Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szprosy w oknach

TomekM

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, jestem anonimowa - gdyż tak naprawdę nie mam czasu na częste bywanie na takich forach. Właśnie kończę budowę domu. Tak naprawdę chciałabym odpowiedzieć na maila Radex'a - ja mam okna ze szprosami wewnatrz i nie wydaje mi się żeby to miało jakiś wpływ na izolację termiczną. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że szyby pozostają nie naruszone:smile:)Generalnie jestem pełna podziwu dla ludzi, którzy budują dom i mają jeszcze kupę czasu na przeważnie bezsensowne dyskusje. Człowiek zadaje proste pytanie, na które wystarcza odpowiedzieć tak lub nie - są tacy którzy robią z tego dyskusje parogodzinne. Zaczęliśmy budować dom w marcu, na święta się wprowadzamy i jednego jesetm pewna - tysięcy oburzonych "znawców" złapie się za głowę - dom nie odstał, za szybko, żle będzię coś tam i coś tam. Ludzie skąd wy macie tyle czasu budując dom - ja nie mam czasu porozmawiać z mężem! Przejrzyjcie sobie te dyskusje i zobaczcie jak potraficie zrobić z igły widły! A i jeszcze jedno - mam na dachu czarną blachodachówkę, która strasznie przyciąga słońce i będę się gotować w lato! Pozdrawiam wszystkich, nawet tych którzy w tej chwili stwierdzili, że jestem totalną ignorantką.

On 2002-11-24 19:50, Anonymous wrote:

Generalnie jestem pełna podziwu dla ludzi, którzy budują dom i mają jeszcze kupę czasu na przeważnie bezsensowne dyskusje. Ludzie skąd wy macie tyle czasu budując dom -

Generalnie nie lubię anonimow. :evil:

Na ogół nie lubię rozmawiać z kimś, kto nie ma odwagi jakoś tam

się nazwać i pod tym szyldem wydawać swe opinie.

Lecz teraz krew mi zawrzała :wink:

Anonimowa osobo, CZAS, to jest to co maja ludzie dobrze zorganizowani :razz: Najczęściej osoby nic nie robiące, gloszą

hasła, że brak im czasu na to i tamto :mad:

Budową zajmuje się moj mąż, a ja wdaję się w bardzo SENSOWNE

dyskusje.

Bezsensowne są z anonimami.

To tyle na koniec dnia.

Gajka, nie przejmuj się takimi tekstami, jak powyżej. Każdy ma swoje potrzeby i czas organizuje tak, jak chce. Jedni wolą biegać po składach, hurtowniach, sklepach itd, a inni wolą usiąść przy komputerze i przelecieć parę wątków na Forum, dostać cenne rady od użytkowników i życzliwych fachowców, a na koniec pobuszować po Internecie i zdobyć wiele informacji nawet o 2 w nocy. Ale, po co ja Ci to wyjaśniam, Ty akurat to wiesz :smile: Serdeczności

co do radexa - chyba przesadził z tym "współczynnikiem izolacji cieplnej" ( co to za nazwa??????)[chyba chodziło o współczynnik "k"]...współczynnik k zależy od zestawu szybowego - umioeszczenie szprosu oczywiście zmieni go (bo musi - przewodzenie ciepła na pewno ulegnie zmianie) - ale bez przesady - jaka to będzie wartośc??? na pewno niewielka - nawet tego nie odczujecie...trzeba by to przeliczyć czy np. dla szyby 1m2 szpros o powierzchni pow 0,01m2 wpłynie znacząco na współczynnik k.....nie sądzę...przypominam też że szyba niskoemisyjna to szyba wewnętrzna zestawu, a szpros wewnątrz szybowy jest umieszczony bliżej szyby zewnętrznej (ale jej nie dotyka)...więc nie ma co pękać...

większe straty ciepła będą przy (jakże koniecznym) wentylowaniu pomieszczenia niż poprzez szpros...

i tyle ode mnie

pozdrowka

snow

nie twierdzę że szpros wewnątrzszybowy nie powoduje wzrostu wsp. U- tylko powiedzcie ile ten wzrost wynosi??? 100%, 50%, 10%, 1% - ta kwestia nie jest chyba do kończ wyjaśniona???

aha i jeszcze jedno - szpros naklejany na szybę lubi się odklejać, sa problemy z umyciem szyby zewnetrznej...

oczywiście dla kogoś kto nie musi mieć szprosu sprawa jest prosta - nie robić i juz... dla mnie jednak szpros był koniecznością i mając wybór pomiędzy wewnetrznym i zewnętrznym, wybrałem ten pierwszy...

oczywiscie dla mnie duże okno bez szprosujest trochę gołe i wygląda dziwnie - a na pewno w zabytkowej kamienicy czy domu...

pozdrowka

snow

:grin: Szprosy wewnątrzszybowe pogarszają U szyby o jkieś 15%. Dla okna będzie to około 10%. Niewiele.

Gorsza sprawa jest taka, że czasami wzdłuż szprosów na szybie wewnętrznej pojawiają się wyroszenia wilgoci. Szpros to taki mostek termiczny. Szyba jest wtedy w "kratkę" szprosowo-wolgociową.

nie zaobserwowałem wyroszeń, wiec się cieszę że jestem tym "czasami"...10 % dla U to faktycznie niewiele - ale wydaje mi się że zależy to przede wszystkim od szerokości szprosu - są szprosy szerokie (45 mm) ale są i wąskie (5 mm) - nie sądzę że byłoby za każdym razem 10%...

aha - czy mogę pchelek poznać żródło tych informacji o tych 10 %??? - chciałbym się dokształcić>?

pozdrowka

snow

ja też mam porównanie - sąsiedzi maja okna bez szprosowe - wymiarowo dokladnie takie same jak moje - wygląda to ubogo - samo okno wygląda jakby było niewykończone - nie wspomnę że mieszkamy w domkach z lat 20tych ubiegłego wieku - grzyie się to z ogólnym wyglądem domu - ale to już kwestia gustu

pozdrowka

snow

:grin: Przyjmuje się, że aluminiowa ramka szyby zespolonej pogarsza U [producenci szyb podają U dla środka szyby - dobrze wygląda]o te właśnie ok. 10%. Dlatego np. do podanego U szyby np. 1,3 trzeba dodać 0,26 i wychodzi 1,56 [mniej więcej]. Szprosy w szybie to takie aluminiowe rami [raz szerokie raz wąskie] niestykające się z szybą i dlatego można przyjąć te 10%. Te 10% to dane od fachowców od U.

Pozdrawiam

szprosy wiedeńskie to takie, które nie stanowią konstrukcji okna, są jedynie elementem ozdobnym, ślicznie (albo i nie) wkomponowanym w rame okienną. Okien trzymają się na takich malutkich zawiaskach z jednej strony i chwytaczkach z drugiej strony ramy. Można je otwierać do mycia okien - bardzo to pożyteczny wynalazek (nie trzeba wcale zdejmować). Można też zdjąć je z okna kiedy się znudzą.

• 1 year później...

Missia! Kto sprzedaje okna ze szprosami wiedeńskimi? W moim przypadku prawdziwe okna ze szprosami odpadają bo ja nie będę ich myła. :x Te ze szprosami wewnątrz mi sie nie podobają, a te naklejane, jak piszą forumowicz, się odklejają.

Jeśli chodzi o marnowanie czasu na forum, to informuję gościa, że zaczynam budowę najwcześniej za 2 miesiace, teraz rysuje się projekt i mam dużo czasu aby sie starannie do budowy przygotować. Może u Ciebie właśnie tego przygotowania i planu zabrakło? Skoro nie masz czasu na nic....

• 3 months później...

Małe sprostowanie: to o czym pisze

Missia, to jest po prostu kratka nakładana , a nie szprosy wiedeńskie. Szprosy wiedeńskie są naklejane na szybę, przy czym wewnątrz szyby znajduje się specjalna ramka imitująca podział konstrukcyjny okna , czyli taka sama ramka, jak wewnątrz każdego okna na obrzeżu ramy.

W PCV nie trzymaja sie one za dobrze, bo są przklejane tylko na klej, natomiast w drewnianych oknach do kleju (a właściwie taśmy dwustronnej) dochodzi jeszcze silikon, który dodatkowo zabezpiecza szpros przed złymi warunkami atmosferycznymi, ponadto jest on montowany do ramy okna (ten szpros).

Jedyny problem ze szprosami, to taki, że we wszytskich firmach są w podobnych wymiarach, przy czym nie ma tu zbyt dużego wyboru: szpros wiedeński i kratka nakładana - 2,2 - 2,6 cm grubość szprosu, konstrukcyjny min.5 cm grubości, a w PCV (poza wewnętrznymi) jedynie nakładany jest w kilku grubościach , ale ze względu na odpadanie - odpada :wink: , a konstrukcyjne od 6,7 cm.