Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRZEMYK pracownia ARCHETON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Mam pytanie: co grozi moim deskom (5 m sześciennych), które otrzymałem w piątek i od tego czasu nie mogę ich poukładać? Ułożyłem na razie siedem warstw. Prawdopodobnie pojutrze wezmę się za resztę. Powiedziano mi, że mam kilka dni czasu, szczególnie jeżeli co chwilę pada deszcz. Co wy na to?

Wiolu - zrobiliśmy tylko jedną studzienkę - nie mamy żadnych załamań rury ;) z kuchni kanalizacja wychodzi w stronę ganku i lekko się załamuje aż do studzienki. Załamanie powyżej 45stopni jest ponoć dopuszczalne ;)

Pozdrawiam

Ps. Dzisiaj panowie kończą wylewkę ;) już nie mogę się doczekać !!!! :D

Wiolu - zrobiliśmy tylko jedną studzienkę - nie mamy żadnych załamań rury z kuchni kanalizacja wychodzi w stronę ganku i lekko się załamuje aż do studzienki. Załamanie powyżej 45stopni jest ponoć dopuszczalne

Pozdrawiam

Ps. Dzisiaj panowie kończą wylewkę już nie mogę się doczekać !!!!

Dzięki za zdjęcia, fajnie popatrzeć na na krzemyka w innym wykonaniu.

Podstawowe różnice jakie wyłapałem między naszymi krzemykami:

- salon i kuchnia przedzielone tylko kominem.

- schody w klatce sch. czyli ściana od salonu.

- okienko nad schodami znacznie wyżej usytuowane.

- u mnie odbicie lustrzane :)

- dachówka?

- tylko jeden komin?

- w salonie na ścianie szczytowej 2 okno jak w projekcie u mnie 1 okno balkonowe;

pozdrawiam

w.

Evcik1 - jestem pod wrażeniem.Piekny domek. Twoja realizacja jest troche dalej niz moja (strop nad parterem).Dlatego mam pytania :

1. Ile m2 kupiłaś dachówki i jaki producent?

2. jakij szerokości masz okapy dachu?

3. czy masz przewidzianą instalację odgromową?

4. z czego ocieplenie poddasza i ile cm?

5. ile kosztowała robocizna dachu?

6. jakim preparatem była robiona impregnacja drewna?

7. Czy na ścianie szczytowej strychu będziesz miała obicie deskami - jak w projekcie.

Hej Martula

więc:

1) 198 m2 dachówki rzymskiej UNIBET (10szt. na m2)- kolor ceglasty

2)szerokość tak jak w projekcie

3)nie będziemy zakładać instalacji odgromowej

4)ocieplenie poddasza dopiero będziemy robić - wełną unimata 20 cm

5)robocizna 35zł/m2 - położenie dachówki i więżby - w sumie wyniosło nas to około 7 tys.

6) więżbe kupiliśmy już zainpregnowaną

7)a na ścianie szczytowej nie będziemy nic więcej robić - chcę tylko tą jętkę pomalować na kolor dachu

Jeśli chcesz to mój mąż może Ci załatwić dachówkę w dobrej cenie (pracuje w hurtowni budowlanej). Dachówkę taką jak chcesz - może sprzedać Ci za 39 zł/m2 brutto i w dobrej cenie akcesoria - no chyba że budowa jest dalej niż 100 km od środy śląskiej.

Ps. Za UNIBETA zapłaciliśmy około 20 zł za m2

Mam nadzieję że zadowalają Cię odpowiedzi jeśli jeszcze masz jakieś pytania służę pomocą

Pozdrawiam

Brawo Evcik!!!

Jestem bardzo głodny informacji o Krzemyku, a jeszcze bardziej zdjęć. Ja dalej zbieram wszelkie informacje i każde są cenne. Cieszę się, że zdecydowałaś się opublikować zdjęcia. Ja na razie ułożyłem drewno na więźbę i deski - i schną sobie pod daszkami. Byłem wczoraj u sąsiada budowniczego i się napatrzyłem. W tej chwili zastanawia mnie, czy Krzemyk nie ma przypadkiem zbyt wąskiej klatki schodowej. Takie sugestie gdzieś przeczytałem. Sąsiad ma klatkę o szerokości 2,37m - wygląda bardzo obszernie jak na domek (sybilla). Ja myślę, że 1,85m to za mało i kombinuję, aby zrobić 2,05m. Jeszcze to mogę zrobić - jestem przed adaptacją projektu. Co wy na to? Czy rzeczywiście ta klatka tak wąsko wygląda?

Pozdrawiam Krzemykowców.