Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kogo wybierzesz na prezydenta??

Senser

Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??  

319 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??

Recommended Posts

Smartcat widzę ,że jestes zagorzałym antykomunistą i najchętniej wieszałbys na drzewach wszystkich którzy choć troche patrzą na lewo. Myślę ,że odrobine nienawiści mniej w Twoich wypowiedziach nie zaszkodziłoby.

Ależ ja nie pałam nienawiścią! Wierz mi, to co pisze, to pisze bez emocji, raczej z dystansem kronikarskim. Przypominam tylko fakty tym którzy otarli sie osobiscie o tamte czasy, a młodszym referuje historię i stosunki społeczne wtedy tam panujące.

A co do lewicy i prawicy to jest sprawa dość dyskusyjna gdzyz np SLD to w dużej mierze z lewicowości ma tylko nazwę. Natomiast programowo ty chyba inne partie są bardziej na lewo. Trzeba myśleć samemu a nie swoje sady opierać na tym co Ci przekazuje radio lub telewizja - kto ma telewizje ma "rząd dusz" i dlatego obsadzanie tam stołków było dla "elyt" politycznych zawsze tak wazne. A jak wazne sa "lub czasopisma" :-)pokazała afera Rywina.

Jak zapewne wiesz kazda rewolucja kończy się przejeciem środków produkcji przez nową klasę społeczną. W Polsce proces rewolucyjny był nieco wydłuzony i trwał od 1944 do czasu jak będący u władzy czerwoni towarzysze "sprywatyzowali" się. I o tym też powinno sie pamietać - to sa ich korzenie siły finansowej - wydutkali całe społeczeństwo dajac nam nic nie warte certyfikaty prywatyzacyjne czy jakos tak- niepamietam nazwy. Skutki prawne tych prywatyzacji sa już zapewne niepodwazalne , ale też trzeba pamietać kto się uwłaszczył. Przeciez nie normalni obywatele tylko aparatczycy. A tow. Cimoszewicz jest jednym z nich, byłym aparatczykiem!

Wilk nie staje sie owieczka jak sie go przemaluje na biało.

Ciekaw jestem ile masz lat. Może sam nalezałeś do PZPR albo może rodzice, dziadkowie?

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Założyłem się z kolegą, jakiś miesiąc temu, że jeśli Cimoszewicz będzie kandydował to niechybnie wygra.

krzynke piwa masz niechybnie Maxymow wygraną !:p

bo popaprańcy z prawicy rozsprzedali wszystko co mogli

cały majątek narodowy

za grosze ! :cry:

Cimoszewicz ! Ci -mo-sze-wicz !!:p

:p:P:P

Założyłem się z kolegą, jakiś miesiąc temu, że jeśli Cimoszewicz będzie kandydował to niechybnie wygra.

cały majątek narodowy

Kuba! Kuba!!!

Smartcat , Luc - widzę ,że macie swoje racje i koniec. A nie chcę sie kłócić bo po co. W "firmie lewicowej" nie byłem , bo nie podpisałem legitymacji.

Co do "historii" i "faktów" każdy postrzga je inaczej i nie można generalizować że JA wiem a TY nie .

Kończę dyskusję coby nie przeszła w ostrą , nieprzyjemną (i niepotrzebną )wymianę zdań.

Poza tym uważam ,że jeśli nawet ktoś był w PZPR czy tez w jakims ZSMP nie dyskwalifikuje go jako porządnego człowieka.Czasem ci którzy "walczyli z komuną" byli gorsi od tych co w tej komunie po prostu siedzieli. Ważne że jest się człowiekim ,a nie draniem.I to nieważne pod jakim szyldem.

3-majcie się.

cały majątek narodowy

I to popaprańcy z lewicy chcieli ciągnąć gaz z Norwegii, ale słuszna linia partii zdecydowała że wszystko co Buzek jest be. Zapewne czekasz z utęsknieniem KARIN, aby Twoi ukochani bracia bolszewicy zakręcili pewnego dnia kurek.

cały majątek narodowy

Karin - czy Ty jesteś kobietą ? Język Twój jest tak jadowity że aż się boję czytać dyrdymały które wypisujesz. Trudno mi tylko określić czy jesteś forumową prowokatorką od Millera czy od Leppera. Szkoda do Ciebie mówić bo nie umiesz słuchać a jak już słuchasz to nie rozumiesz. Jeśli Ty nie szanujesz cudzych poglądów (a na to wszystkie Twoje wypowiedzi wskazują) nie wymagaj aby inni szanowali Twoje nawet jeśli kiedyś zdecydujesz się je wyrazić i uda Ci się to zrobić w sposób dla innych zrozumiały. Pozdrawiam i życzę dużo radości z wyborów których dokonasz.

