Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za ogrzewanie podłogowe?

Agduś

Recommended Posts

Czy 110 zł za metr kwadratowy podłogówki to dużo czy w sam raz? Cena obejmuje: rurę do ogrzewania podłogowego, rozdzielacze, szafki do rozdzielaczy, złączki, spinki, folię ogrzewania podłogowego, dodatek do betonu (plastyfikator), taśmę dylatacyjną, materiały z miedzi, thermaflex, redukcje, nyple, peszel, łuki, zawory oraz robociznę wraz z ułożeniem styropianu i folii ekranowanej. Wykonawca zakłada duże zagęszczenie obiegów - na m2 podłogi 11 - 14 m.b. rury.

No dobra, ale ja w dalszym ciągu nie wiem, ile powinien kosztować metr kwadratowy ogrzewania podłogowego z tymi wszystkimi dodatkami. A co do tego zagęszczenia, to wykonawca uzasadnia to tym, że dzięki tak dużej gęstości rur woda w nich może mieć niższą temperaturę, a to powoduje większą opłacalność stosowania pompy ciepła.

No dobra, ale ja w dalszym ciągu nie wiem, ile powinien kosztować metr kwadratowy ogrzewania podłogowego z tymi wszystkimi dodatkami. A co do tego zagęszczenia, to wykonawca uzasadnia to tym, że dzięki tak dużej gęstości rur woda w nich może mieć niższą temperaturę, a to powoduje większą opłacalność stosowania pompy ciepła.

jakie masz żródłao ciepła czyżby pompa??

jednak aż tak duże upakowanie rur nie da aż tak wymiernego skutku

wykonawca ma rację ale do pewnego stopnia

6,6m/m2 w przypadku miedzi Cuproterm w osłonie

Na razie nie mam źródła ciepła, mam jedynie plany :cry: , a w planach rzeczywiście jest pompa ciepła Neuratherm.

No ale plany, mam nadzieję, niełdugo zaczną się urzeczywistniać i chciałabym już znaleźć wykonawców. Dlatego pytam: ILE???

Gość 1950

Agduś to nie jest tak jak proponuje Peterek bo później inwestor mówi znajomym że podłogówka jest be, bo nogi puchną i ma się złe samopoczucie,

podłogówka musi być policzona,

jak mogłaś zauważyć proponowano Ci od 11-14 m rury na m2,

na 100 m2 podłogówki możesz mieć różnicę na materiale 300 mb rury, tj. od 600 do nawet 1800 zł

rury, nie wiadomo jakiej, jakiego producenta, dokładnie nic nie wiadomo :o

niech Ci to policzy a jeżeli tego nie umie to go zmień, chociaż podejrzewam że jednak nie policzy bo nie wie jak to zrobić,

przy roztawie 35 cm wychodzi Ci 3 mb na m2 a w strefie brzegowej rozstaw generalnie 10 cm i zużycie 10mb/m2 i to jest u większości producentow największe zużycie rury przy podłogówce,

strefa brzegowa to pas o szerokości 1 m od ścian zewnętrznych.

wnioski wyciągnij sama

1950 ja nie proponuję podłogówki, która będzie be. Złe samopoczucie można mieć gdy podłoga jest "niedoliczona", a rurki położone zbyt rzadko. Wtedy da się wyczuć pasy cieplejsze i chłodniejsze. Policzona musi być to fakt, ale zakładając, że źródłem ciepła ma być pompa ciepła to jak nie liczyć to i tak wyjdzie "gęsto" :D .