trajan 06.11.2002 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Jestem na etapie kupowania okien.(z reszta musze to zrobic szybko)Firmy do ktorych wyslalem zapytanie przesylaja mi oferty z roznymi parametrami i nazwami elementow.np szyba 4-16-4okucia REHAU BASIC DESIGN z mikrowentylacja, albo ROMBszyby termo U=1,1 albo U=2,8o czym w tym wszystkim chodzi ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpion 06.11.2002 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 A więc wyjaśniam :4- pierwsza szyba o grubości 4 mm 16- dystans między szybami ( szerokość ramki ) 4 : druga szyba ma 4 mm grubości Okucia to nic innego jak : klamki , zamki , zawiasy itp ; a Rehau ,Roto itp to po prostu nazwa producenta okućOczywiście mikrowentylacja jest niezbędna U - to jest współczynnik przenikania ciepła przez szyby im wartość tego współczynnka jest mniejsza tym straty ciepła są mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.11.2002 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 4-16-4 szyba grubości 4 mm, odstęp 16 mm, szyba 4 mm.Okucia z mikrowentylacją - pozwalają na minimalne uchylenie okien,U = 1,1 współczynnik przenikania ciepła. Im niższy tym mniejsze straty, tym cieplejsze okno. 1,1 jest cieplejsza od 2,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpion 06.11.2002 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 A więc wyjaśniam :4- pierwsza szyba o grubości 4 mm 16- dystans między szybami ( szerokość ramki ) 4 : druga szyba ma 4 mm grubości Okucia to nic innego jak : klamki , zamki , zawiasy itp ; a Rehau ,Roto itp to po prostu nazwa producenta okućOczywiście mikrowentylacja jest niezbędna U - to jest współczynnik przenikania ciepła przez szyby im wartość tego współczynnka jest mniejsza tym straty ciepła są mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 06.11.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Sprostuje jeszcze skorpiona: Rehau Basic Design, to nazwa profilu okiennego. Profil, to prosciej, rama okna plastikowego. Rehau Basic Design to jest profil trzykomorowy o wspolczynniku U, jezeli sie nie myle, 1.6 (nie mylic ze wspolczynnikiem okna). Profil trzykomorowy w uproszczeniu oznacza, ze rama ma w srodku trzy komory powietrzne, ktore zmniejszaja uciekanie cieplego powitrza na zewnatrz. Im wiecej komor, tym lepiej (obecnie maksimum to 6 komor). Ale jak wiecej komor, to juz jest inny profil, na pewno drozszy. I tyle wyjasnien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 06.11.2002 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Jeszcze jedno, ważne współczynnik U definiowany jest dla szyby i okna oddzielnie. Trzeba na to uważać. Są producenci, którzy chwalą się dobrym współczynnikiem przenikania ciepła ale dla samej szyby. Jeśli ma dla ciebie znaczenie izolacyjność cieplna zawsze badaj wartość U dla okna (szyba + rama). Ważne zwłaszcza przy plastikach, z natury "zimniejszych" od drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 07.11.2002 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 dodam jeszcze że ROMB to nazwa okucia [polskiego] takiego z "wajchą" z boku okna i widoczne z wewnątrz [tanie i prymitywne chociaż bardzo niezawodne] i w każdym razie nie są to okucia obwiedniowe [obwiedniowe to takie schowane pomiędzy wrębem skrzydła a ramą. Dodam jeszcze że szyba 2,8 to szyba 4/16/4 a zwykłym szkle [nie niskoemisyjnym] wypełniona powietrzem i tak naprawdę U dla tej szyby wynosi nie 2,8 a co najwyżej 3,0 [producenci szyb podają U dla środka szyby a trzeba przecież uwzględnić wpływ aluminiowej ramki co podnosi U o około 20%] Ta szyba U=2,8 [naprawdę3,0] to już przeżytek. Porządni producenci stosują szyby U=1,1 [niskoemisyjne i z gazem np. argonem] Taka szyba to już standard. Ten producent co Ci oferuje takie szyby U=2,8 [3,0] i okucia ROMB to jakiś też jakiś zabytek. Jeszcze raz: - Profile trzykomorowe [i czterokomorowe] mają szerokośc 60 mm - Profile pięciokomorowe mają zazwyczaj szerokość 70 mm [nie można w profilach szerokości 60 mm dodawać bezkarnie dodatkowych komór] bo po pierwsze nie powinny one mieć szerokości mniejszej niż 5 mm bo inaczej nic nie dają a po drugie nie można przewężać komory środkowej do której wsuwane jest stalowe usztywnienie. Profile 5-komorowe ma między innymi REHAU, VEKA, ALUPLAST, KNIPPING, KOMMERLING, TROCAL, THERMOPLAST - czyli prawie wszyscy systemodawcy. - Profile sześciokomorowe mają zazwyczaj szerokość 80 mm. Mają je np. SCHUCO i ALUPLAST. - Są też profile siedmiokomorowe - ma je firma SCHUCO i są też specjalne trójkomorowe nakładki na profile czterokomorowe co daje w sumie siedem komór - ma je DECEUNINCK i PLUSTEK [inaczej PLUSPLAN] Na zakończenie - profile trójkomorowe to zabytek. Raczej szukaj czterokomorych a nawet 5-komorowych. Okna kupuje się raz na 50 lat. [ Ta wiadomość była edytowana przez: pchelek dnia 2002-11-07 08:58 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: pchelek dnia 2002-11-07 09:08 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 08.11.2002 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Trajan, słuchaj Pchełka, bo to największy ekspert od okien na Forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 08.11.2002 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Pytanko związane z tematem:Czy w oknach z szybą P2 lub P4 występują problemy z uzyskaniem współczynnika 1.1. Ktoś mi powiedział, że z tego powodu szybę antywłamaniową montuje się od WEWNĄTRZ, a na zewnątrz daje się zwykłą szybę. Czy ktoś coś wie na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 12.11.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 nieprawda. Szyba niskoemisyjna jest od wewnątrz a antywłamaniowa od zewnątrz. Jaki sens jest zakładać szybę antywłamaniową od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.11.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Amen - a propos - po co komu szyba P4 w domu???ja montowałem do okien szyby P2 (parter) - szyba P4 wydaje mi sie już przesadą - no chyba że na parterze do np. nieotwieralnego okna albo szyby tarasowej (nieotwieralnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 12.11.2002 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Też mi się wydawało, że to zupełnie bez sensu (montowanie szyby antywłamaniowej od środka), ale przekonywał mnie o tym gościu który jest wielkim zwolennikiem rolet. Zastanawiam się ciągle co wybrać P2, P3 czy P4, chyba w Muratorze czytałem, że od P3 dostaje się zniżkę w ubezpieczeniu. Więc może P3, spłaci się po jakimś czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 12.11.2002 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Tylko jak kupujesz szybę antywłamaniową, to nie zapomnij o odpowiednich okuciach. Ja wymagałem, aby do P4 były minimum 4 zaczepy antywyważeniowe i zabezpieczenie przeciwnawierceniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts