Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kogo wybierzesz na prezydenta??

Senser

Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??  

319 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??

Recommended Posts

Kaczyńskich możesz oceniać do woli - w tym co napisałem chodziło mi o ocenę wyborców którzy oglądaja telewizję Trwam i inne i dla których według Ciebie "atrakcją jest wycieczka do lokalu wyborczego" Ja odebrałem to jako kpinę z tego elektoratu - tego robić nie wypada. Kilkadziesiąt postów wcześniej pozwoliłaś sobie na podobną w tonie do powyższejc ocenę mojej osoby i dlatego na Twoje oceny jestem uczulony. Ciebie nie oceniam bo Cie nie znam. A preferencje wyborcze w moim przypadku nie wpływają na ocenę człowieka. Pozdrawiam

PS: Pojawiły się nowe bilbordy z Lechem Kaczyńskim - tym razem jest trochę mniej Fotoszopa :)

Olinku oceniam ludzi , nawet za mocno powiedziane , mowie o ludziach , ktorzy sa zwolennikami ojca R , NIE INNYCH , jak dodales.

Kpina? Pewnie i tak. A takie dziwne?

Piszac cos na Forum , musimy liczyc sie z ocena .Takie prawo forumowe.

Wbrew temu co napisales rowniez mnie oceniasz , dla mnie to jest ok.

Mozesz nawet mnie nie lubic , jakos to przezyje , abysmy sie nie wyzywali , ale do tego raczej nie dojdzie , nie z mojej strony.

Milego dnia zycze :)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bravo rrmi

TeżGdybym byla na miejscu Tuska tak bym zrobila , zabrala swoje zabawki i poszla .

Niech sobie buduje Kaczor (Y) TE KOALICJE Z KIMS INNYM .

Widze te proby budowania koalicji zupelnie odwrotnie niz ckwadrat.

Moim zdaniem podburzaja Kaczory.

Rokita ma otrzezwiec??

Nie lubie go i mnie Jego widok smieszy ale musze przyznac , ze w niczyich wypowiedziach nie ma wiecej sensu .

Poza Korwinem -Mikke oczywiscie .

uważam za programowo Kaczorom bliżej do WC (taki WC picker :wink: ) no gdyby nie nośne hasło o dekomunizacji,

to niestety jest to program Solidarności. Którą b. cenię - ale jako związek zawodowy, który z samego założenia (obrona robotników) jest lewicowy.I tak samo jest z jego dzieckiem Prawem I Socjalizmem.

I niestety to populistyczny zwrot do biednych ludzi którym liberałowie zabiorą leki jedzenie i zabawki w tym ulubionego przez ich dzieci kota Sylwestra podnosąc VAT do 15% (dziwne że na Sylwestra i tak był 22% - ale to wszak telewizyjny gwiazdor :wink: )wpłynąl na wyniki wyborów

I dlatego uważam,ża PIS-owi bliżej gospodarczo do Samoobrony i SLD niż PO. A PO jest im potrzebne tylko do dekomunizacji i zmiany Konstytucji, oraz aby było na kogo zwalić winę za niespójny program!!! Dlaego porieram rrmi

Tenorzy zabierajcie zabawki i nich rządzi PIS z kim chce lub sam a WY ich kontrolujcie i co można naprawiajcie za wczasu!!!!

Gdybym byla na miejscu Tuska tak bym zrobila , zabrala swoje zabawki i poszla .

Niech sobie buduje Kaczor (Y) TE KOALICJE Z KIMS INNYM .

Widze te proby budowania koalicji zupelnie odwrotnie niz ckwadrat.

Moim zdaniem podburzaja Kaczory.

Rrmi, w tym sęk, że Kaczory do niczego nie podburzają, z wyjątkiem tego, że kandydatem na premiera nie został jeden z nich. Platforma powinna MArcinkiewicza albo zaakceptować albo nie i tworzyć rząd albo nie. Proste jak drut: TAK albo NIE. A oni grają..

Czekam na czasy , kiedy ludzie zechca zmian i zaglosuja na kogos kto te zmiany przeprowadzi. Napewno nie bedza to Kaczynscy.

