mikol 20.06.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Kupiłem działkę na której rośnie gąszcz akacji - są mniej wiecej 4 - 5 metrowe co 1 - 2 metry - działka 769m2. Co radzicie: - ściąć, korzenie wykopać ( czy ręce komputerowca wytrzymają ) i czekać z Roundupem - popsikać Roundupem, ściąć korzenie wykopać - wynająć koparkę, żeby wykopała - dowiadywałem się o cene - ok 600PLN Wawa Bedę wdzięczny za odpowiedzi, ponieważ to mój pierwszy post i nie chcę się zniechecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 20.06.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Jak przeczytałem temat postu to pomyslałem: "O KURDE".Jest pare miejsc które porasta mi akacja - wycinam co roku w lato, a one co roku odbijają. Nie pryskam Roundupem bo niemam aż takiej potrzeby - ale jeżeli chciałbym zlikwidować zupełnie - to oprysk, wykopanie i potem już tylko wycinać to co odbije - bo ze odbije to mozna być pewnym. Ale spokojnie, jest do wytępienia tylko trzeba pilnować aby wycinać młode pędy - powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikol 22.06.2005 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 A czy ktoś może wie, jakie głebokie są korzenie akacji, żebym wiedział, czego moge sie spodziewać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 22.06.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Może nie są głęboko osadzone w ziemi raczej oplatają gęstą pajęczyną teren i najczęściej z nich odbijają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 22.06.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Troszku z akacjami walczę, wysokości do 3-4 m. Wycinam na wys. 1 m tak by było łatwiej potem wyszarpywać. Siekierą nacinam korzenie. Staram się wyszarpać ustrojstwo, korzenie tak jak przedmówca wspomniał są pod powierzchnią ziemi, czasem i taki 2 metrowy korzeń się wyszarpie. Przydatna jest taka solidna łapka do gwoździ, zagięta na końcu, działa jak ręczny kultywator, można nią zahaczyć taki korzeń i wyciagnąć. Tak czy inaczej akcje akacjową trzeba powtarzać, tam gdzie odbija należy wybrac wszelakie pozostałości korzeni.Polecam rękawiczki solidne, niepolecam krótkich spodenek. Jedyną zaletą akacji jest to że jest krucha i łatwo ją utylizować łamiąc i paląc. w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts