Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kogo wybierzesz na prezydenta??

Senser

Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??  

319 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??

Recommended Posts

Tomek_lodz

pozwole sobie ze specjalna dedykacja dla Ciebie zacytowac Korwina -Mikke

Kiedyś na pewno wygramy, bo, jak głosi pierwsze prawo logiki modalnej: "Co jest konieczne, jest możliwe!".

Ale w tym celu ten ustrój musi zbankrutować. Albo jakiś generał wziąć to towarzycho za pysk.

Więc spokojnie czekam...

Spotkamy sie na tym piwku bez wzgledu na to kto bedzie rzadzil :D

Zycze powodzenia

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Akurat w ostatnim poście mówiłem tylko o marce piwa :roll:. A jeśli chodzi o usprawnienia, to można by znowu długo i namiętnie. Ja nie narzekam. A przykłady "usprawnień", mających miejsce za poprzedniej prezydentury miasta, nadają się jeśli nie do prokuratury, to przynajmniej do Księgi Rekordów Guineessa (swoją drogą też dobre piwo :lol:): najdłuższy w Polsce tunel pod... trawnikiem (!!); most (Świętokszyski), na który nie można wjechac z Wisłostrady (!!) a i w ogóle rzadko kto nim jeździ; most (Siekierkowski) kończący się zaraz za zjazdem w szczerym polu! To tylko 3 pierwsze z brzegu, najdroższe, bo warte kilkaset milionów "usprawnienia".

...a czy wiesz, że firma którą Lech okrzyknął "złodziejską" wygrała właśnie przetarg na obsługę przebudowy ronda Starzyńskiego.

I co ? Cisza !

A nie pamiętasz w jakich korkach stało się na Wisłostradzie jadąc np. na Bartycką, kiedy nie było tunelu ?

I jeśli podasz mi 3 rzeczy, które obecny "usprawniacz" zrobił rzeczywiście dla miasta to będę na niego głosował !

Pozdro

J

Zdaniem Pitery, Warszawa jest poligonem, na którym można rzeczywiście przeanalizować skuteczność rządzenia. "Mówienie o tym, że Warszawa jest sukcesem i takim sukcesem będą rządy w Polsce, jakim sukcesem jest rządzenie Warszawą, jest trochę ryzykownym stwierdzeniem" - oceniła.

Jak dodała Pitera, warszawiacy wiedzą np., jak ile leży skarg na prezydenta Warszawy o bezczynność.

Co prawda jest to wypowiedż członkini PO czyli wrażego ugrupowania wzgledem kandydata na prazia to niestety kobitka ma racje :-(

Co gorsza Tusk to też żadna alternatywa. Qurczaki dla wielu to bedzie jeden z trzech klasycznych dylematów - dylamat miedzy młotem a kowadłem.

Qurczaki dla wielu to bedzie jeden z trzech klasycznych dylematów - dylamat miedzy młotem a kowadłem.

Zgadzam się z Tobą. I niestety nie jest mi do śmiechu.

most (Świętokszyski), na który nie można wjechac z Wisłostrady (!!) a i w ogóle rzadko kto nim jeździ; most (Siekierkowski) kończący się zaraz za zjazdem w szczerym polu! To tylko 3 pierwsze z brzegu, najdroższe, bo warte kilkaset milionów "usprawnienia".

Tu akurat sie nie zgodzę.

Idea Świętokrzyskiego jest zupełnie inna niż pozostalych mostów i mi się akurat tak jak jest podoba (a często korzystam).

Siekierkowski - bardzo potrzebny most i w sumie już by pewnie dotarł dalej gdyby kaczyński w ślepym biegu po wykrywanie afer nie postanowił tej trasy przystopować. I tak to trochę poczekamy na dokończenie tej trasy. Natomiast zdziwiłbyś się ile osób korzysta z tego mostu - dobrze, że jest choćby nawet tylko do wału miedzeszyńskiego.