Co do "historii" i "faktów" każdy postrzga je inaczej i nie można generalizować że JA wiem a TY nie.

No nie wiem jak inaczej mozna postrzegać nastepujący fakt:

Kraje Europy wschodniej znaczy cały blok krajów socjalistycznych bedący pod wplywami Sowietów jest w porównaniu do kapitalistycznych krajów zachodu wciąz opóźniony cywilizacyjnie, technologicznie, społecznie, pod wzgedem zamoznosci społeczeństwa, scholaryzacji, i na tysiącu innych pól. No kto był hamulcowym? Krasnoludki? Przeciez to partia jako przewodnia siła narodu pociagała za sznurki i decydowała a kto popierał rezim to był koniukturalista albo kolaborant a rozbudowana do monstrualnych rozmiarów słuzba bezpieczeństwa ( zreszta jak w każdym z domoludów) trzymała społeczeństwo za pysk. PZPR wraz ze służbami ponosza moralna odpowiedzialnośc za to upodlenie narodu. Mechanizmów ktore spowodowały prawna odpowiedzialność jakos się nie dorobilismy :-(.

Kończę dyskusję coby nie przeszła w ostrą , nieprzyjemną (i niepotrzebną )wymianę zdań.

Nie ma obawy, sam nie lubie pyskówek. Wolę wymianę argumentów. A że w niektórych wypowiedziach była ocena postaw ludzi z tamtych czasów to też była relacja z nastawiania wobec kolaborantów.

Ważne że jest się człowiekim ,a nie draniem.I to nieważne pod jakim szyldem.

Zebyś nie myślał ze jestem "krytyczny jednokierunkowo" to wiedz że też widzę co wyczynia ta tak zwana prawica i tez mnie to irytuje i oburza.

No weźmy na przyklad kandydata na prezydenta pana Kaczyńskiego, obecnego prezydenta stolicy. Ten człowiek znalazł sposób na walkę z korupcją :-) Mozna by mu to uznac za sukces gdyby nie fakt wyboru metody na te walkę. Według Kaczyńskiego najlepszym sposobem na zwalczenie korupcji jest niewydawanie żadnych decyzji. Metoda może i skuteczna ale szkodliwa społecznie i szkodliwa dla inwestorów. Jakby dostał sie do Palacu Namiestnikowskiego to paraliż państwa gotowy ( ja tylko sobie domniemywam że styl rządzenia miastem bedzie dla niego wzorem dla stylu prezydentowania państwu)

Pozdrawiam, i bez urazy.

Pozwolę sobie na zacytowanie prasy bez żadnego komentarza z mojej strony:

Źródło http://fakty.interia.pl/news?inf=643478

Cimoszewicza wybierają kobiety

07.07.2005 06:06

Cimoszewicza nie lubią studenci / INTERIA.PL

Kandydatura Cimoszewicza łączy w sobie dwie do tej pory niespotykane w historii lewicy rzeczy - po pierwsze, popiera ją niemal całe środowisko SLD. Po drugie - jako kandydat kojarzony z postkomunistyczną lewicą zbiera poparcie Polaków o centrowych poglądach.

"Rzeczpospolita" zastanawia się kim są ci, którzy deklarują poparcie dla marszałka Sejmu? Włodzimierza Cimoszewicza częściej wybierają kobiety. Marszałek nie ma wielu zwolenników wśród najmłodszych wyborców, między 18. a 29. rokiem życia. Jego elektorat to głównie Polacy od 30 do 65 lat. Im starszy wyborca, tym zwolenników Cimoszewicza więcej - podaje dziennik.

Są to raczej ludzie wykształceni - chce na niego głosować 31 proc. Polaków ze średnim wykształceniem, 34 proc. z wyższym. Wśród sympatyków stosunkowo dużo jest dyrektorów i menedżerów oraz urzędników, stosunkowo mało - rolników i studentów - informuje "Rzeczpospolita".

Jak jeden mąż stoi za Cimoszewiczem elektorat Sojuszu Lewicy Demokratycznej - aż 82 proc. deklarujących sympatię do SLD popiera Cimoszewicza. tego kandydata wybiera też - co musi dać do myślenia Markowi Borowskiemu - aż 59 proc. zwolenników listy SdPl, Unii Pracy i Zielonych 2004. Zadowolony nie może być także Władysław Frasyniuk - prawie połowa wyborców jego partii wybiera Cimoszewicza, a nie kandydatkę PD Henrykę Bochniarz - podkreśla "Rzeczpospolita".

(PAP)