Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd bierzecie kasę na budowę?

kodaka

Recommended Posts

Rzeczy dotyczy budowy domu , gdzie część koszów finansowana jest kredytem bankowym. J

ak rozumiem częściowo wykonane prace odbiera uprawniona ze strony banku osoba i dopiero na tej podstawie przelewane są odpowiednie transze. Inaczej mówiąc najpierw kupujemy materiał budujemy, np. ściany, strop dach , bank to ocenia i potwierdza wykonanie, a następnie przelewa kasę. A skąd mieliście na te ściany, strop i dach???

Kodaka

Zależy jak na to spojrzeć. Mam działkę a na niej fundamenty, mam tez mieszkanie - i na tym koniec kasy. Miła Pani w baku powiedział, że wkład własny jest (działka plus fundamenty) i wypłaty transz będą po odbiorze. I tak się zastanawiam skąd wezmę kasę na n wyłożenie (na te ściany , stropy i dachy). Nie sprzedam teraz mieszkania bo gdzie będę mieszkał? Dlatego też pytam, a że zostałem wprowadzony błąd (dlatego proszę was o potwierdzenie) wściekły jak cholera odwiedzę dzisiaj bank. Oj będzie się działo....

Kodaka

Wowka - pewnie, że się da :)

Co do banku:

1. W kazdym jest inny obyczaj, jeszcze indywidualnie negocjowany.

2. Najczęściej pierwsza transza to maks. 50% zaangażowanych dotychczas środków. Czyli jeśli Twoja działka warta jest X, fundamenty Y to jako pierwszą transzę dostaniesz połowę sumy tych kwot.

3. Sposób wyceny. Sporo banków wymaga zrobienia tzw operatu szacunkowego - robi go rzeczoznawca i ocenia bieżącą i przyszłą wartość nieruchomości. Dopiero na tej podstawie bank oceni, jaką wartość ma twoja działka z fundamentami.

4. Może też być tak, że bank uwzględni np akt notarialny i rachunki/faktury dot. fundamentów (jeśli je masz) ;) Wszystko indywidualnie

5. Koszt operatu to ok. 800-1200 PLN

Kodaka,

chyba wiem w co Cię wrabia Twój bank. Miałam podobną sytuację.

W moim banku miły chłoptaś, który sprawdzał moje dokumenty kredytowe, badał zdolność kredytową a na końcu konstruował umowę

pomimo, że składałam oświadczenie, iż buduję systemem gospodarczym,

tak napisał te umowę, że bank dał mi na początek 20 tys.złotych jako zaliczkę na materiały, a resztę transz miał uruchomić dopiero po przedstawieniu faktur przelewowych od dostawców i oczywiście pieniądze

przekazać bezpośrednio dostawcom a nie mi. Rozumiesz ten absurd?!

Kto zgodzi się osobie fizycznej sfinansować całą budowę na przelew?

Deweloper, może PSB, ale przecież napisałam wyraźnie, że buduję

systemem gospodarczym.

Oczywiście zrobiłam w banku nieziemską awanturę i w efekcie zmieniono

mi umowę na taką, że dostaję transzę na wykonanie określonych robót, w 50 % mam prawo rozliczyć ją tylko oświadczeniem (a nie fakturami),

ktoś to póżniej sprawdza na budowie i uruchamiana jest kolejna transza.

Nie daj się wmanewrować. Albo zmień bank albo ustal warunki dogodne dla Ciebie. Bardzo uważnie przeczytaj to co masz w umowie. Pracownicy banku niestety często udzielają nieprawdziwych informacji. Najważniejszy jest zapis w umowie. Tego bank się będzie trzymał jak rzep ......, ale warunki umowy można zmieniać.

w 100% z kredytu :oops: . Dowiedziałem się w banku , że jak w transzach to ok 1 miesiąc trzeba czekać na następną transzę po zakończeniu pewnego etapu budowy. Tylko jak mi w miesiąc wybudują szkieletora to jak wyjdą mi te transze :o ?

1 miesiąc czekać na następną transzę?! A przez ten czas budowa, przez "mądrych" urzędników bankowych będzie stała?

U mnie było tak:

W umowie miałam dokładnie określone, którego dnia zostanie uruchomiona kolejna transza kredytu i do tego dnia (w praktyce 3-4 dni

wcześniej) miałam zakończyć pewien etap budowy (również określony w umowie na podst. wcześniej sporządzonego harmonogramu budowy)

i rozliczyć się z poprzedniej transzy fakturami i oświadczeniem. Jeżeli

na budowie i w dokumentach wszystko się zgadzało, w ciągu kilku dni

otrzymywałam kolejną transzę.

Wydaje mi się, że lepiej jest we wniosku kredytowym rozbić kredyt na kilka, a nawet kilkanaście transz (takich małych kroczków na budowie), wtedy bank jest spokojniejszy.

Nie wiem ile jest banków finansujących budowę w 100%, ale uważam, że warunki Twojego banku nie są dla Ciebie korzystne. A gdybyś zasięgnął porady w instytucji finansowej (Expander itp.), które podobno bezpłatnie doradzają ludziom gdzie i na jakich warunkach mogą dostać odpowiedni dla siebie kredyt. Nie korzystałam nigdy z takich usług, więc nie wiem jak to działa w praktyce.

Witam

Dziękuje wam wszystkim za wyrażone opinie, były one mi szczególnie pomocne. W banku oczywiście odwrócili kota ogonem, Pani co prawda przyznała , że zastępuje koleżankę jednak stwierdziła, że musiałem ją źle zrozumieć. Oczywiście do takiego wniosku doszła po krótkiej konsultacji na zapleczu. W każdym bądź razie wszystkim serdecznie dziękuję, bo miałbym orzech do zgryzienia .

Do Wowka

Może trudno to zrozumieć, ale nie każdy zalicza się do osób które "trzepią" kasę i mogą w ciągu paru lat np. trzech odłożyć z 200 tys. na kącie. Niestety zaliczam się do przeciętnych zjadaczy chleba, murzynów którzy zap..... od świtu do nocy, aby na ten chleb było. A jeżeli trochę grosza zostaje to trzeba go zainwestować

Pozdrawiam

Kodaka

Witam

Dziękuje wam wszystkim za wyrażone opinie, były one mi szczególnie pomocne. W banku oczywiście odwrócili kota ogonem, Pani co prawda przyznała , że zastępuje koleżankę jednak stwierdziła, że musiałem ją źle zrozumieć. Oczywiście do takiego wniosku doszła po krótkiej konsultacji na zapleczu. W każdym bądź razie wszystkim serdecznie dziękuję, bo miałbym orzech do zgryzienia .

Do Wowka

Może trudno to zrozumieć, ale nie każdy zalicza się do osób które "trzepią" kasę i mogą w ciągu paru lat np. trzech odłożyć z 200 tys. na kącie. Niestety zaliczam się do przeciętnych zjadaczy chleba, murzynów którzy zap..... od świtu do nocy, aby na ten chleb było. A jeżeli trochę grosza zostaje to trzeba go zainwestować

Pozdrawiam

Kodaka

Wiesz co Kodaka, chyba nie było warto odpowiedać na Twoje pytanie.