Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kogo wybierzesz na prezydenta??

Senser

Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??  

319 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??

Recommended Posts

Oj Jerzysio, w Warszawie akurat nie jest tak źle z poparciem dla Kaczora.

I to pomimo:

1. codziennego obsrywania go przy każdej okazji przez "intelektualną" GW i jej dodatek warszawski,

2. przewrotnego i uporczywego przypisywania na jego konto całej masy grzeszków poprzedników, raczej efektów tamtych grzechów i przekrętów,

3. wmawiania ludziom, że to "wiocha" i prowincja głosuje na niego (to nie ja pejoratywizuję polską wieś i miasta poniżej 500 tys. mieszkańców),

4. żenującej akcji Hanki Waltzowej z hospicjami warszawskimi

5. rzekomego "przepuszczenia" kasy na takie nacjonalistyczne fanaberie jak Muzeum Powstania Warszawskiego czy rocznicę jego obchodów (no bo kto kazał wogóle warszafce jakieś powstanie wskrzeszać a potem jeszcze to świętować!). A do tego jeszcze na czarno tam kazał zatrudniać!

6. rzekomego zblokowaniu przez niego wszystkich inwestycji w mieście - szkoda, że nie dane mu było zblokować wyżej już wspomnianych przekrętów typu tunel, most świętokrzyski i siekierkowski i paru mniejszych - z zaoszczędzonej kasy zbudowałby pewnie ze 2 mosty więcej... no ale to już ze 6-7 lat za późno...

7. ukręcenia takiej fajnej imprezki jak uliczna prowokacja niejakiego pana Niemca i jego kolegów z klubu skórzanych stringów

8. próby zapobieżenia masowym zasiedzeniom przez użytkowników nieruchomości będących własnością gminy (GW przedstawiła to akurat też negatywnie jakby obowiązkiem kaczora było odpuszczenie sobie tych kilkudziesięciu baniek)

w każdym razie ja oceniam go właśnie po prezydenturze W-wy pozytywnie i już na początku tego wątku tak się okeśliłem.

Rozbrajanie układu warszawskiego SLD-UW/PO to mozolna robota na lata

i na pewno niezbyt wdzięczna. Rozmawiam czasem z ludźmi strasznie utyskującymi na blokowanie kaczora - nic nie można wybudować, w urzędzie załatwić itp. itd... ja tam nic takiego nie zauważyłem - pozwolenia na budowę wydaje się nie dłużej a szybcie niż parę lat temu a że przegrane firmy konkurujące np. przy projekcie na most północny odwołują się do sądów i de facto blokują inwestycje to już o tym cicho.

Że duże firmy już tak z marszu nie wybudują sobie czego chcą i gdzie chcą za łapówkę, to tak niektórych boli, że hej, szczególnie tych wszystkich otwartych rynkowo lobbystów, rainmakerów, dooropenerów, doradców i pełnomocników, co to się już tak pięknie rozwinęli za Piskorskiego i Kozaka, przetarli ścieżki, wyrobili schematy, atu teraz dupa, trzeba uczciwie...

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

6. rzekomego zblokowaniu przez niego wszystkich inwestycji w mieście - szkoda, że nie dane mu było zblokować wyżej już wspomnianych przekrętów typu tunel, most świętokrzyski i siekierkowski i paru mniejszych - z zaoszczędzonej kasy zbudowałby pewnie ze 2 mosty więcej... no ale to już ze 6-7 lat za późno...

7. ukręcenia takiej fajnej imprezki jak uliczna prowokacja niejakiego pana Niemca i jego kolegów z klubu skórzanych stringów

ad6. Dlaczego piszesz rzekomo? Siekierkowska stanęła z powodu jego działań? TAK. Czy jakaś inwestycja drogowa większa (nie mówię o corocznym frezowaniu asfaltu) powstała przez ostatnie 3 lata?

Ja sie cieszę, że nie zatrzymał tych mostów, bo często z nich korzystam. Inną rzeczą jest, że jesli ktos się dzięki temu nieuczciwie wzbogacił to powinien za to odpowiedzieć przed sądem.

Kolejna rzecz czyli obietnice wyborcze dt. likwidacji jarmarku europa, rozwiązaniu kwestji placu defilad. 3 lata minęly i co?

Podobnie z planowanym trasami pod S7 czy POW. Ile to trwa?

Ad.7osobną kwestią są zakazy manifestacji dla gejów a dopuszczenie później do manifestacji organizacji faszystowskich. To drugie akurat mało kogo boli, a szkoda, tym bardziej że niedawno otwarto wspomniane muzeum powstania warszawskiego.

Ad.7osobną kwestią są zakazy manifestacji dla gejów a dopuszczenie później do manifestacji organizacji faszystowskich. To drugie akurat mało kogo boli, a szkoda, tym bardziej że niedawno otwarto wspomniane muzeum powstania warszawskiego.

Czytam oceny Lecha Kaczyńskiego wystawiane przez warszawiaków i stwierdzam że perspektywa spoglądania ze stolicy czyni niektórych z Was ślepymi - Lawy, przecież z mojej prowincjonalnej perspektywy to są ZALETY Lecha K. No i wymień z nazwy te organizacje faszystowskie co to manifestują w Warszawie to sie chętnie zapiszę. Pozdrawiam.

Opal

...nie wdawajmy się w zbędną retorykę, bo wiesz o co chodzi, a Twoje

preferncje polityczne są określone i to Twoja sprawa.

Doskonale wiesz o co mi chodzi i faktem jest, że większość mieszkańców Warszawy jest jemu przeciwna !

...a i mało tego !

W niektórych obwodach L.K. przegrał nawet z Borowskim... i jakie tego wytłumaczenie...ta niedobra, tendencyjna GW "naszemu" prezydentowi nogi podkłada !

...... błagam, wystarczy już teorii spiskowej dziejów .....

akurat GW przez pierwsze 2 lata jego majorowania pisała o nim baaaaaardzo pozytywnie, a jak kto nie wierzy to odsyłam do czytelni !!!

Jeśli ktoś znajdzie choć 3 niekorzystne artykuły w GW za tamten okres

to składam serdeczne gratulacje :roll:

i ostatnia rzecz :

... ze trzy razy juz prosiłem o wymienienie 3 rzeczy, które naprawdę "usprawniły" miasto !

I co ???

Czy ktoś ze zwolenników L.K. wrzeszcie napisze nie o "złodiejskim układzie Piskorski - PO - SLD" a wymieni autentyczny, a nie wirtualny sukces obecnego szeryfa ?

..osobiście tracę na to nadzieję.... ale może kto siem ulituje :wink:

I Wszystkim życzę miłego wieczoru

J

Patrzcie i uczcie się :lol:

W pomorskim (Tusk - 48,6 proc., Kaczyński - 29,5 proc.),

A czego to niby mamy się uczyć ? Tego: http://wiadomosci.onet.pl/1177582,11,item.html ? To w pomorskim ? To ja dziękuję :wink:

A co ma piernik do wiatraka ?

Markus, całe szczęście nie jesteście wyjątkiem :)

Ja to nie wiem,wszyscy się tych górników czepiają,ale żeby zaraz od faszystów.......

:roll:

Nie żartuj, dlaczego akurat górnicy przyszli ci do głowy ?

Co prawda nie jestem mieszkańcem stolicy (i dzieki Bogu) ale również dorzucę swój kamyczek do ogródka obecnego prezydenta. Najcześciej wjeżdżam od strony Janek, jadąc al. Krakowską, bodajże na wysokości skrzyżowania z ul. Banacha jest dośc duzy pomnik z czasów drugiej wojny światowej który zawsze wraz z okolicą oblepiony jest straganami i łózkami polowymi. Takie coś w dużych miastach widywałem, ...ale z 10 lat temu. Kolejny kamyczek to "reprezentacyjne" , namiotowe centrum handlowe u stóp pałacu kultury - dla mnie to jest jakieś totalne nieporozumienie. tymczasowe namioty ze straganami w centrum stolicy. Może jestem jakiś głupi ale zupełnie nie moge pojąc, dlaczego ?

I jeszcze jedno, w sumie mało istotne ale jakże znamienne spostrzeżenie. Otóż w jednej z dzielnic zauważyłem że wszystkie kratki burzowe są, ....poskręcane śrubami i jebit twoja mac, grubymi płaskownikami :)

Z jednej strony jest to bardzo zabawne, nigdzie indziej nie widziałem tego patentu a trochę jeżdżę po Polsce. Z drugiej jednak strony nasuwa się pytanie, jak mozna zaufac komuś kto twierdzi, ze wypleni wszelkie zło a jednocześnie nie potrafi sobie poradzic ze złodziejaszkami kratek burzowych ? :D

Czytam oceny Lecha Kaczyńskiego wystawiane przez warszawiaków i stwierdzam że perspektywa spoglądania ze stolicy czyni niektórych z Was ślepymi - Lawy, przecież z mojej prowincjonalnej perspektywy to są ZALETY Lecha K. No i wymień z nazwy te organizacje faszystowskie co to manifestują w Warszawie to sie chętnie zapiszę. Pozdrawiam.

No tak, rzeczywiście wybiórcze stosowanie prawa to zaleta. Czyli są równi i równiejsi. To rzeczywiście ślepy jestem, bo jakoś inaczej wyobrażam sobie hasło "prawo i sprawiedliwość".

Organizacje: pierwsza z brzegu to młodzież weszpolska w nazwie nie ma, ale szerzenie chociażby nienawiści rasowej to jest faszyzm, ale dla Prawdziwego polaka to oczywiście patriotyzm. bleh...

No i wymień z nazwy te organizacje faszystowskie co to manifestują w Warszawie to sie chętnie zapiszę. Pozdrawiam.

Ja to nie wiem,wszyscy się tych górników czepiają,ale żeby zaraz od faszystów.......

:roll:

Nie pisałem o górnikach :lol: :lol: hehe. skąd wogóle do głowy CI przyszło że to mogło być o nich? :o

a jak już przy górnikach jesteśmy to najazdy dzikiej hordy wandali nie podobają mi się, ale rozumiem że nikt nie zabroni im demolki bo liczą się głosy na wyborach (niezaleznie od orientacji politycznej).

Patrzcie i uczcie się :lol:

W pomorskim (Tusk - 48,6 proc., Kaczyński - 29,5 proc.),

A czego to niby mamy się uczyć ? Tego: http://wiadomosci.onet.pl/1177582,11,item.html ? To w pomorskim ? To ja dziękuję :wink:

Zaczynam dochodzic do wniosku, że pomimo mojej sympatii do Tuska powinienem w II turze zagłosować na Kaczyńskiego. Tylko dlatego że tak wielu moich rodaków chce przeżyć kolejny eksperyment socjalistyczny na żywym organiźmie. Powodzenia. Ja mam gdzie wyjechać

Jerzysio,

sam piszesz, że przez 2 lata GW pisała o nim same dobre rzeczy. To świadczyłoby tylko dobrze o jego majorowaniu. GW sra na Kaczora intensywnie od paru m-cy - to się rzuca w oczy bo to naprawdę ponad normę nawet jak na GW. Cóż to Kaczor tak nagle przestał umieć być majorem?..

W dzisiejszym wydaniu GW pokazała swój, zapewne "obiektywny i profesjonalny" sondaż poparcia i już rozstrzygnęła te wybory zaledwie 2 dni po 1 turze wyczarowując dla Donalda 56% głosów. czyli w 2 dni 3% spuchły do 12%!!!! To zaiste profesjonalna manipulacja społeczeństwem.

Co do osiągnięć:

1. Warszawa utrzymała się na 20 miejscu najatrakcyjniejszych dla biznesu miast europejskich (nie stolic!). w 2002 była na 26 miejscu ale złotówka wtedy była duuużo słabsza. Czyli mimo bardzo dużego wzrostu wzrostu kosztów np. dla firm zagranicznych poprzez umocnienie złotówki.

2. Bezpieczeństwo - Szwajcarią to my długo jeszcze nie będziemy ale bezpieczeństwo w mieście się poprawiło (wcale nie mówię, że już jest wysokie). Akcja "Sektor" policji i straży miejskiej - wzmożone działania na razie w centrum, ale od czegoś trzeba zacząć. Za Piskorskiego stworzył się "dziki zachód" i osiedla bogatszych zaczęły się odgradzać. A biedny motłoch niech się kłębi. Od 2-3 lat zauważyłem więcej patroli straży miejskiej i policji na moim osiedlu (chociaż wciąż za mało ale mimo to jest lepiej)

3. Porządki pod Pałacem Kultury - no przecież to Kaczyński doprowadził do tego, że niedługo znikną te piękne wieczne prowizorki Kupieckich Domow Towarowych zainstalowane przez poprzednich włodarzy stolicy

4. działania w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego - odsyłam do stron samorządowych. jest ich trochę tylko trzeba chcieć je widzieć a widać je gołym okiem (tramwaj z Bemowa do Młocin, Al.Jerozolimskie, teraz zacznie się Rondo Starzyńskiego, Trasa Siekierkowska, będzie Krakowskie Przedmieście...)

5. porządki w urzędach - no tak urzędnicy trochę narzekają bo Kaczor wymyślił sobie, że mają tryzmać się procedur przetargowych przy przydziałach np. lokali komunalnych. Wcześniej można sobie było dorobić łapóweczką i wynająć uznaniowo fajniutki lokal znajomemu albo kuzynowi, bez niepotrzebnego rozgłaszania. A teraz? tylko te procedury, ile to roboty? i kiedy tu czas żeby kawy się napić?

Ad1. Lista miast atrakcyjnych do inwestowania, jakoś spadki i wzrosty do mnie nie przemiawiają gdyż nie wiem zupełnie jak jest konstruowany taki ranking. Na razie dla mnie to jedynie puste hasło.

Ad 2. bezpieczeństwo, proszę o statystyki, bo to, ze ktoś widzi więcej patroli o niczym nie świadczy. A osiedla jak się grodziły tak się grodzą. Ja żadnej zmiany nie odczułem.ale nie twierdzę że się nci nie ruszyło, po prostu moje odczucia bo brak mi danych. tutaj się kaczyńśkiego czepiać nie będę 8)

Ad3. No chyba sobie żartujesz? Kaczyński w kampanii obiecywał porządek, minęly 3 lata i co? nic, jedynie miesiąc temu usłyszałem, ze kupcy postawią sobie tam dom handlowy a obok dodatkowo marcpol swój postawi. po prostu świetnie, centrum miasta. To chyba ta atrakcyjność spadnie.

Ad4. teraz trasa siekierkowska to zasługa Kaczyńskiego? hmmm, chyba jej opóźnienie. I jeszcze jedno a propos ronda Starzyńskiego, jaka firma będzie je robić, i co o niej kiedyś mówił Kaczyński? I niestety przewiduję dalsze opóźnienia patrząc na to co się dzieje z taką Marynarską.

Ad5. Nie wiem jak bylo kiedyś, bo z urzędami zacz ałem walczyć dopiero za jego kadencji. I nei jest prosto, a to z tego powodu że urzędnicy się boją i zbierają wszelkie możliwe papierki jakie tylko da się skolekcjonować. Czy lepiej dla zwalczania korupcji - pewnie TAK, czy lepiej dla mieszkańców - NIE (ja z najprostszymi sprawami latałem po całym urzędzie po kilkanaście razy, a w pewnym momencie chcialem nawet wysdzić w powietrze kilka takowych. Ale akurat w tym przypadku to moje subiektywne odczucia :wink:

podsumowując z pkt 3 i 4 nie mogę się absolutnie zgodzić, reszta to już moje osobiste odczucia i tak prawdę mówiąc chciałbym zeby tylko moje :wink:

Ciężki będę miał wybór w drugiej rundzie ponieważ PO też zapisało się paroma rzeczami w Wawie, choć tutaj już nie Tusk personalnie, no i parę plusów było.

W dzisiejszym wydaniu GW pokazała swój, zapewne "obiektywny i profesjonalny" sondaż poparcia i już rozstrzygnęła te wybory zaledwie 2 dni po 1 turze wyczarowując dla Donalda 56% głosów. czyli w 2 dni 3% spuchły do 12%!!!! To zaiste profesjonalna manipulacja społeczeństwem.

źródło: PBS dla "Gazety", 10 października, badanie nietelefoniczne, próba reprezentatywna 1236 osób.

Powiedz mi dlaczego uważasz, że to badanie nie jest obiektywne i profesjonalne?

źródło: PBS dla "Gazety", 10 października, badanie nietelefoniczne, próba reprezentatywna 1236 osób.

Powiedz mi dlaczego uważasz, że to badanie nie jest obiektywne i profesjonalne?

katerhasser bardzo nie lubi GW, co podkresla prawie na każdym kroku 8) :wink:

ależ lubię i czytam.

tylko, że trzeba ją umieć czytać z pewnym dystansem i brać poprawki na niektóre rzeczy. też się daję nabrać czasem... :(

Informacje ogólne biorę z GW,Rzepy, netu i in., lokalne głównie z GW.

Ponieważ czytuję regularnie to mogę obserwować tendencyjność wielu artykułów/autorów, atmosferę komentarzy itd.

Poza tym, to nie żadna tajemnica, że GW zawsze była jeśli nie wprost organem to wielkim przyjacielem Unii Wolności, demokratów.pl, teraz PO a wrogiem/przeciwnikiem (z różnym natężeniem) PC, AWS-u, PiS. Taka jej linia i uroda (chyba, że Najwyższy Czas może kiedyś przejmie Agorę :D )... tym bardziej wiem kiedy można czytać takie wspaniałe sondaże z przymrużeniem oka. Zresztą wystarczy sobie porównać ichnie wcześniejsze sondaże z późniejszą rzeczywistością...

Czasem jednak zwyczajnie takie naciągactwo mnie wk...wia, bo biorę do siebie, że jakiś redaktorzyna uważa mnie i tysiące innych czytelników za wała, który łyknie wszystko, co oni w swym dziennikarskim majestacie napiszą. Tu już jest bezwstydna, histeryczna manipulacja, uświęcającona przez cel, jakim jest udupienie Kaczora.

dobra :D nie będę bił tu piany, bo szkoda nerw a za to mi nikt nie płaci.

Komuś płacą za sondaże to je robi, profesjonalnie jeśli potrafi...

Ja też w pracy robię forecasty :wink: i jestem profesjonalistą...

ale to Big Boss rządzi i jak mu dam cyfry, które mu sie nie podobają, to każe mi dać lepsze... bo on też ma swoich bossów, plany, założenia.

Ptem rzeczywistość przynosi swoje a o forecastach z czasem się zapomina.

A pamiętacie "Obywatela Piszczyka" w kreacji Stuhra? On tam też robił badania na zlecenie Kaczora, ale Kazimierza, który w filmie był jakimś partyjnym dyrektorem. Oj, tworzyli oni tam statystyki :D

...tak się jakoś dziwnie składa, że teraz głosy rozkładają się na dwóch kandydatów a nie na szesnastu ...no ale to jest taki drobny szczegół, który rzeczywiście może co niektórym umknąc uwadze ....