Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kogo wybierzesz na prezydenta??

Senser

Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??  

319 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Janina Paradowska

Marszałek rusza w pole. Prezydencki sondaż TNS OBOP dla POLITYKI

Czyim kandydatem jest Cimoszewicz - kto mu pomoże, kto zaszkodzi - sondaż POLITYKI

Część obserwatorów polityki uznała start Cimoszewicza za perfekcyjnie wyreżyserowaną operację lewicy, zwłaszcza SLD. Kandydat waha się, zwodzi, deklaruje, że nie startuje, potem wzywają go głosy ludu (w tym 50 tys. podpisów zebranych przez Stowarzyszenie Ordynacka) i wreszcie wychodzi na scenę, dostając owację. W tym rozumowaniu tkwi błąd podstawowy – z Cimoszewiczem takiej operacji przeprowadzić się po prostu nie dało. Jest on politykiem zbyt niezależnym i samodzielnym, jego skłonność do współpracy z partią jest bardzo ograniczona, czego wielokrotnie dawał dowody. Do decyzji musiał dojrzeć sam, zdając sobie zapewne sprawę, że zwlekanie, hamletyzowanie, dawanie do zrozumienia, że może jednak wystartuje, przy jednoczesnym demonstrowaniu niechęci do polityki, co mu wielu dziś wypomina, działało na jego niekorzyść

to mnie najbardziej ..hmm tak na stolkach w kancelarii beda nie ordynaccy chlopcy , tylko pewnie chlopcy z muratora :o

chetni zglaszac sie po 4.30 pm w celu omowienia warunkow :evil:

caly atrykul http://polityka.onet.pl/

Pisalem,ze chlopscy i lewicowi kandydaci nie powini wygrac zadnych wyborow w Pl.

Luc - niby czemu nie powinni wygrać ? :o bo ty tak byś chciał ? - to za mało :p :lol: :lol:

(kochany, tu nie stany ani korea, tu sie wybiera w demokratycznych wyborach !) :lol:

Cimoszewicza popiera wiekszość - spójrz realnie na badania OBOP - i nie panikuj jak Feluś D. z komisji orlenu :p

Karin

To powinno Ci sie spodobac.

Jest takie zyciowe:

Włodzimierz Iljicz Lenin

Majakowski Władimir Władimirowicz

Słowa nasze, nawet co ważniejsze słowo

ściera się w użyciu, jak ubiór, co sparciał.

Chcę, by zajaśniało na nowo

najdostojniejsze ze słów - partia.

Jednostka! Co komu po niej?!

Jednostki głosik cieńszy od pisku.

Do kogo dojdzie? - ledwie do żony!

I to, jeżeli pochyli się blisko.

Partia - to głosów jeden poryw -

zbity z bezliku cichych i cienkich,

pękają od nich wrogów zapory,

jak w huku armat w uszach bębenki.

Źle człowiekowi, kiedy sam jest.

Biada samemu, nic nie zwojuje -

byle dryblas w pól go przełamie,

i nawet słabsi, ale we dwoje.

A gdy się w partię zejdziemy w walce -

to padnij, wrogu, leż i pamiętaj.

Partia - to ręka milionopalca,

w jedną miażdżącą pięść zaciśnięta.

Jednostka - zerem, jednostka - bzdurą,

sama - nie ruszy pięciocalowej kłody,

choćby i wielką była figurą,

cóż dopiero podnieść dom pięciopiętrowy.

Partia - to barki milionów ludzi

ciasno do siebie przypartych -

podźwigniem gmachy, do nieba podrzucim,

napiąwszy mięśnie i oddech w partii.

Partia - to stos pacierzowy klasy robotniczej.

Partia - to nieśmiertelność naszej sprawy.

Partia - to jedno, co mnie nie zdradzi.

Dziś jam subiektem, a jutro ścieram cesarstwa z mapy.

Mózg klasy, sprawa klasy, siła klasy, chluba klasy -

oto czym jest partia.

Partia i Lenin - bliźnięta-bracia -

kogo bardziej matka-historia ceni?

Mówimy - Lenin, a w domyśle -partia,

mówimy - partia, a w domyśle - Lenin.

(...)

Już czas. O Leninie zaczynam poemat.

Nie dlatego, że ból nasz zmalał,

czas, bo dziś już ogarnąć możemy

wielkość gryzącego nas żalu.

Czasie! Hasła Lenina: znowu rozwichrzaj!

Czy w łez mamy tonąć bajorze?

Lenin i dziś od wszystkich żywych żywszy.

Nasza wiedza, siła i oręż.

My się tu podniecamy jakimiś zafajdanymi kandydatami na prezydentów, a tzw. real life cały czas toczy sie obok i po cichutku:

KNUIFE: Skok na nasze emerytury?

13.07.2005 08:10 (aktualizacja 08:16)

/ AFP

Cztery powszechne towarzystwa emerytalne, wspierane przez zagraniczny lobbing, zabiegają o zgodę na podniesienie pobieranych przez nie opłat za zarządzanie otwartymi funduszami emerytalnymi - informuje "Nasz Dziennik".

Gazeta ostrzega, że ewentualna zgoda Komisji Nadzoru Ubezpieczeń i Funduszy Emerytalnych (KNUiFE) oznaczałaby zmniejszenie aktywów ubezpieczonych, obniżenie ich przyszłych emerytur, likwidację konkurencji na rynku OFE. Opłaty pobierane są przez PTE z aktywów zgromadzonych przez ubezpieczonych. To, co im ubędzie, stanie się zyskiem akcjonariuszy towarzystw.

PTE zwiększają opłaty!

KNUiFE zajmie się wnioskami czterech PTE, w tym ING NN, w sprawie podwyższenia limitów opłaty za zarządzanie. Obecnie roczny limit w ING NN wynosi 120 mln zł, a opłaty pobrane w 2004 r. wyniosły 64 mln zł, tak więc do osiągnięcia pułapu potrzebne byłoby podwojenie aktywów.

Dziennik dowiedział się nieoficjalnie, że na środowym posiedzeniu KNUiFE może zapaść decyzja o zgodzie lub braku zgody Komisji na podniesienie opłat. Po stronie interesów ubezpieczonych stanęło Stowarzyszenie Rynku Kapitałowego UNFE, które przystąpiło do toczącego się postępowania administracyjnego. Stowarzyszenie uważa, że opłat za zarządzanie nie wolno podwyższać, ponieważ nie tylko godzi to bezpośrednio w interesy majątkowe ubezpieczonych, ale również likwiduje konkurencję na rynku OFE. Tego samego zdania jest Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność".

Po przeciwnej stronie stanęło silne lobby finansowe, którego reprezentantem jest m.in. Izba Gospodarcza Towarzystw Emerytalnych. Co więcej - za domagającymi się pieniędzy PTE ujęli się... trzej ambasadorzy - amerykański, holenderski i austriacki, którzy w jednobrzmiących pismach skierowanych do premiera Marka Belki naciskają na rozwiązanie sprawy po myśli PTE.

Z wnioskiem o podwyższenie opłat wystąpiły OFE ING Nationale Nederlanden Polska, AIG OFE, OFE Sampo i OFE Generali. "Nasz Dziennik" zwraca uwagę, że wszystkie fundusze osiągają z działalności na rynku OFE ogromne zyski, np. AIG PTE - blisko 50 mln zł za ubiegły rok, OFE Generali - 17 mln zł. Przy tak dużych zyskach należałoby pomyśleć raczej o obniżeniu niż podwyższeniu opłat za zarządzanie - uważają członkowie Stowarzyszenia UNFE.

Niestety lista kandydatów jest bardzo niedoskonała.

Jest tu paru takich, co wogóle nie powinni byli być na niej umieszczani np:

1. Lis to dziennikarz a nie polityk, na dodatek jego nowy program jest słaby a jego gospodarz nie radzi sobie z gośćmi, którzy często przejmują inicjatywę w swoje ręce i nie chcą jej oddać. Na szczęście nie kandyduje, ale widać, że mu już media namąciły pod grzywką. dobry chłopak, dobry człowiek ale nie dałby rady.

