wojtek_f 20.06.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Witam,mam pewien dylemat. Niedlugo rozpoczynam budowę niewielkiego domku jednorodzinnego. Prawo ani warunki zabudowy nie wymagają ode mnie zatrudnienia Inspektora nadzoru, jednak rozmawiając z pewnym Inspektorem dowiedzialem się, że Kierownik budowy ma określone prawem obowiązki, o których się "głośno" nie mówi (np: przeszkolenie BHP robotników, dbanie o to, żeby mieli umowy itp.). Jeśli to prawda, to "zewnętrzny" czyli mój kierownik budowy nie ma szans, aby takich spraw dopilnować. Wspomniany Inspektor radzi, aby Kierownik był wykonawcy, a samemu zatrudnić Inspektora nadzoru.Więc pytanie - czy ktoś słyszał o tego typu przepisach i problemach?Z góry dziękuję.Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 21.06.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Witam, mam pewien dylemat. Niedlugo rozpoczynam budowę niewielkiego domku jednorodzinnego. Prawo ani warunki zabudowy nie wymagają ode mnie zatrudnienia Inspektora nadzoru, jednak rozmawiając z pewnym Inspektorem dowiedzialem się, że Kierownik budowy ma określone prawem obowiązki, o których się "głośno" nie mówi (np: przeszkolenie BHP robotników, dbanie o to, żeby mieli umowy itp.). Jeśli to prawda, to "zewnętrzny" czyli mój kierownik budowy nie ma szans, aby takich spraw dopilnować. Wspomniany Inspektor radzi, aby Kierownik był wykonawcy, a samemu zatrudnić Inspektora nadzoru. Więc pytanie - czy ktoś słyszał o tego typu przepisach i problemach? Z góry dziękuję. Wojtek Zatrudnij swojego (dobrego) kierownika budowy, który będzie nadzorował całość inwestycji. W sumie to na jedno wychodzi. Jeżeli kierownik pracuje dla ciebie to działa w twoim interesie i pilnuje aby na budowie było wszystko ok. Najważniejsze to znaleźć dobrego kierownika z praktyką i podpisać z nim odpowiednią umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_f 21.06.2005 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Hehe to wiem, ale zastanawiam się, czy "w świetle prawa" tak naprawdę kierownik budowy jest w stanie wykonywać wszystkie swoje obowiązki, jeśli jest z ramienia inwestora. Tak naprawdę to tylko kwestia formalna, bo i tak szukam kierownika budowy, żeby podwójnie nie płacić - a niech on się martwi później czy odpowiada za zus robotników, czy nie.... Pozdrawiam, wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Tylko zatrudnij takich, którzy będą umieli ze sobą rozmawiać W moim przypadku za nic nie potrafili się dogadać i skończyło się na tygodniowym przestoju i wymianie inspektora Jesli nie nadaja na podobnych falach to sie pozabijaja, a robota będzie stała Oczywiście wariant przeciwny, tzn kolesie przy piwie też jest niewskazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 09.07.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2005 A ja oprocz ekipy wykonawczej z kierownikiem budowy... zatrudnie jeszcze wujka - jako inspektora nadzoru - mysle ze bedzie ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts