Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kogo wybierzesz na prezydenta??

Senser

Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??  

319 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dużo w tym wątku zarzutów o nietolerancję, oszołomstwo...

Wczoraj rozmawiałem z koleżanką z Wiednia o sprawach różnych, m.in. o szkolnictwie. Spytałem do jakiej szkoły posyła swoich nastoletnich synów: prywatnej czy publicznej. Nie będę się rozpisywać o szczegółach, jednak przekaz był jasny i zrozumiały: najlepsze szkoły to szkoły, w których odsetek dzieci emigrantów jest jak najmniejszy.

Nie usłyszysz ewidentnie wrogiego stanowiska wobec "auslaenderów" ale wiadomo o co chodzi... i naszła mnie taka refleksja, że tam ludzie po prostu nauczyli się być politycznie poprawnymi i jednocześnie myśleć i robić swoje. Niby Heider jakoś preziem nie został ale go i nie utopiono.

Ciekaw jestem jak odnalazłby się ten nasz tolerancyjny i oświecony elektorat liberalny "made in Poland" w obliczu takich problemów społecznych z udziałem tak licznych mniejszości jak na Zachodzie Europy... Jestem pewien, że wielu liberałów zradykalizowałoby swe postawy wręcz w kierunku faszystów. Natomiast przypuszczam, iż wielu "radykalnych chrześcijańskich oszołomów" okazałoby się na co dzień dobrymi współobywatelami w codziennych kontaktach międzyludzkich z "obcymi".

Teraz dużo bazuje się w mediach na straszeniu ludzi. Że niby Polska Kaczyńskich to Polska ciemnogrodzka, nieeuropejska, homofobska itp.

Czy tego nie uważacie za świńskie chwyty? Gdzie tu kultura i wyważenie w PO?

Pytanie do heteroseksualnych zwolenników homoseksualnych parad:

byliście kiedyś np. na Schwulenparade w Kolonii? Jest wesoło, śmiesznie, cyrk na kółkach, dosłownie - przejazd na platformach roznegliżowanych osób w strojach, powiedzmy, nawet nie karnawałowych... Trudno, tak sobie to tam wypielęgnowali, tak się tam wypromowali, że już nikogo nie dziwi widok np. dwóch wąsatych 40-latków w skórzanych spodniach obłapiających się na przystanku autobusowym za pupy i penetrujących sobie nawzajem językami plomby na trzonowcach...

Kolonia to piękne miasto ale cieszę się, że jesteśmy w tym obszarze tak "zacofani" w Warszawie, bo tam ta parada kiedyś pewnie też była paradą tolerancji a jest festiwalem obleśności. I nie wierzę Niemcowi, że tu tak kiedyś nie będzie.

I jestem na tyle ciemny i nietolerancyjny, ze nie mogę zrozumieć jak można tolerować te tony ulotek burdeli na ulicach. Powiecie: wolny rynek, nie można nakładać kagańca przedsiębiorczości, mamy liberalizm...

To ja mówię: dość nadużywania słowa liberalizm.

Jedni je sobie zawłaszczają drudzy dewaluują do rangi obelgi :evil:

"Liberalizm" to "wolność" i nie należy wyłącznie ani do UW, ani PO, ani PD.pl, ani innych samozwańczych liberałów. To własność a raczej prawo nas wszystkich. Przełom '89 był przełomem w stronę liberalizmu i demokracji. "solidarność" też chcą sobie wszyscy zawłaszczyć, począwszy od logo na GW, poprzez różne frakcje związkowe, po Olejniczaka niedawno i na PiS-ie i PO kończąc.

Metodą eliminacji u mnie preziem pozostaje wciąż Kaczor.

Jakby miał bliźniaka dwujajecznego, 1,8 m. wzrostu, o szczerym uśmiechu, niskim acz miękkim głosie i wysokiej erydycji, tobym jego chciał. Wtedy i elektorat PO też by go chciał i niebyłoby tego wątku...

Przykład Austrii jest chybiony w tym momencie. Ten naród jest akurat znany ze swojeg podejścia do obcokrajowców (czego nawet na własnej skórze doświadczyłem). Jedyną nacją którą lubią to Niemcy (którzy się z nich śmieją ). Bierze się to akurat z ich pochodzenia a własciwie z braku pochodzenia - maly kompleks. Nie odnosi się oczywiście do wszystkich austiaków - wiadomo są ludzie i ludzie, ale jednak generalizując tak jest.

Do czego zmierzam - nie wszystkie nacje mają podobny stosunek do obcokrajowców (niezależnie od rasizmu of course)

To jedno, drugie to - dla mnie PO to żadna liberalna partia (podobnie jak PiS prawicowa - przynajmniej pod względem programu ekon-społ). Bo jak moze być skoro spore wpływy mają osoby spod znaku SKL'u - jakie poglądy ma Rokita?. I nie może być bo by nie zdobyła tylu głosów w wyborach. Gdyby był czysty liberalizm (mądry of course) to raczej byłaby w dołach sejmu.

To jedno, drugie to - kazdy zwolennik Kaczyńskiego i PiSu jakiego znam jest homofobem, Kaczyński również - więc stąd wnioskuję o elektoracie PiSu. Ciemnogrodzka jak mówisz to niepodobnie z nieeuropejskością - jak już powiedziałem nawet Lepper zrozumiał że bez europy się nie da.

widzisz Tobie sie nie podobają parady z rozneglizowanymi facetami (skąd wiesz że u nas by to samo było), a mi na przykład rasistowskie hasła ykrzykiwane tak chetnie przez młodzież weszpolską. Jednym się zakazuje a innym nie? Czyli sa równi i równiejsi wobec prawa. Tak ma wygladać prawo wg PiS'u. brawo.

Ulotki burdeli na ulicach to inny temat bo to nie ma nic wspólnego z liberalizmem. Za bardzo podciągasz, bo może jak pies kupę zrobi na trawniku to zwolennicy parad, po i innych pewnie sa za tym żeby mógł bo przecież liberalizm..... :roll:

Lawy,

1. rasistowskie hasła mnie się też nie podobają - jestem również za zdecydowanie ściganiem faszystów a tym, którzy wykorzystują do tego nasze symbole narodowe dałbym sam chętnie do wiwatu..

2. z parad zrobiłyby się gorszące festiwale, to pewne - kwestia czasu - daj palec wezmę rękę. Geje nieroszczeniowi mają w nosie parady, oni po prostu chcą sobie normalnie żyć a nie paradować.

3. Austriacy mają kompleks, tak jak i Niemcy, ale śmieją się też z Niemców, ich prostactwa i braku fantazji. I niemcy i austriacy śmieją sie z nas, bo jesteśmy biedniejsi a przez to inni. Ja osobiście śmieję się i z niemców, i z austriaków, jeśli mnie sprowokują to prosto w oczy... (z holendrów i belgów też lubię :D )

4. co to jest czysty czy też mądry liberalizm? to utopia, tak samo jak anarchia-niby idealny system ale zawsze znajdzie się jednostka silniejsza, która podporządkuje sobie słabszą resztę i ją "wycycka". W Rosji najbogatsi "liberałowie" pogonieni dziś przez Putina to najzwyklejsi złodzieje ale na dużą skalę, którzy najpierw kupili sobie u kogoś liberalizm w zawłaszczeniu kapitału a potem zamarzyła im się jeszcze wolność słowa i władza polityczna...

5. ja nic nie podciągam - to rzeczywistość, jest liberalne prawo, które w niektórych sytuacjach po prostu jest szkodliwe społecznie.

Ja nie jestem zwolennikiem państwa policyjnego - broń Boże. Trzeba jednak przestać tak ślepo ufać pewnym terminom i hasełkom. żeby wózek był ładny, wygodny, szybko jeździł ale się nie rozbił, potrzebnych jest wiele czynników: i silny motor, i miękkie fotele, i kierownica, i hamulce...

W mojej gminie Jelcz-Laskowice urzęduje burmistrz z PO z wyrokiem za jazdę po pijaku.W momencie zatrzymania miał 2,3 promila.

Bartar, chyba nie oceniasz grupy ludzi tylko poprzez pryzmat wyskoków jednego z ich przedstawicieli ? Nikt z nas chyba nie jest na tyle naiwny aby uważać że istnieje partia która składa się w 100% z członków - ideałów. Jestem pewien że podobne przypadki mozna znaleźć w odniesieniu do każdej partii, tylko co to ma do rzeczy ?

Niestety przykład z mojego podwórka nie jest jedyny. Uważam, że ludzie z PO za bardzo weszli w układy polityczno-biznesowe. Tusk nie robi z tym nic. Czytałam w Rzeczypospolitej,ze to czołowi doradcy PO jako pierwsi rzucili hasło IV RP. Tusk niestety idzie nie w tym kierunku i przyjmuje postawę zachowawczą.

W czasie obchodów 25-lecia Solidarności Zbigniew Brzeziński stwierdził w wygłoszonym w Gdańsku przemówieniu, które wywołało konsternację wśród obecnych tam elit III RP i zostało przemilczane przez prasę ,że Solidarność była zrywem, a nie przełomem, że ten jest jeszcze przed nami. Mówił tez o konieczności oczyszczenia Polski z brudu korupcji.Zresztą korupcja to problem nie tylko Polski. Były premier Węgier Viktor Orban mówi o konieczności dokonania głębokiej oceny procesów prywatyzacyjnych na Węgrzech oraz przeprowadzenia częściowej renacjonalizacji w przypadkach gdzie naruszono prawo lub w których zachodzi podejrzenie korupcji. W Czechach dzieje sie podobnie. Ja pracuję w takiej fatalnie sprywatyzowanej spółce w której widzę jakie miliony wypływają do Francji np. pod przymusem opłaty za logo, zatrudnianiem firm konsultingowych Nie jestem przeciwnikiem prywatnej własności, jestem przeciwnikiem bogaceniu się ludzi przez układy polityczno-biznesowe. I dlatego stanowczo sprzeciwiam się sztucznemu podziałowi wyborców na jaśnie oświecone elity popierające Tuska i niewykształconą ciemnotę , wyciągająca rękę po państwowe wsparcie popierającą Kaczyńskiego. Nie wyciągam ręki po pomoc państawa i nie zależy mi na tym czy będę nazwana ciemnotą głosuje na Kaczyńskiego.

...kazdy zwolennik Kaczyńskiego i PiSu jakiego znam jest homofobem, Kaczyński również - więc stąd wnioskuję o elektoracie PiSu.

Lawy, ja np. nie jestem homofobem :D. Zdziwiłbyś się kto, powiedział te słowa: " Jestem zdecydowanie przeciwna, by homoseksualiści wykonywali zawód nauczyciela. Nie można pozwolić, by kimś, kto kształtuje osobowość młodego pokolenia, był gej. Trzeba izolować osoby, co do których są przesłanki, by sądzić, że są homoseksualistami". To słowa nowo wybranej posłanki, bynajmniej nie z "faszystowskiej" LPR, tylko... "liberalnej" PO (do sprawdzenia w ostatnim Newsweeku, str. 81). No nawet ja czegoś takiego nie wymyśliłem w dyskusji na ten temat jakiś czas temu (serdeczne pozdrawienia Dobrzyk! :D).

Ciekawe jakby wyglądała sytuacja,gdyby,do wczorajszych bomb w W-wie przyznała się młodzież wszechpolska (tak dla przykładu,bo akurat była wymieniana w tym wątku)

W sytuacji gdy przyznała się organizacja Walczący Pedał czy jakoś tak-cisza,spokój,cisza poprawna. :lol:

I to jest właśnie ta rzekoma dyskryminacja.Najlepiej ją widać w tym schemacie myślenia-nikt nawet nie dopuszcza takiej myśli,że to prawda.

Nikt tego nie analizuje jakoś specjalnie,każdy jest ostrożny w osądach,czeka i nie wychodzi przed szereg.

:lol:

Ciekawe jakby wyglądała sytuacja,gdyby,do wczorajszych bomb w W-wie przyznała się młodzież wszechpolska (tak dla przykładu,bo akurat była wymieniana w tym wątku)

W sytuacji gdy przyznała się organizacja Walczący Pedał czy jakoś tak-cisza,spokój,cisza poprawna. :lol:

I to jest właśnie ta rzekoma dyskryminacja.Najlepiej ją widać w tym schemacie myślenia-nikt nawet nie dopuszcza takiej myśli,że to prawda.

Nikt tego nie analizuje jakoś specjalnie,każdy jest ostrożny w osądach,czeka i nie wychodzi przed szereg.

No wiesz, trudno żeby każdy warszawiak wziął teraz kij baseballowy i poszedł szukać gejów. Przy plotach o młodzieży weszpolskiej byłoby tak samo. Co innego gdy już będzie wiadomo kto... nie podciągałbym tego akurat że nikt nie przywalił gejom za przejaw tolerancji w tym kraju....

No wiesz, trudno żeby każdy warszawiak wziął teraz kij baseballowy i poszedł szukać gejów. Przy plotach o młodzieży weszpolskiej byłoby tak samo. Co innego gdy już będzie wiadomo kto... nie podciągałbym tego akurat że nikt nie przywalił gejom za przejaw tolerancji w tym kraju....

Dobrze wiesz,że nie chodzi o "każdego warszawiaka" :wink:

tylko o opinię wszechmocnych,o tych,kórzy kształtują opinię publiczną.

Autorytety znaczy.

I nie chodzi o ploty,tylko o to,że jakis odłam organizacji przyznaje się,czyli chce,aby go identyfikowano z tym zdarzeniem.To nie są plotki tylko fakty.

I bez względu czy to prawda czy nie,gdyby przyznał się kto inny,nie czekano by na złapanie sprawców,tylko spekulacje i osady poszłyby w najlepsze. ;)

Jadąc dzisiaj do pracy zastanawiałem się czy to skomentujesz, miałem nadzieję że nie.

Opal, zastanów się, jezeli nawet były to te środowiska które masz na mysli to czy nazwałyby siebie "Silny Pedał" czy jakoś tak ? A tak w ogóle to to podejrzenie jest tak absurdalne że nie warto się nad nim w zastanawiać. Równie absurdalny by był pomysł że to zrobili wszechpolacy gdyby to niby oni podpisali ten list. Delikatnie mówiąc, mam o tej organizacji nienajlepsze zdanie, wiele rzeczy mozna im przypisać ale na pewno nie są to ciągotki w kierunku aktów terroru.

a wracając do tematu przewodniego:

Drugiej tury przyszła pora

A więc głosuj na Kaczora

On Ci da jabłek i gruszek

Tych na wierzbie. Jak komuszek

On napełni Ci twój mieszek

jak niejaki Miller Leszek.

Bo pomysły ma prześliczne

Cudne, bo socjalistyczne

Weźmie od tych co pracują

Tym pyszałkom, chamom, lujom

Niech nie myślą sobie tacy

Że dostaną profit z pracy

Trzeba pięknie, solidarnie

Temu dać co się nie garnie

Temu co pracować nie chce

Gdyż go praca coś nie łechce

Dać mu trzeba na to tanie

Do wychlania wino w bramie.

Tak to Lech nasz zdecydował

Tak się pięknie nam zachował

Jak on rządził nami będzie

Dowie się każdy bo wszędzie

On przyjmując butną pozę

Ogłosi nam swe expose:

"Pracowici to przekleństwo

"Solidarne społeczeństwo"

To jest to, co sprawiedliwe

Na nic mi spojrzenia krzywe

Tych co robią - niechaj płacą!

Żeby żul miał wciąż pić za co

Żeby miał na papierosy

By nie musiał chodzić bosy

Żeby on miał na leczenie

Na swych snów, marzeń spełnienie

Tym co myślą wciąż inaczej

Powiem teraz - krótko raczej

Jam jedyny jest stróż ładu

Nie chcesz mnie?

Więc... spieprzaj dziadu!"

:D Z góry mówię że nie jest mojego autorstwa i pewnie zamieściłem go z naruszeniem praw autorskich :)