Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kogo wybierzesz na prezydenta??

Senser

Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??  

319 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kogo najprawdopodobniej wybierzesz/wybrałbyś na Prezydenta RP??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niech PIS tworzy rząd mniejszościowy lub z Samoobroną (juz raz Kaczki Mulat poparł) z PSL (dziś jak przeczytałem na TVN 24 PIS zaproponował Zycha na marszałka) i z LPR ( wszak Roman byłby szczęsliwy bo mógłby kiepski wynik LPR-u przekuć w zwycięstwo) a PO w OPOZYCJI a swoją drogą mam coraz większą ochotę na CZERNINĘ :lol:

Olinek

...co do prezydenta Wwy to mylisz się kompletnie, Kaczyński nie wypuści

Wwy z ręki i jest to oficjalne stanowisko - nowy prezydent tylko z PiSu !

.... a co do koalicji, to nie piszcie o obrażaniu, grymaszeniu, bo to nie są mali chłopcy w piaskownicy..

.....wszystko to gra, w której NASZE opinie ..... ich obchodzą

i trwa zwyczajny targ o stołki ..... :(

... i przypominam zwolennikom PiSu, że jedną ze stron w tych targach są Wasi wybrańcy !

Pozdro

J

ale nie widzę powodów, dlaczego W-wa dalej nie ma mieć szefa z PiSu.

Takie są przepisy: zarząd komisaryczny przez ten rok i szlus. To może mieć bardzo dobre skutki, bo komisarz ma powody by wykazywać się pozytywnie dla miasta. Jak się sprawdzi to ma dobre CV na przyszłość.

Za rok nowe wybory - niech się Waltzowa też stara...

L. Kaczyński: Jestem partnerem i przyjacielem Niemców

"Jestem partnerem i przyjacielem Niemców oraz zdecydowanym orędownikiem bliskich stosunków między Polską i Niemcami" - zadeklarował prezydent-elekt Lech Kaczyński na łamach "Bild".

"Wręcz przeciwnie: jestem partnerem i przyjacielem Niemców" - odpowiedział Kaczyński na pytanie dziennikarza, czy to prawda, że nie lubi Niemców.

Wyjaśnił, że urodził się cztery lata po zakończeniu II wojny światowej i że wojna odbiła się na jego dzieciństwie.

"Ale to było 60 lat temu, od tego czasu wiele zmieniło się. Nie wolno podtrzymywać resentymentów" - podkreślił.

"Nic nie mam przeciwko Niemcom. Zgadzam się jednak z kanclerzem Schroederem, który kiedyś powiedział, że jako szef niemieckiego rządu ma prawo bronić niemieckich interesów. Korzystam z tego prawa w stosunku do mnie i mojego kraju" - powiedział Kaczyński.

Prezydent-elekt zastrzegł, że kwota 30 miliardów dolarów za zniszczenie przez Niemców Warszawy nie była "żądaniem, lecz szacunkiem zniszczeń".

"Nie należy rozumieć tego jako atak na Niemców, lecz jako profilaktyczną samoobronę. Chodzi tutaj o ewentualne roszczenia wypędzonych wobec Polski, których chcą oni dochodzić na drodze sądowej".

Dopóki strona niemiecka nie wystąpi z takimi roszczeniami, nie będzie także dalszych roszczeń z naszej strony - wyjaśnił prezydent-elekt.

Kaczyński wypowiedział się po raz kolejny przeciwko budowie w Berlinie Centrum przeciwko Wypędzeniom.

"Byłoby najlepiej dla naszych krajów, gdyby Centrum Wypędzonych nigdy nie zostało zbudowane. Dziś, 60 lat po wojnie, potrzebne są stosunki oparte na zaufaniu. Mam wielką nadzieję, że rozwiążemy wreszcie wspólnie ten problem" - wyjaśnił.

Nawiązując do obaw Polaków, że Niemcy chcieliby zmienić historię II wojny światowej, prezydent powiedział: "Naturalnie wiemy, że w tej wojnie zmarło także wielu Niemców. Nie wolno jednak zapominać, kto rozpoczął tę straszną wojnę. Kim byli kaci, a kim ofiary".

Zdaniem Kaczyńskiego zrozumiałe jest, że Niemcy ze względu na swoją przeszłość poszukują tożsamości.

"Czy rzeczywiście jednak jest im to potrzebne? Niemcy są największym narodem Europy. Odzyskali swoją jedność. Szczególnie Polacy, którzy przez wieki musieli czekać na niepodległe państwo, wiedzą, jak cennym dobrem jest (państwo)" - powiedział.

Prezydent dodał, że nie oczekuje od Niemców wdzięczności za wkład "Solidarności" w niemiecką jedność, lecz uznania. Byłbym wdzięczny, gdyby w Niemczech zniknęły niektóre przesądy dotyczące "typowego Polaka", choćby negatywne określenie "polska gospodarka".

Zapytany, dlaczego zwalcza pomysł rosyjsko-niemieckiego gazociągu po dnie Bałtyku, Kaczyński odparł: "Rurociąg ten daje Rosji, przynajmniej teoretycznie, możliwość wstrzymania dostaw gazu do Polski bez uszczerbku dla zaopatrzenia reszty Europy. Dla nas Polaków, jak również dla naszych sąsiadów na Litwie, nie jest to sytuacja zbyt bezpieczna".

Kaczyński przyznał, że jeszcze nigdy nie był w Niemczech. Dodał, że planuje pierwszą wizytę na początku przyszłego roku.

http://wiadomosci.onet.pl/1185420,,,,,,4528,itemspec.html

Bardzo mi się to podoba. :lol:

ale nie widzę powodów, dlaczego W-wa dalej nie ma mieć szefa z PiSu. Takie są przepisy: zarząd komisaryczny przez ten rok i szlus. To może mieć bardzo dobre skutki, bo komisarz ma powody by wykazywać się pozytywnie dla miasta. Jak się sprawdzi to ma dobre CV na przyszłość.Za rok nowe wybory - niech się Waltzowa też stara...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: takie sa przepisy? A znasz je wogóle?

Ciekawe gdyby np Warszawą rządził Miller i chciał zrobić to samo czy podobnie byś napisał.

Ale może pójdźmy dalej - za te 5 lat po co Prezydent ma odchodzić, niech przedłuży swoją kadencję i zmieni konstytucje.

A ja już się cieszyłem że pozbyliśmy się nierobstwo z ratusza a tu jednak despotyzm pełną gębą.

Skoro wybierałeś człowieka to dlaczego ma rządzić ktoś inny, na kogo nikt nie głosował? taka jest idea wyborów? chyba nie...

Dzięki, Opal, za te cytaty. Są bardzo pocieszające. Świadczą o tym, że faktycznie duch walki wyborczej ustąpił duchowi odpowiedzialnej dyplomacji. Może to nie satysfakcjonować wyborców, którzy na Kaczyńskiego głosowali, bo spodziewali się radykalnej polityki. Ja głosowałam na Tuska. Mnie taka twarz prezydenta Kaczyńskiego odpowiada. Zobaczymy, co czas przyniesie...

Dzięki, Opal, za te cytaty. Są bardzo pocieszające. Świadczą o tym, że faktycznie duch walki wyborczej ustąpił duchowi odpowiedzialnej dyplomacji. Może to nie satysfakcjonować wyborców, którzy na Kaczyńskiego głosowali, bo spodziewali się radykalnej polityki. Ja głosowałam na Tuska. Mnie taka twarz prezydenta Kaczyńskiego odpowiada. Zobaczymy, co czas przyniesie...

Tylko widzisz,dla mnie to nic nowego.Ja innej twarzy Kaczora nie widziałam.

To znaczy odróżniałam koneksekwentnie twarz narzucaną niejako od tej rzeczywistej. ;)

A sama wypowiedź wobec dotychczasowej nijakiej i mydłkowatej "poetyki" w stosunkach P-N wydaje mi się właśnie dość łagodnie stanowcza.;) Ale jak mówię,dla mnie to nie dziwne.

Pozdrawiam :lol:

Zarząd Komisaryczny Wwy do końca 2006, tłumaczony jest przez PiS chęcią zooszczędzenia kwoty .... 2,5 mln pln :o :o :o na zorganizowanie wyborów samorządowych zgodnie z procedurami, czyli w ciągu 60 dni po złożeniu mandatu przez Kaczyńskiego.

Rządzenie miastem przez rok przez Komisarza jest chorym i nienormalnym pomysłem.

Potrzebny jest wybór nowego prezydenta miasta, a nie publiczne pokazywanie jak ciężko "odkleić" się od stołków.

Jest demokracja, wybraliście PiS, wybraliście Kaczyńskiego, wybierzcie sobie nowego prezydenta Wwy z PiS-u w WYBORACH a nie z TECZKI i błagam, nie forsujcie niezdrowych pomysłów, bo ani to Prawe ani Sprawiedliwe.

Pozdrawiam

J

Chyba nawet Kwachu tak nie podzielił Polaków jak PO.Nie słyszałam wtedy tylu nienawistnych słów i oskarżeń.Myślę,że pewne linie podziału naszły na siebie i to widać teraz właśnie. ;)

To jest przerażające po prostu.

Ten styl mówienia,obrażania się,zajadłości,niemożności pogodzenia się z przegraną,jakiejś takiej infantylności skrajnej. :lol:

Co to znaczy,wybierajcie sobie. :roll:

Przecież Ty też wybierasz.

:lol:

Jestem zaskoczony rozmiarami ataku na wszystko i wszystkich którzy maja coś wspólnego z PISem. To że media należą do układu to było widać od zawsze ale takiej skali opluwania i atakowania wszechrzeczy do tej pory nie pamiętam. Układ czuje zagrożenie i stąd walka o kontrolę nad, kluczowymi dla programu oczyszczenia Polski, ministerstwami. Dyskusję w wątkach "prezydenckich" uznałem za zakończoną bo zaczęło się bicie piany więc proponuję zożyć jakiś wątek ogólnopolityczny na "psychologu" i tam zacząć od nowa wątek "powyborczy". Pozdrawiam.

PS Jerzysio - wyszło na to że będziesz teraz cierpiał pod podwójnym "jarzmem" :D :D - współczuję ale może nie będzie tak źle :wink:

Mam prosbe - nie mowcie na mnie Kasandra :)

Sprawdź czy ten nick jest już na forum zajęty - przecież można mieć 2 konta :D :wink:

Dalej sie upieram że nie będzie tragedii mimo histerycznch reakcji wszystkich pzyzwyczajonych do władzy przez ostatnie lata. Z wicemarszałkami to był dość ładny gest ze strony PISu. Czy uważasz Jareko że A. Lepper ma mniejszy mandat od swoich wyborców niż Kalinowski i Kotlinowski ? Trzeba ze sobą rozmawiać i jeszcze raz rozmawiać - z Samoobroną również. Wyborcy doskonale widzą kto decyduje się wziąć na siebie odpowiedzialność. Wydaje mi się że tym razem A. Lepper nie wykryje desantu w Klewkach :) a najważniejszą sprawą będzie w jego sytuacji zmiana statusu posła czyli debata o inmmunitecie czyli tarczy za którą się bez przerwy chroni każdy przestępca z mandatem. Jeśli uda się zmienić zapisy o immunitecie to nastąpi szybkie rozliczenie grzechów poselskich - a jeśli to sę nie uda to A. Lepper pozostanie godnym szacunku Wybrańcem części społeczeństwa i tego się zmienić nie da. Pozdrawiam.

opal

...tak, ale ja mam tylko jeden głos, chyba że Ty przekażesz mi swój :roll: :wink:

ataki na PiS ?

..a Wy nie atakujecie bez przerwy PO :o :o :o

.. to co robicie, chwalicie PO :o :o :o

...a parę tygodni temu, czołowy pisowiec p. Dorn mówił :

"...człowiek o zaszarganej opinii nie może pełnić w sejmie funkcji...

i co mamy ?

Andrzej Leppiej został wybrany przez Prawo i Sprawiedliwość

I jak to teraz wytłumaczycie szanowni oponenci ?

Czy nie jest to moralność Kalego ?

J

zerknijcie w inny watek o prezydencie - jakze odmienna tam interpretacja tego co widzimy.

Tez uwazam ze w swietle ostatnich wydarzen PO nie mialo innego wyjscia i w mojej ocenie uczynilo slusznie zamiast brac udzial w farsie jaka zafundoweal im niedoszly koalicjant.

Zdarzenia tak szybko po sobie nastepuja ze wazne jest jak sie okazuje co i o ktorej bylo mowione.

I chronologicznie:

PO chcialo MSWiA (w sumie dlaczego by nie wszak to ostatnia deska kontroli nad koalicjantem i bynajmniej nei mam tu na mysli teczek hehehe bo to nie ten adres).

PiS odmowil

PO - w takiej sytuacji nie ma szansy na tworzenie koalilcji

PiS - to podzielmy MSWiA

A co pozostaje w swiadomosci narodu?

Ze to PO nie chcialo objac jednego z dwu miejsc zarzadzajacych MSWiA

Niestety - manipuluje sie faktami by tylko dowiesc zla wole PO.

Coz.....w ciekawym swiecie zyjemy

A ostatnia sonda na onecie wskazuje ze ponad 60% oddajacych swe glosy juz mysli o wyborach w styczniu. Na kogo glosowac? Na nikogo :) olac tzw "elity" polityczne i niech frekwecja wyniesie "0" - zero....null....

Poki co - wszyscy powoli przegrywamy

aaa tam od razu przegrywamy...trudno o optymizm, ale może należy poczekać co będzie za ten rok....

Od początku twierdze że PO powinno być w opozycji, niech katolewica dogada się PSL'em i Samoobroną. Przecież to właśnie oni są najbliżej siebie a nie "konserwatywno-liberalna" partia jaką jest PO z PiS'em.

Wcześniejsze wybory niczego nie rozwiążą. Po 2 latach może się zmienić układ sił, ale tak po paru miesiącach? na pewno nie.

poczekamy zobaczymy...oby z korzyścią dla Polski