Wojty 20.06.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 jak w temacie Bede brala kredyt w KM na budowe domu. Zabezpieczeniem kredytu bedzie dzialka (dzialka byla kupina ponad rok temu). Zastanawiam się ile bedzie kosztowala wycena tego gruntu (dzialka bud., uzbrojona). A wy ile placiliscie za wycene??Wyceniono wam nieruchomosc na tyle, co mieliscie w aktach notarialnych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 20.06.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 dzisiaj odbieram wycene.Zapłaciłem 500 zł. (chciał 700 ale po targach...)Działka gołą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 20.06.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 700 w zeszłym roku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 20.06.2005 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Po serii telefonów do rzeczoznawców wybraliśmy najtańszego: - 350,- za operat szacunkowy dot. wartości samej działki (listopad ub. roku)- 500,- za operat szacunkowy dot. wartośc działki łącznie z przyszłym domem (maj b. roku)Wszystko oczywiście bez f-r. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesiek_N 20.06.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 WitamZa operat szacunkowy na działkę do kredytu zapłaciłem 350 zł, wyjsciowa cena 400, wartośc działki w wycenie wyszła większa niż jej cena po uwzględnieniu b. róznych czynników, nie była to duża różnica ok. 2000 złWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 21.06.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 wartośc działki w wycenie wyszła większa niż jej cena po uwzględnieniu b. róznych czynników, nie była to duża różnica ok. 2000 zł Wiesiek Jak to wyszła? Przecież pracownik banku kierując do rzeczoznawcy (wręczając listę uprawnionych rzeczoznawców) podkreśla, żeby nie było różnic. A rzeczoznawca przystępując do sporządzenia operatu pyta ile ma być. Śmieszne, dziwne, zastanawiające, ale tak jest. Operat szacunkowy jest jedynie podkładką dla banku, moim zdaniem wątpliwej wartości. Pozdrawiam. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAK 21.06.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 500 za działkę i przyszły dom -Szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 24.06.2005 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 A mieliscie jakies problemy z wysokościa wyceny dzialki?? Od czasu kupienia przeze mie dzialki ceny baardzo poszly w góre - obecnie na moim osiedlu chca juz 120zl/m, a rzeczoznawcy mowią ze mogą mi wycenić na 40-50zl/m - tlumacza sie ze wyceniaja na podstawia aktów notarialnych z ostanich lat (rozumiem ze wszyscy bardzo zanizaja cene na akcie, zeby zmniejszyc oplaty). Dla mnie to paranoja - bo oni poza tym patrza na jakies stare umowy, na tereny oddalone o pare km ode mnie (a tam oczywiscie mozna kupic tansze grunty, ale bez uzbrojenia, bez waznego planu, kolo walów, koło oczyszczalni scieków, dzialki siedliskowe itp). Nie wiecie czy mozna na to cos zaradzic?? jestem zalamana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 30.06.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 A mieliscie jakies problemy z wysokościa wyceny dzialki?? Od czasu kupienia przeze mie dzialki ceny baardzo poszly w góre - obecnie na moim osiedlu chca juz 120zl/m, a rzeczoznawcy mowią ze mogą mi wycenić na 40-50zl/m - tlumacza sie ze wyceniaja na podstawia aktów notarialnych z ostanich lat (rozumiem ze wszyscy bardzo zanizaja cene na akcie, zeby zmniejszyc oplaty). Czy mogę zapytać gdzie ta działka się znajduje? Sądząc po cenie to już w dość atrakcyjnym miejscu. Faktem jest, że ceny w aktach często są zaniżone (szczególnie działek!!!). To jest pewien problem uniemożliwiający 100% odzwierciedlenie faktycznego stanu rynku w wartości określonej w operacie. Dla mnie to paranoja - bo oni poza tym patrza na jakies stare umowy, na tereny oddalone o pare km ode mnie (a tam oczywiscie mozna kupic tansze grunty, ale bez uzbrojenia, bez waznego planu, kolo walów, koło oczyszczalni scieków, dzialki siedliskowe itp). Nieprawdą jest, że z uwagi na ceny transakcyjne pochodzące z aktów notarialnych (max. 2 lata wstecz), określona wartość będzie odbiegać od cen obecnych. Jest obowiązek ich aktualizacji na dzień wyceny. Jeśli w najbliższej okolicy brak jest transakcji podobnymi nieruchomościami to trzeba rozszerzyć badanie rynku na większy obszar. Jednak nie ma w tym żadnego problemu. W procesie wyceny dyskontuje się w różnice między nieruchomościami (także jeśli chodzi o sąsiedztwo, uzbrojenie czy przeznaczenie terenu). Wiem co mówię... jestem rzeczoznawcą. jestem zalamana Nie ma powodu... uszy do góry Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 30.06.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Jak to wyszła? Przecież pracownik banku kierując do rzeczoznawcy (wręczając listę uprawnionych rzeczoznawców) podkreśla, żeby nie było różnic. A rzeczoznawca przystępując do sporządzenia operatu pyta ile ma być. ... pyta bo w ten sposób rozwiązuje natępujący problem: jeśli zamawiający wycenę oczekuje, że w operacie będzie wartość znacznie odbiegająca od rynkowej, to dobrze to wiedzieć więcej - jest możliwość odrzucenia takiego zlecenia bez ponoszenia kosztów i wykonywania darmowej pracy... bo domyślasz się zapewne, że taki klient nie odbierze wyceny, która nie spełni jego oczekiwań!!! Śmieszne, dziwne, zastanawiające, ale tak jest. Operat szacunkowy jest jedynie podkładką dla banku, moim zdaniem wątpliwej wartości. Tak dla banku jest podkładką, ale chyba nieco w innym znaczeniu... jeśli kredytobiorca z jakichś przyczyn nie spłaca kredytu to bank windykuje swoją należność poprzez sprzedaż nieruchomości. Jeśli nie może sprzedać za kwotę zadowalającą - szuka przyczyn. Jedną z nich jest wartość ustalona przez rzeczoznawcę. W tym sensie operat jest podkładką dla banku. Rzeczoznawca odpowiada (także swoim majątkiem!!!) za sporządzony operat i w takim rozumieniu trudno zgodzić się, że jak to ująłeś operat jest "wątpliwej wartości". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rytunia 02.07.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 ja mam podobny problem jak Wojty przed wizytą rzeczoznawcy byliśmy pewni, że kupujemy bardzo tanio jak na okolicę, działki chodzą po 160-170 za m2, a my kupujemy za 150 z projektem, mediami, ogrodzeniem i fundamentami mało zawału nie dostałam, jak facet powiedział, że na podstawie aktów notarialnych wycenia metr na 90zł bosko, teraz jak na szpilkach czekamy co mu wyjdzie finalnie dobrze, że załapaliśmy się w banku na promocję i nie płacimy za tę wizytę,bo jak zapłacilibyśmy 1000 zł i usłyszeli, że my po prostu nie potrafimy się targować - to by mnie szlag trafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 03.07.2005 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 Thaurus Dzieki za slowa otuchy. Dzialka sie znajduje w Kamiencu Wroc. jest bardzo ladnie umiejscowiona - w "nowej dzielnicy", kolo szkoly, w pelni uzbrojona (poza gazem ziemnym), daleko od glownej drogi, na osiedlu jest droga wewnetrzan, cisza, spokoj. No i niestety za to sie placi . Aktualnie ludziom, którzy stworzyli to osiedle zostalo jeszcze kilka dzialek (niesttety tych o nieregularnych ksztalatach lub gorzej usytuowanych) ale mimo to chca za nie 122 zl/m ... Napawde nie wiem, jak rzeczoznawcy moga powiedziec ze w mojej okolicy dzilki sa po 40zl . Z tego co wiem to w Nadolicach i chyba tez w Chrzastawie sa juz drozsze dzialki. Naprawde nie wiem co myslec. Jak sadzisz, mozliwe jest zeby moja dzialke nie mozna bylo wycenic na wiecej niz 40-50zl/m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 06.07.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 Naprawde nie wiem co myslec. Jak sadzisz, mozliwe jest zeby moja dzialke nie mozna bylo wycenic na wiecej niz 40-50zl/m? Odpowiedź napisałem na priv-a. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 06.07.