2. Religa - dobry lekarz, dobry człowiek ale taki z niego byłby prezydent, jak koziej ... brody grzebień... jeszcze nie słyszałem od niego konkretnej, mądrej, wypowiedzi na tematy polityczne. Lepszy pożytek z niego w szpitalu.

3. Tymiński - tu się powinno jakiś ustawowy zapis zrobić, żeby tacy goście się nie pojawiali.

4. Giertych Roman - nie kandyduje on tylko jego ojciec Maciej.

fakt! sorry!!! chyba się zasugerowałem innym wątkiem.

Maciej też się nie nadaje, bo udzielał moralnego poparcia stanowi wojennemu i kłóci mi się ta kolaboracja z WRON-im reżimem z jego patriotycznym profilem.

A jak już zacząłem odsłaniać polityczne poglądy to dokończę.

poparcie dla Leppera to powtórka syndromu Tymińskiego sprzed 15 lat.

Po latach ludzie, którzy na niego głosowali, wstydzą się swej naiwności przed samymi sobą i nawet delikatne żarty są nie na miejscu, bo to bardziej przykre niż śmieszne. Wg mnie jednak to elektorat Leppera naprawdę ma największy potencjał do czynnych drastycznych rozwiązań rewolucyjnych, z linczami włącznie.

Nie daj Boże, by Cimoszko znowu rządził (był już premierem, pamiętam, jak cierpiałem jako obywatel, porównywalnie do czasów Olina i Millera), dał zresztą ciała odsłaniając swoje bezczelne oblicze przed komisją. Sondaże mu chyba rozum odebrały i już się widział na tronie...

Borowski - o taaak, elokwentny, z "klasą", wytrawny polityk przyznaję, ale to ta sama grupa kolesi z PZPR. wprawdzie jego duma ucierpiała, bo od 5 lat szykował się do wyborów prezydenckich, a tu w szeregach inni mocni towarzysze byli... a on lubi prestiżowe funkcje - marszałek, prezydent... nie ta strona barykady jak dla mnie.

Bochniarz- następna działaczka PZPR (do końca), ubrała się w kapitalistkę, nabiła kabziochę i teraz dojrzała do dużej polityki. Wiarygodność poniżej promila.

Czyli PZPR odpada z zasady, tak jak wg mnie z zasady skarbnikiem jakiejkolwiek uczciwej instytucji nie robi się kasiarza (choćby był niekarany i po terapii).

Prawica, hmm...

Tusk - dobry, uczciwy, honorowy, nawet "jaja" próbuje mieć, ale czegoś mu brakuje takiego, że obawiam się, że w świecie nie wezmą go na poważnie, nawet w kraju mówią, że on taki młody chłopaczek, a on stary koń jest - starszy od Kwaśnego gdy ten starował 1-szy raz. On sam chyba w to nie bardzo wierzy i tak jakby nie chciał być tym prezydentem.

Bardziej się nadaje do pracy niż rządzenia.

Kaczor - kurdupel, nie błyskotliwy ale łebski i inteligentny. Z całego tego grona najwięcej zapracował dla "społeczeństwa". Jako prezydent W-wy, chociaż zarzuca mu się blokowanie inwestycji (bo zablokował podejrzane sprawy, wprowadził kontrole itp. zresztą bardzo słusznie), dał się poznać jako facet, który coś robi uczciwie, dla Polski.

W zeszłym roku, w rocznicę Powstania Warszawskiego miał wypowiedział ważne rzeczy, zdania, których nie miał odwagi powiedzieć nikt przed nim. Zrobił to z godnością, odwagą, powagą, bez buńczucznej pozy. Doprowadził do otwarcia Muzeum Powstania (60 lat po nim!!!).

A ostatnio przygotował się do ew. zalewu przez "wypędzonych" do Rzeszy roszczeń odszkodowawczych - wycenił straty wojenne Warszawy a jego śladem poszły inne miasta. I rozmawia z Niemcami o tym, bez kompleksów i lizania d.. Schroedera. Nie pieniaczy, chociaż zarzuca mu się brak tolerancji i rewanżyzm.

Tylko gospodarczo jakoś tak ten PiS troszkę lewicuje...

No nie mam tu człowieka, pod którym podpisałbym się obiema rękami, ale jak już mam głosować to na Kaczora. Idealny nie jest (mógłby być wyższy i się więcej uśmiechać) ale głosowałem na niego na prezydenta W-wy i nie zawiodłem się - jest prezydentem a nie figurantem - porządki robi w Wawce i reprezentuje interes miasta a nie różnych kółek biznesowych i firm, którym ciężej coś ukręcić kosztem publicznej kasy.

Niestety lista kandydatów jest bardzo niedoskonała.

No niestety :-( ! Mam wrażenie ze mamy jeden z trzech typowych dylematów a mianowicie dylemat "miedzy motem a kowadłem" - czyli i tak źle, i tak niedobrze. Troche jakby wybierac miedzy dzuma a cholerą :-( :-? .

Niepokoi mnie mocno że nie dorobiliśmy sie autorytetów albo te autorytety skarlały.

autorytety to pewnie nie chcą w gówno włazić :roll: Mozna sie pobrudzic i potem dlugo smierdzieć :wink:

Chyba nie ma sie co dziwić. Cos mi się obilo o uszy że prokuratury wystapiły o uchylenie 61 lub 66 imunitetów posłom. W tym naszym sejmie to chyba jakaś nadreprezentacja kryminalistów jest w stosunku do całej polulacji :( .

autorytety to pewnie nie chcą w gówno włazić :roll: Mozna sie pobrudzic i potem dlugo smierdzieć :wink:

Ej ! To mój tekst... :D :D :D

no pięknie :oops: skąd zwaliłam? Mam nadzięję, że nie będę duzo płacić za prawa autorskie 8) :D

Jakoś sie dogadamy...jak polytycy... 8)

Nie daj Boże, by Cimoszko znowu rządził (był już premierem, pamiętam, jak cierpiałem jako obywatel,

cierpiałeś ??? o matko !:o :o :o

biedny chłopczyk ..... :-?

chodź, przytule cie .....

A cierpiałem i dalej cierpię, bo PZPR-owska szkoła rządzenia oparta jest na systematycznym podwyższaniu danin i podatków, wprowadzaniu nowych i usuwaniu ulg.

Jak policzył jakiś analityk (źródła nie wspomnę ale czytuję prasę niebrukową) sam Belka jako Min. Finansów i Premier ma na sumieniu 13 podwyżek różnych podatków, akcyz itp. To było jakieś pół roku temu. Znając jego tempo, w międzyczasie coś pewnie doszło, ale przeciętny obywatel nie musi o tym wiedzieć, że w efekcie końcowym to on zabuli w większości za te zmiany... :evil:

A ty Karin przytulasz gratis, czy za darmo? wiedz, że nawet jeśli za darmo, to powinnaś odprowadzić sama 22% VAT-u od ceny rynkowej, jaką mogłabyś uzyskać za płatne przytulanie. :cry:

Co do autorytetów, to jest ich wiele ale to prawi, nie żądni władzy ludzie. Nie chcą wdawać się w bijatyki na poziomie najpierw podwórkowym, potem lokalnym, regionalnym itd., żeby w końcu łokciami i intrygami dopchać się do mediów.

Kto 2 lata temu znał Nałęcza? A jego początki w komisji ds.Rywina? żenujące, ale tak się pozycjonuje, że teraz nie ma większego mędrka w Najjaśniejszej Rzeczypospolitej. Historyk ale zna się na wszystkim... może jako ekspert muratora by się zaangażował? Ale za mało ludzi czyta to pismo.

Ja bym sobie życzył, by zapraszano mądrych ludzi do radia i TV, jak po śmierci JP II. Wtedy przez tydzień można było więcej posłuchać różnych mądrych ludzi, niż przez całą resztę roku. Byłem w szoku! a teraz? te same mordy, które w czasach studenckich będąc w ZSMP, ZSP itp. stworzyły kliki, wysyłające się co roku na różne saksy wakacyjne, później przemianowały się na Ordynackie i inne i siebie tylko adorują.

Uczciwi, spoza "paczki" nie mają wstępu, więc ich nie poznamy.