Przeciw Kaczorowi to niestety wstrzymanie wszelkich dużych inwestycji drogowych, a tam gdzie cokolwiek powstaje nowego jest taki sam burdel i przestoje (Marynarska i osławione MPRD, które jeszcze od Kaczyńskiego angrody dostaje; a pod bokiem mam małe roboty drogowe trwające już od wiosny blokujące połowę ruchu).

I gdzie jego obietnice wyborcze dt. kupców? przebiegu obwodnicy (np POWa) boi się ustalic - bo zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony kto mógłby na niego zagłosować.

Chwalił się ostatnio SKM'em...a co z tego wyszło to wystarczy poczytać gazety - Monthy Python rodem znad Wisły.

ps. ja niestety nie znajduję nikogo w tych wyborach na kogo mógłbym oddać swój głos

....a ja, po tym jak Prawy i Sprawiedliwy zafundował sobie reklamę wyborczą za publiczny grosz, wycofuje się czym prędzej z wcześniejszej obietnicy...

J

...bo dla mnie miasto, w którym mieszkam jest ważne i nie odpowiada mi człowiek, który nie ma do niego cienia sympatii, a posadę prezydenta miasta cały czas traktuje przedmiotowo w celu realizacji swoich ambicji politycznych.

I jak kiedyś powiedział prof. Koźmiński, każdy dąży do swojego poziomu niekompetencji, L.K. powinien pozostać na stanowisku w NIK-u, gdzie tak naprawdę tylko tam się sprawdził !

....a ja, po tym jak Prawy i Sprawiedliwy zafundował sobie reklamę wyborczą za publiczny grosz, wycofuje się czym prędzej z wcześniejszej obietnicy...

A czy przypadkiem nie jest to wynik tego , że Warszawa uczestniczy w "Gazecianej akcji", której elementem było opublikowanie tejże strategii. Datę publikacji zaproponowała Agora. No i o co tyle krzyku :wink: ?

tak, na pewno taką sprawę dyktował termin dogodny dla Agory. :D :D :D :D takie bajki to można prostym ludziom opowiadać.

Całkiem fajny i trafiony felietonik Manna:

Ele mele dutki, gospodarz malutki

Wojciech Mann 05-10-2005,

Wpadło mi w ręce interesujące wydawnictwo zatytułowane "Strategia rozwoju m.st. Warszawy do 2020 r." z datą "wrzesień 2005". Czytamy w nim o najróżniejszych fantastycznych rzeczach, jakie nas, warszawiaków, czekają w najbliższej przyszłości. Zacytuję kilka istotnych zapowiedzi. "Poprawa jakości życia i bezpieczeństwa mieszkańców Warszawy", "Czysta woda", "Czyste ścieki", "Miasto bez korków", "Elegancki port" i jeszcze dużo innych cacanek.

Lech Kaczyński jest prezydentem Warszawy od 2002 r. Przygotowanie i ogłoszenie "Strategii..." zajęło mu trzy lata. Ciekawe, że na początku swego urzędowania nie zauważył podstawowych problemów miasta. A może nawet zauważył, ale pracując nad strategią, jakoś nie zdołał z tymi problemami powalczyć. Parę szumnych, choćby najsłuszniejszych uroczystości nie wystarczy, by zaliczyć minione lata do udanych.

Obwodnicy jak nie było, tak nie ma, mosty zakorkowane totalnie nie tylko w godzinach szczytu. Targowisko na Stadionie Dziesięciolecia hula w najlepsze, targowisko przy siedzibie biura promocji miasta, czyli przy Pałacu Kultury, również hula. Rozpisuje się i unieważnia kolejne konkursy, opowiada się dyrdymały o szybkiej kolei miejskiej albo o odbudowaniu całej pierzei pl. Piłsudskiego, a w efekcie tych opowieści jedynie rośnie fala wyprodukowanej przy okazji piany.

Zdumiewające, że prezydenta miasta nie niepokoi brak w stolicy dużego europejskiego kraju np. przyzwoitego nowoczesnego kompleksu sportowego lub kongresowego czy odpowiedniej sali widowiskowej. Kontentowanie się oddaną do użytku 50 lat temu Salą Kongresową wydaje się ponurym żartem.

Ale "Strategia..." wszystkim tym się zajmuje i ładnie ilustruje obrazkami. Dziwnym zbiegiem okoliczności wydawnictwo to trafia do rąk obywateli właśnie teraz, kiedy ważą się losy kandydatów na urząd prezydenta kraju. I oto obiecanki prezydenta Warszawy Lecha Kaczyńskiego mają być może wzmocnić pozycję tegoż w wyścigu wyborczym. Słabo to się zapowiada. Dostaniemy kolejną porcję ładnie opakowanego pustosłowia, przebąblujemy parę lat i tak mniej więcej koło roku 2008 zapoznamy się ze "Strategią rozwoju Polski"?

We wstępie do warszawskiej "Strategii..." Lech Kaczyński pisze: "Zapraszam wszystkich Państwa do wyrażania opinii i zgłaszania propozycji, które uwzględnimy przy opracowywaniu szczegółowych programów". Więc ja mam propozycję: "Weźcie się do roboty. Strategie, plany i konkursy są OK. Ale tylko wtedy, kiedy mają dalszy ciąg. Na te z kolorowej książeczki czekamy już dużo za długo".

Gdyby prezydent Warszawy przypadkiem został prezydentem całości, to ja chętnie zajmę jego miejsce. Wzorem Lecha Kaczyńskiego, który coraz to coś ogłasza - jak nie strategię, to kody moralne - ogłaszam niniejszym mój program: 1 - Warszawa ma być ładna; 2 - Warszawa ma być nowoczesna; 3 - Warszawa ma być bezpieczna; 4 - warszawiacy mają być zdrowi; 5 - warszawiacy mają być bogaci; 6 - warszawiacy mają być szczęśliwi. Czy ktoś ma lepszy?

źródło: gazeta.pl

pozdr

Tak, Wojtuś jak zwykle w formie :D

O dziwo, udało się jakoś zlikwidować handelek na głównych ulicach miasta, nawet czasami widać na nich dostojnie kroczący, okutany w odblaskowe kamizelki patrol policji :o [nie-warszawiacy nie wiedzą, że to spora rzadkość w tym skądinąd pięknym mieście]. Niestety, rzadko można się natknąć na sprzedawcę bajgli, chyba polegli przy "walce o handel" [ale może zbyt późno wyłażę na tzw. miasto, już po ataku bajglofagów :(].

Dało się - jejku, jejku, vivat Lechu.

Dało się, bo wybory za pasem i można zacząć dziamgolić dyrdymały o rzekomej skuteczności, poprawie, spadku, wzroście itp.

Bebechy mi się wykręcają od tych ciągle międlonych "dekomunizacji", "rozliczenia", "wartości chrześcijańskich", "IV RP" [bez podatku liniowego :evil:]. Każde z myślących ugrupowań powinno zapisać jeden podstawowy cel w programie: gospodarka, durniu !! No i finanse publiczne. Jeszcze potem edukacja [taka np. malutka Korea więcej łoży na edukację niż USA], ale na to trzeba czasu i kasy.

PS: w wakacje pod PeKiNem były namioty z całą wystawą o tej planowanej strategii. Na planszach zapisane wszystkie punkty Wielkiego Ambitnego Planu. W stoisku informacyjnym nie wiedzieli, czy gdzieś to jest zamieszczone :lol:.

Taką samą broszurkę, jaką dodała GW, wziąłem od nich ze stolika...

O tempora, o humores...

dla fanów Populizmu i Socjalizacji

[miejscami stare, ale fajnie opisuje pomysłodawcę hasełka "spieprzaj dziadu"]