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2005 350zł - wycena działki i domu w stanie surowym [ tylko na podstawie zdjęć i "papierów"] Rzeczoznawca "nadany przez bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaj197 12.07.2005 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 my na śląsku płaciliśmy 1000 zł za operat szacunkowy działka + przyszły domek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaj197 12.07.2005 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 my na śląsku płaciliśmy 1000 zł za operat szacunkowy działka + przyszły domek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIBON 15.07.2005 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 ja wczoraj odebrałem wycene mojej dzialki dobre sobie babka mi wyceniła działke w pełni uzbrajona pow. 40ar droga asfalt poprostu super działeczka na 37tys.jak zapytałem dlaczego tylko tyle to ona mi ze w ostatnich latach za ar w tym miejscu to od 800 do 950zł. a w tym roku nie miała zadnej podstawy aby wycenic więcej a ceny oposzły w góre o 150% ale ar w mojej miejscowos to w tej chwili od 2500 za ar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIBON 15.07.2005 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 ja wczoraj odebrałem wycene mojej dzialki dobre sobie babka mi wyceniła działke w pełni uzbrajona pow. 40ar droga asfalt poprostu super działeczka na 37tys.jak zapytałem dlaczego tylko tyle to ona mi ze w ostatnich latach za ar w tym miejscu to od 800 do 950zł. a w tym roku nie miała zadnej podstawy aby wycenic więcej a ceny oposzły w góre o 150% ale ar w mojej miejscowos to w tej chwili od 2500 za ar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 15.07.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 ja wczoraj odebrałem wycene mojej dzialki dobre sobie babka mi wyceniła działke w pełni uzbrajona pow. 40ar droga asfalt poprostu super działeczka na 37tys.jak zapytałem dlaczego tylko tyle to ona mi ze w ostatnich latach za ar w tym miejscu to od 800 do 950zł. a w tym roku nie miała zadnej podstawy aby wycenic więcej a ceny oposzły w góre o 150% ale ar w mojej miejscowos to w tej chwili od 2500 za ar Nie znam cen w Twoich okolicach więc nawet nie staram się ustosunkować do opisanej sytuacji. Jednak mogę powiedzić, że w swojej pracy często spotykam się z klientami, którzy twierdzą, że ceny ostatnio wzrosły o 150%, że coś jest warte 2, 3-razy tyle ile faktycznie jest (bez urazy ). Z reguły wiedza ta czerpana jest na podstawie wycinkowej informacji o rynku, np. znam 5 transakcji, albo wiem, że ktoś chce ileś za m2, itp. Proszę mi wierzyć rzeczoznawcy mają dokładniejszą znajomość rynku. Jeśli ktoś dokładnie zbada transakcje z ostatniego okresu, to nie ma siły - wartość bardzo dokładnie opisze cenę możliwą do uzyskania za nieruchomość (poza zaniżaniem cen w aktach...). Ostatnio miałem klienta, który zaklinał się, że wartość działki w jego okolicy to 90-100 zł/m2. Dodatkowo opierał się na danych biura obrotu nieruchomościami, które samo sprzedaje dużą ilość gruntów w tej miejscowości po 100zł/m2. Określiłem wartość na 65 zł/m2. Oczywiście sprawdziłem też biuro i co sie okazało? Biuro faktycznie sprzedawało działki, ale po 68 zł/m2 (cena wywoławcza). W trudnej rozmowie z klientem odwołałem się do cen oferowanych przez biuro, klient nerwowo próbował się skontaktować z biurem i udało mu się, ale ku jego zdziwieniu wszystko co mówiłem potwierdziło się... Okazało się, że mój klient rozmawiał kiedyś z Panem z biura, a ten mówił mu, że niedługo działki będą tam kosztować 90-100 zł/m2. Proszę mi wierzyć takie infomacje - jak plotki - szybko się rozchodzą. A biura robią tak świadomie, aby zachęcić klienta do szybkiej decyzji. Nawiasem mówiąc klient ten zapłacił 5 miesięcy wcześniej za działkę 60 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIBON 15.07.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 CENA RYNKOWA OK MA PAN RACIE TYLKO PROSZE KUPIC ZA TA CENE DZIAŁECZKE NIE MA SZANS DZIALKA BUDOWLANA W MIARE DOBRY PUNKT TAK JAK W PRZYPADKU MOJEJ WSZYSTKIE MEDIA . POWIEM JESZCZE ZE DZIAŁKA MOJA LAZY NA SKRAJU PARKU KRAJOBRAZOWEGO.MNIEJ NIZ 50TYS ZA 40AR NIE MA SZANS I TO TRZEBA SIE DOBRZE TARGOWAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts