Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy brakło Wam betonu ... ?

czy wyliczona ilość betonu pokrywała sie z dostawą ?  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. czy wyliczona ilość betonu pokrywała sie z dostawą ?

Recommended Posts

w związku z pytaniem Sonal'a

Nasunęlo mi się pytanie związane z betonowaniem fundamentów.

Zamawiacie np. 40 m3 betonu, przybywa gruszka i pompa ładuje wam ten beton w wykop. Okazuje się ze brakuje więc zamawiacie kolejne m3. W końcu fundament/ława jest wykonany a wy płacicie.

Skąd wiecie ze wtłoczono wam faktycznie tyle betonu na ile opiewa rachunek? Przecież gruszka mogła za każdym razem przyjechać lżejsza o np. 2 m3

Nie lubię być robiony w ciula (a wiem ze w naszym kochanym kraju jak ktoś ma szansę na bezkarne oszustwo to ją wykorzysta) więc trochę mnie to niepokoi :roll:

czy mozliwa jest taka sytuacja ?

prosze o wpisy ...

pzdr

Zamawiałem beton w gruszkach dwukrotnie. Do ław przywieziono dokładnie tyle ile było trzeba. Chudego betonu przywieziono 2-3 m3 za dużo. Okazało się jednak, że to ja źle policzyłem objetość :(

Czy możliwe sa sytuacje, że przywiozą mniej niż zamówiono: nie można tego wykluczyć. Uważam jednak, że o ile kupujemy w miarę renomowanej betoniarni, to szansa na takie oszustwo jest minimalna.

Lałem w czwartek deke i nic mi nie braklo dokladnie tyle ile potrzebowalem tyle mi przywiezli zostalo mi nawet 2 taczki betonu. :wink: slyszaszle ze zdaza sie czesto ze przywioza mniej betonu, ale to sie zdaza raczej w malych betobiarniach które chca zaoszczedzic i jak najwiecej zarobic a tym samym traca klientów.

....

czy mozliwa jest taka sytuacja ? ....

Oczywiście, że każda z tych sytuacji przedstawionych w ankiecie jest możliwa.

Zawsze zamawiałem beton z lekkim naddatkiem i nigdy mi go nie brakło. Zawsze miałem przygotowane miejsce w które tę pozostającą odrobinę betonu mogłem wlać.

Kwestia wyszacowania.

zamawialiśmy beton w dużej i znanej betoniarni. Gdy zalewaliśmy fundamenty po wylaniu betonu z 3 betoniarek okazało się że są braki. Sytuacja się powtórzyła jak zalewaliśmy strop. Tak naprawdę czy można w jakiś sposób sprawdzić czy w betoniarce jest odpowiednia ilość betonu? bo szczerze mówiąc takie kupowanie jak teraz, przypomina kupowanie kota w worku...

Z wyliczeń wynikało 25m3 kupiłem 25 (8, 8, 8 i 1) i juz przy drugiej wiedziałemże będzie za mało szybko zadzwoniłem aby czwartą dolali do 5 tak się umówiłem i ...... zabrakło ni ok 1,5m3 dorobiliśmy na budowie

a więc wyszło mi w sumie 30,5 m3. Na pewno ławy mogły być trochę głębsze i szersze. W jednym miejscu na działce były zakopane smieci które przy wykopach wybrełem(były w lini fundamentów). Weszło tam max 1m3 betonu. Liczmy pomyłkę fachowców 10% to 2.5 m3. Razem wychodzi 28,5 m3 gdzie 2m3?

nie wiem :lol: :wink: . Ale przecież nie wykopie ław i nie zmierzę :cry:.

do pracy pompy też mi chciano dołożyć 0.5 h ale się nie dałem 8). (ostatnia gruszka była lana bez pompy a pani tego nie zauważyła :wink: )

PS. firma duza i znana a więc powinno być ok

• 4 weeks później...

Kupowałem beton w bardzo znanej betoniarni z zagraniczną nazwą - za każdym razem brakowało ..., mimo zamawiania z zapasem 10%.

I braki były istotne. Najgorzej wyszło przy stropie, któy wylewany był razem z tarasem - a zabrakło na sam strop, mimo wyliczeń moich, kierownika budowy i szefa ekipy (każdy z nas wyliczył oddzielnie i porównaliśmy wyniki - były zbieżne)

Złożyłem reklamację . Pokazywali jakieś wydruki komputerowe, z których wynikać miało, że było tyle ile zamówiłem. ... i ... reklamację uznali.

Czy wszystko było OK? Ile warte są wydruki?

Z moich wyliczen wynikało, że trzeba będzie na ławy 11, 4 m3 betonu.

Chciałam zamawiać 12 m3 od razu ale dogadałam się z betoniarną, ze po wylaniu przedostatniej gruszki zdecydujemy ile domówimy. Gruszki były 3metrowe i troche oczywiście brakowało po 3. Domówiliśmy 1m, choć ja upieałam się przy 1,5m ale majster stanowczo 1m wystarczy. No i wystarczył i nie było żadnego problemu z przywiezieniem choć to dość daleko od betoniarni 8)

a ja wczoraj wieczorem po raz kolejny liczyłem ilość mb według rysunku zaś dziś przed południem na działce sprawdzałem czy aby na pewno ławy trzymają wymiary rysunkowe... i trzymają.

Jak więc to możliwe że pomimo deskowania, przygotowanego podłoża (chudziak) i natychmiastowego obsypywania piaskiem betonu który zaczął wychodzić po za deskowanie wyszło aż 3 m3 więcej niż wynikałoby z wyliczeń? :evil:

Ps. Nadmieniam ze firma z której usług korzystałem cieszy się dobrą opinią.

Jak więc to możliwe że pomimo deskowania, przygotowanego podłoża (chudziak) i natychmiastowego obsypywania piaskiem betonu który zaczął wychodzić po za deskowanie wyszło aż 3 m3 więcej niż wynikałoby z wyliczeń? :evil:

Ps. Nadmieniam ze firma z której usług korzystałem cieszy się dobrą opinią.

Moim zdanie są dwie możliwości :roll:

*błąd w obliczeniach :roll:

*betoniarnia zaoszczędziła na tobie :roll:

Jeżeli błąd wykluczysz to wiadomo o co chodzi :-? cudów nie ma :wink:

• 4 weeks później...