Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szprosy w oknach

TomekM

Recommended Posts

Osobiście polecam szprosy zewnętrzne - na zawiasach. Niestety ale osiągalne tylko w przypadku stolarki drewnianej. W każdej chwili można je zdemontować a przedewszystkim nie stanowią większego problemu w trakcie mycia - ramkę szprosów odblokowywuje się i otwiera.

Szprosy jakiekolwiek są elementem ozdobnym elewacji i ich odpowiedni dobór poprzez przedewszystkim podział może w dużej mierze wpłynąć na ogólny wygląd zewnętrzny budynku. Niezalecam ich stosowania w przypadku nowoczesnych form architektonicznych obiektu.

W przypadku tzw. szprosów międzyszybowych może wystąpić tzw. wyroszenie pary wodnej na szybie od wewnątrz pomieszczenia w skrajnie nie sprzyjających warunkach atmosferycznych ( +20 wew. pomieszczenia a na zewnątrz -12). Niestety, ale szprosy międzyszybowe wykonane są z aluminium, który będąc b.dobrym przewodnikiem ciepła powoduje tzw. mostek cieplny na wzorze szprosu.

Pozdrawiam

p.s. ...o gustach nie dyskutujmy - jest ich tyle ile ludzi na świecie

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... w PCV (poza wewnętrznymi) jedynie nakładany jest w kilku grubościach , ale ze względu na odpadanie - odpada :wink: , a konstrukcyjne od 6,7 cm.

[/b]

Konstrukcyjne są również węższe, trzeba tylko dobrze pogrzebać w katalogach profilowców... np. kommerling ma szpros konstrukcyjny bodajże około 45mm ale wtedy 6 pól = 6 szybek. A oprócz kommerlinga inne systemy na pewno też przwiduja to rozwiązanie, tylko jest ono niezwykle rzadko w pcv stosowane

• 2 weeks później...
... w PCV (poza wewnętrznymi) jedynie nakładany jest w kilku grubościach , ale ze względu na odpadanie - odpada :wink: , a konstrukcyjne od 6,7 cm.

[/b]

Konstrukcyjne są również węższe, trzeba tylko dobrze pogrzebać w katalogach profilowców... np. kommerling ma szpros konstrukcyjny bodajże około 45mm ale wtedy 6 pól = 6 szybek. A oprócz kommerlinga inne systemy na pewno też przwiduja to rozwiązanie, tylko jest ono niezwykle rzadko w pcv stosowane

tak, tak sa, ale jakoby ich nie było :D bo nikt nie chce sie podjąć ich zrobienia, więc wracamy do punktu wyjścia...

IzuniaK żyjemy w świecie imitacji, rozejrzyj sie dookoła :D i spróbuj z nich nie korzystać....

IzuniaK!

Nie zgadzam się z Tobą. Piszesz: Szprosy - marna imitacja starych okien.

Są różne okna ze szprosami, także te które muszą imitować stare okna. Jak Twoim zdaniem mają wyglądać okna w zabytkowych wnętrzach. Mają byc z PCV i bez szprosów? W takim bądź razie może nam podpowiesz, jaka jest dobra imitacja starych okien?

Moim zdaniem szprosy są super, a jeszcze bardziej się cieszę, że wymyślili szprosy nakładane.Okna puste są moim zdaniem smutne.Dobrze wyglądają jedynie we wnętrzach nowocześnie urządzonych ( styl minimalistyczny).

jak się domyślam to nie chodzi o zabytkowe okna, prawda? (w obiektach zabytkowych wstaić należałoby po prostu drewniane okna - prawdziwe).

I nie dam się przekonać, że szprosy są super - jak widzę w jakich budynkach okna są ze szprosami to aż płakać się chce; szprosy mogą być ale dom musi być odpowiedni, na siłę nie radzę wstawiać. A nakładane - może to jakieś wyjście - dla osób które chcą iść zgodnie z modą - mi na modzie nigdy nie zależało, wolę być orginalna.

• 1 year później...

Za pole około 15zł, ale można sie dogadać.

Okna bez szprosów jednoramowe wyglądają jak dziury wysikane w śniegu. Okna należy zakładać zgodnie z projektem, jeśli jest wizualizacja. Zobaczcie co się dzieje w tym kraju, na jednej ścianie budynku można znależć 8 rodzajów okien, nie przestrzega się żadnego porządku architektonicznego, w żadnym kraju czegoś takiego nie widać. To nie jest kwestia gustu tylko braku nadzoru budowlanego. Mieliśmy dom w Czechach, tam nie do pomyślenia były jakiekolwiek zmiany bez konsultacji z architektem, po prostu są kary administracyjne i prośba ze strony urzędu o naprawienie błędu.

W Polsce tak naprawdę żaden nadzór w praktyce nie występuje, a ludzie swoje błędy widzą po fakcie, jak już nic sie nie da zrobić.

15zł? wow. Ja policzyłem z mojej wyceny i mi wyszło że sobie życzą 80zł . MASAKRA. Chyba robią to specjalnie żeby mnie zniechęcić do szprosów. Może boją się trwałości mocowania tego elementu? Robiłem też wycenę w drewnie i tam za pole szprosu wiedeńskiego chcą 40zł. Dlatego nie rozumiem skąd to 80zł w moim przypadku. Czy to rzeczywiście jest takie skoplikowane i kosztowne w wykonaniu?

Okna bez szprosów jednoramowe wyglądają jak dziury wysikane w śniegu.

WOW! No to mam dziury wysikane w śniegu. :D

Kolego, pamiętaj, że to moje okna, a zdanie o szprosachmam następujące: paskudztwo.

Oj, a miał być neutralny post.

Okna należy zakładać zgodnie z projektem, jeśli jest wizualizacja.

Biorąc pod uwagę projekt, nadal mam wysikane w śniegu.

Zobaczcie co się dzieje w tym kraju, na jednej ścianie budynku można znależć 8 rodzajów okien, nie przestrzega się żadnego porządku architektonicznego, w żadnym kraju czegoś takiego nie widać.

Jaaaaasssssneeee, dajesz sobie za to głowę obicąć, że w żadnym? Wyluzuj stary. Jak budujesz dom to chyba montujesz identyczne okna... chyba.

Ludzie, zwolnijcie trochę - paskudztwo, wysikane w śniegu, marna imitacja...etc

Ile osób - tyle opinii, i tak powinno być. Jakby się wszystkim podobało to samo - to dopiero by było nijako, a tak jest przynajmniej różnorodność. A, i gdzie ta sławna tolerancja dla różnych poglądów?? Nie wystarczy napisać, że coś innego mi się podoba albo że wybrałam/łem coś innego, bo to czy tamto mi nie pasuje???

Poza tym dom ma się podobać temu kto go buduje i będzie w nim mieszkał, a opinie innych to już ich odrębny problem. A już kwestia okien to rzeczywiście temat życia i śmierci :p

Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, ale się wkurzyłam :oops:

Ps Ja też się chyba zdecyduję na zewnętrzne szprosy, , bo mi się podobają, ale nie przytwierdzone na stałe, bo wizja mycia narożników tych malutkich poletek jest nie dla mnie - tu trzeba anielskiej cierpliwośći :wink:

Gurthg, szkoda że nie mogę Ci pokazać w tej chwili nowego domu w którym są 3 różne okna, nawet w kolorze i rozmiarze.

Piękno architektury nie jest wymysłem współczesnym, i jest dobrem wspólnym, wewnątrz można ralizować sie według woli, ale dom należy budować zgodnie z projektem. Jeśli nie masz w projekcie szprosów, to znaczy,że architekt miał taką wizję i tego się należy trzymac. Na pewno miał rację.

Gurthg, szkoda że nie mogę Ci pokazać w tej chwili nowego domu w którym są 3 różne okna, nawet w kolorze i rozmiarze.

Ano mają "fantazję" i nic na to (całe szczęście) nie poradzimy, bo to ich domy i ich wybór. :D

Piękno architektury nie jest wymysłem współczesnym, i jest dobrem wspólnym, wewnątrz można ralizować sie według woli, ale dom należy budować zgodnie z projektem.

Piękno jest rzeczą na tyle abstrakcyjną, że znajdzie się ktoś kto wstawi nie 3 a 10 różnych okien i powie "śliczne, taki efekt przy tak skromnym budżecie". Tak jak napisał(a) mafla, każdy ma to co mu się podoba. Co do budowy zgodnie z projektem to chyba, nie ma paragrafu na to czy okna masz wstawiać zgodnie z projektem czy nie (jeśli chodzi o te nieszczęsne szprosy), a już w budynkach jednorodzinnych to byłaby paranoja.

Jeśli nie masz w projekcie szprosów, to znaczy,że architekt miał taką wizję i tego się należy trzymac. Na pewno miał rację.

I co, zapytam zaczepnie, wszystkiego co jest w projekcie trzymasz się na swojej budowie? Bo ja wiesz nie bardzo. Np mam inną dachówkę, bo model i kolor też był w projekcie, ale nie było mnie na niego stać.

Nie no zwariowali. Nie pytam się czy komuś się podoba czy nie. Szczerze mówiąc mi to rybka. Chcesz szprosy twoja sprawa płać, nie chcesz to nie. Moje pytanie brzmiało ILE ZA POLE. Bo cena z mojej wyceny wydaje mi się z lekka przesadzona. NO chyba że rzeczywiście to jest tak trudne i drogie do wykonania. Tylko dlaczego w drewnie jest o połowe tańsze?

• 2 months później...
Nie no zwariowali. ..... Moje pytanie brzmiało ILE ZA POLE. Bo cena z mojej wyceny wydaje mi się z lekka przesadzona. NO chyba że rzeczywiście to jest tak trudne i drogie do wykonania. Tylko dlaczego w drewnie jest o połowe tańsze?

za 1 pole cena, w zaleznosci od szprosa, waha sie od 15 do 45 zł, Mowie tu tylko o miedzyszybowych. I jeszcze cos o czym czasem sie zapomina. Szprosy dzielace szybe na krzyz to nie jedno lecz 4 pola :)

A o gustach...... ten watek dyskusji, moim zdaniem, wypada pominac.

Ktos chce - niech ma - jego wola :)

I tylko przypomne to o czym Charlie wspomnial. Szpros wewnatrzszybowy zmienia radykalnie wspolczynnik przenikania ciepla calej szyby. Niestety podwyzsza