Hmmmm. Skąd u Ciebie taki pesymizm na starcie? Wydaje mi się, że właśnie to nastąpiło tydzień temu. Ludzie mieli dość bananowej republiki SLD i zagłosowali na partię, która wydaje im się najbardziej wiarygodna. A nie, która coś obiecała, bo nie obiecali nic z wyjatkiem tego, że nie wprowadzą 3x15, co zresztą było na tyle durne, że i sama paltforma się z tego wycofała. W sumie Kaczyńscy jeszcze nie skalali się rządzeniem, nie będą też na pewno wprowadzać socjalizmu, jak tu niektórzy inputują. Taka z nich lewica, jak i ze mnie.

Rrmi, w tym sęk, że Kaczory do niczego nie podburzają, z wyjątkiem tego, że kandydatem na premiera nie został jeden z nich. Platforma powinna MArcinkiewicza albo zaakceptować albo nie i tworzyć rząd albo nie. Proste jak drut: TAK albo NIE. A oni grają.

Masz czesciowo moim zdaniem racje , ale nie zapominajmy o tym , ze jednak PO przegrala tylko kilkoma procentami , wiec chyba jakies prawa glosu miec powinna.

Moze ja zle odbieram , ale caly czas mi sie wydawalo , ze to Kaczor ma byc Premierem .Po co caly ten cyrk , jak z AWS i z Krzaklewskim i Buzkiem .

Hmmmm. Skąd u Ciebie taki pesymizm na starcie? Wydaje mi się, że właśnie to nastąpiło tydzień temu. Ludzie mieli dość bananowej republiki SLD i zagłosowali na partię, która wydaje im się najbardziej wiarygodna. A nie, która coś obiecała, bo nie obiecali nic z wyjatkiem tego, że nie wprowadzą 3x15, co zresztą było na tyle durne, że i sama paltforma się z tego wycofała. W sumie Kaczyńscy jeszcze nie skalali się rządzeniem, nie będą też na pewno wprowadzać socjalizmu, jak tu niektórzy inputują. Taka z nich lewica, jak i ze mnie.

Tez nie wiem , bo raczej optymistka jestem :wink:

Tylko widzisz ja sie wlasnie tego socjalizmu boje .

Za duzo obietnic na rozdawanie pieniedzy.

Za duzy tez nacisk na zdanie Kosciola .Te pisanie listow do probosza ...

Moze mi nikt za bardzo nie pasuje , bo zgadzam sie za bardzo z Korwinem , nie wiem juz sama .

Pozdrowka ckwadracie , milo Cie widziec , jakos tak zapodziales sie nie wiedziec gdzie.

Najbardziej wkurza mnie to, że zamiast konkretnych rozmów zaczynają robić wybiegi zarówno jedni jak i drudzy a czerwoni rosną w siłę i boję się powtórki AWSoskiej (bo tamgdzie dwóch się bije to trzeci korzysta).

Ale zdania nie zmieniam zdecydowanie stawiam na kaczorka.

Wyglada na to , ze monopol chca miec i ci jedni i ci drudzy na wladze, tylko nijak sie da to zrobic .

Moze skonczy sie jak zwykle , PSL i moze wkoncu Samoobronie sie uda kogos poprzec , bo zawsze , za chcec wziecia ich do koalicji obiecuja , ze popra .

Niewazne juz co , aby sie tylko zalapac.

Dalej stawiam na Donalda :)

Fajnie jest u nas , jedni na Kaczora , inni na Donalda. :D

Szczerze podziwiam gorących zwolenników partii PiS i bliźniaków i nieco Wam zazdroszczę Waszej żarliwości. Obyście mieli rację, a ja za 4 lata (co prawda ze wstrętem :wink:) , ale z wielką chęcią odszczekam moje krytyczne uwagi na temat tej partii. Niestety obawiam się że będziecie ogromnie rozczarowani.

Marzą mi się czasy, gdy w kampanii wyborczej zamiast socjalizmu ktoś w końcu obieca jedynie "pot i łzy". Gdy zamiast teczek, lustracji, wartości, zaproponuje jak wypełnić miskę. Gdy zamiast budowania "n-tej" wersji RP, wyremontuje ta która juz jest.

Niestety, to co kilkadziesiąt lat komunizmu uczyniło najgorszego w naszym społeczeństwie to jest wyjałowienie umysłów i zaszczepienie mentalności socjalistycznej. Dlatego cięgi zbiera partia, która mówi "Polacy, żeby podzielić to trzeba najpierw zarobić" natomiast poklask zyskują te które głoszą "Polacy wypełnimy Wam wasze miski" skrzętnie pomijając sposób wypełnienia.

I dlatego, jak w psie Pawłowa, wyrobił mi sie przez ostatnie lata taki mimowolny odruch, że jak polityk mówi że będzie się z troską pochylał nad ........ (wpisać według własnego uznania) to ja się natychmiast łapie za swój portfel i pytam ile tym razem będzie mnie kosztował ten eksperyment.

uważam za programowo Kaczorom bliżej do WC (taki WC picker :wink: ) no gdyby nie nośne hasło o dekomunizacji,

to niestety jest to program Solidarności. Którą b. cenię - ale jako związek zawodowy, który z samego założenia (obrona robotników) jest lewicowy.I tak samo jest z jego dzieckiem Prawem I Socjalizmem.

I niestety to populistyczny zwrot do biednych ludzi którym liberałowie zabiorą leki jedzenie i zabawki w tym ulubionego przez ich dzieci kota Sylwestra podnosąc VAT do 15% (dziwne że na Sylwestra i tak był 22% - ale to wszak telewizyjny gwiazdor :wink: )wpłynąl na wyniki wyborów

I dlatego uważam,ża PIS-owi bliżej gospodarczo do Samoobrony i SLD niż PO. A PO jest im potrzebne tylko do dekomunizacji i zmiany Konstytucji, oraz aby było na kogo zwalić winę za niespójny program!!! Dlaego porieram rrmi

Dziwi mnie to straszenie populizmem. Co to jest populizm? Liberałowie też przecież obiecują, że dzięki ich programowi WSZYSTKIM będzie lepiej. Czyż to nie populizm? Przecież każda partia chce władzy po to, by obywatelom było lepiej (tak przynajmniej wszyscy twierdzą, także SLD, Korwin i inni). Jest to typowa rozgrywka między partią liberalną, a chadecką. Obie partie chcą, aby było LEPIEJ, ale mają na to różne recepty. Ja uważam, że recepta PIS jest lepsza, ale każdy może mieć swoje zdanie i to jest to, co najlepsze w demokracji. Natomiast nie uważam, żeby PO było potrzebne PIS tylko do dekomunizacji itd. Obie partie podobnie zdiagnozowały sytuację w III RP i obie chcą tę sytuację zmienić, trochę różnymi sposobami - i to je dzieli. Zwolennik PIS taki jak ja, który od 15 lat we wszystkich wyborach głosuje na Kaczorów, może także powiedzieć, że PO ma niepójny program. Jak ktokolwiek mi udowodni, że nie ma?. Nie można go nawet nigdzie znaleźć. Kaczyńscy do tej pory mieli rację we wszystkim, o czym mówili, chociaż ci, co odsądzali ich o to od czci i wiary, dzisiaj przyznają, że się mylili ( w sprawie korupcji, lustracji itp). Dlatego będę głosować na Kaczora, a nie na Tuska, który nie jeden raz mylił się w ocenie sytuacji (np. odwołanie Olszewskiego, choć wiem, że dla czytelników Gazety Wyborczej upadek Olszewskiego był triumfem, a nie, tak jak dla mnie, klęską). Nie wiem, czy Kaczory spełnią pokładane w nich nadzieje - IVRP - ale jeszcze mnie nie zawiedli.

A ja cały czas słyszę chichot Kwacha, który wybory prezydenckie ustawił po parlamentarnych. Trudno się dziwić, że teraz obie strony się miotają. W końcu obie mają coś do stracenia i coś do zdobycia. I szczerze mówiąc - bardzo im współczuję. Dyskomfort nie do pozazdroszczenia. A swoją drogą - gdyby z tych ich programów poodrzucać po parę rzeczy, to wyszłoby całkiem coś rozsądnego. I nie ulega dla mnie wątpliwości, że te rozmowy powinny odbyć się dopiero po wyborach. To naprawdę będzie zdrowsza sytuacja do rzeczowych ustaleń. Jedna rzecz mnie tylko tak naprawdę wkurza - stwierdzanie "wyborcy nam zaufali". Guzik prawda - 60% uprawnionych olało parlament i wszystkich startujących. Obu partiom zaufało po circa 2-3 mln ludzi i to tyle tej wielkiej euforii. I niestety jest to baaaardzo smutne......

LUŚKA

Chciałbym być takim optymistą jak Ty,że te 60% to nie poszło bo nie miało na kogo głosować.

Wg mnie większość z nich WYBORY ma tam gdzie niektórzy mają owsiki....

A swoją drogą to mamy strasznie niewykształcony elektorat negatywny. W obecnym systemie rozdawania mandatów (te przeliczniki i progi ) jak sama zauważyłaś 26-27% głosów z 40% uprawnionych którzy głosowali dało bez mała 200 mandatów (około 40 %) a aby przekroczyć próg wyborczy 5% wystarczayło ok 600 tys głosów w 38 mln państwie!!!!

A wyobrażcie sobie sytuacje hipotetyczną na scenie mamy partie które (jak w tych wyborach SLD czy Samoobrona) dostaja po 11,% i mamy ich np 7 plus kilka partii z wynikiem ok 5-6 procent.

te partie zdobywają tyle procent głosów przy 40%udziale ludzi w wyborach bo inni są przeciwni wszystkim tym partią i boikotują wybory

Boikotujących partie maja w nosie bo nie zmieniają im procentów.

Ale gdyby te osoby poszły na wybory i oddały ważne głosy na żadną z tych partii to przy frekwencji 100% zwycięskie 7 patrii zamiast 11% osiąga wynik 4,9% a reszta jeszcze niższy i ZADNA partia nie osiąga progu wyborczego.

I w tym kontekscie mówię o niewykształconym politycznie elektoracie negatywnym.

A tak to nieobecni głosu nie mają i mogą tylko cicho siedzieć bo demokracja dała im broń do ręki a oni jej nie wykorzystali

andan

rozumiem twoje racje tylko,że program który zwieksza wydatki z budżetu o bodajże 23 mld nie jest programem prawicowym

Jeszcze w poprzednim sejmie PIS popierał wprowadzenie podatku 50%

(chwała Kaczorom,że oecnie z tego sę coraz dalekj wycofują (może pod wpływem PO))

I to są moje największe obiekcje do PIS-u

Wiele jak np zaostrzenie KK czy walkę z korupcją popieram

dlatego uważam ze PO-PIS byłby lepszy dla kraju niż PIS-PO (chodzi mi o wiodącą w koalicji partię) i mocno zastanawiam się czy rząd PIS-u autorskibez udziału PO ale z ich błogosławieństwem nie jest obecnie lepszym rozwiązaniem dla PO niż małżeństwo na siłę.

Tenorzy zabierajcie zabawki i nich rządzi PIS z kim chce lub sam a WY ich kontrolujcie i co można naprawiajcie za wczasu!!!!

Tomku - w tej partii już nie ma "tenorów" - pierwotna idea PO już dawno umarła - a czemu odeszli ? A co do kontroli to wolę żeby Pis kontrolował PO bo jak z Brukseli wróci Piskorski i wskrzesi swą grupą to ..... Pozdrawiam.

Tomku - w tej partii już nie ma "tenorów" - pierwotna idea PO już dawno umarła - a czemu odeszli ? A co do kontroli to wolę żeby Pis kontrolował PO bo jak z Brukseli wróci Piskorski i wskrzesi swą grupą to ..... Pozdrawiam.

Skoro do teraz nic mu nie zrobili to na pewno wskrzesi.

Zyta poleciała od razu,za nic w porównaniu do tego,co robił Piskorz i s-ka.

Majka, szczególnie podobało mi się w tym programie "kto to jest Anna Mucha..." jesli to ten sam program, októrym mówisz, to rzeczywiście, Pani Bochniarz wyszedł on na plus.

A ja i tak pójdę głosować pozytywnie na tego kogo chcę, mimo, że ma całe 2% poparcia.

Parę lat temu skończyłam głosowanie na zasadzie wyboru mniejszego zła, bo przecież w ten właśnie sposób jesteśmy manipulowani czyz nie?

Słuchałem ostatnio audycji Korwina (sympatii do niego nigdy nie kryłem) i chyba przystanę na jego pomysł. Ponieważ II tura jest prawie pewna( na 95%) i będą w niej prawie na pewno (znów 95%)będą w niej Kaczor (i) Donald :wink: to w pierwszej moge spokojnie zagłosować na Korwina a nie głosować na X bo nie chcę Y a dopiero w II turze głosować na mniejsze zło (choć w moim przypadku wybór w drugiej turze będzie wyborem pozytywnym)