Pietrek 09.04.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 U mnie powstaje drugi daszek - na deski. Krokwie i inne belki zadaszyłem od razu po ułożeniu, a deski teraz zadaszam. Właśnie, mam pytanie: ilu krzemykowców robiło więźbę z sezonowanego drewna, a kto kupił drewno i od razu kładł na dach (oczywiście mam nadzieję że po impregnacji ciśnieniowej). A może jeszcze inaczej ktoś robił, np kładł na dach świeżynkę bez impregnacj? A ilu z was deskowało czy chce deskować dach? Ja dom będę deskował, a garażu nie (garaż osobny dwustanowiskowy G15 z Archetonu).Na osiedlu, na którym mam działkę (kupiłem jako pierwszy działkę na tym osiedlu) właśnie w tym tygodniu znajomi zwożą pierwsze materiały i robią wykopy. Chcą się w tym roku wprowadzić. Coś się zaczyna dziać. Może to i mnie ten nurt szybkiej budowy porwie?Nie - tylko spokojnie. W planach mam stan surowy w przyszłym roku. A może i w tym roku coś zrobię, np stan zerowy. Kombinuję nad drenażem, tylko nie wiem, czy rozsądnie jest wkopywać go od razu przy zasypywaniu stanu zero czy czekać z tym do końca budowy.Pozdrawiam Krzemykowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 13.04.2004 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Witam wszystkich Krzemykowców po Świętach Pietrek - radzę zroboć drenaż w trakcie budowy fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 15.04.2004 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 witajcie, mamy wylane ławy fundamentowe i muruje się fundament. materiały zgromadzone, coś się dzieje. więźbę bedę mieć z drewna tegorocznego impregnowanego na budowie, pełne deskowanie z deski miarowej. pozdrawiam, m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrek 16.04.2004 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Witam. Martula, dzięki za odp. . Czy pamiętasz jeszcze koszty drenażu? Takie mniej więcej. Myślę, że jest to u mnie konieczna inwestycja. Ostatnio byłem na działce i widziałem w piękną słoneczną pogodę trzy zakopane na pół metra ciągniki jakieś 100 m od mojej działki, dlatego pdejrzewam, że woda pewnie będzie zawsze. Chcę zbadać jej poziom wykopując jakiś głębszy dół i obserwować poziom ody w nim. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evcik1 16.04.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 mnie też interesowałby koszt drenażu. Niestety również u mnie jest to konieczne ;( obserwowałam wykop koło fundamentów i prawie zawsze stoi tam woda Pozdrowionka dla Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 19.04.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrek 19.04.2004 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Hej!Fajnie, że tak się rozpisałaś. Tak trzymaj! Szczegółowe instrukcje na wagę złota.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrek 20.04.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Witajcie!Ile muszę przygotować kasy na stal i ile wagowo jej trzeba? Czy tabela zestawienia ilości w projekcie jest wiarygodna i czy trzymaliście się danych z niej zamawiając materiały? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrek 20.04.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 ...a przy okazji: zniknęły mi z albumu na Onecie dwa zdjęcia-zrzuty mojej wizji Krzemyka. Czy tam obowiązuje jakaś cenzura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 26.04.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Pietrek - u mnie było gęściej, ale za to trochę chudziej Dużo wyszlo tej stali .Jeżeli jesteś zainteresowany to mogę zerknąć w faktury. A poza tym mam płytę nad częścią piwnicy (mały pokój, łazienka, pomieszczenie gospod)- ok.25m2. Teraz jestem na etapie liczenia dachu. Dla tych co są przed tym etapem . Właśnie wyszło mi 7,7 m3 drewna (bez podłogi na strychu i bez deskowania małych trójkątów ściany szczytowej), wg życzenia cieśli krokwie 8x18, łaty 4x5, wymiany 8x18, murłata 14x14, jętka 8x18, elementy lukarn 8x22 i 8x18, kontrłaty 2,5x5, deski heblowane zamiast dachówek skrajnych 2,5x18. Właśnie robię zestawienie w Excelu. Zainteresowanym mogę wysłać (jak skończę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 26.04.2004 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Jakiej wielkości dać kratki wentylacyjne na kominach? . i czy mają być z siatką, czy bez. Kto wie, proszony jest o informacje. . Na ile warstw wyprowadzone macie kominy ponad połać dachu? Wiem, że na końcu komina będą 3 warstwy cegły pełnej. A ile warstw kratówki? Muszę kupić materiał przed 1 maja i wychodzi mi coś ok.600 szt. Kominy wykończone cegłą klinkierową.Jeżeli zdecyduję się na ogrzewanie olejowe,to zarówno w jednym kominie jak i w spal.od kominka będzie wkład stalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 29.04.2004 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Uwaga - dach (ceramika) kupiony z 7% Vatem .W tartaku więźba narazie po 500 zł/m3, ale nie wiadomo co po 1.05., choć sprzedają netto.Nie wiem co im przeszkadza podniesienie Vatu. Dla zainteresowanych mogę podać ceny- dachówka Robena rustykalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wioletta 29.04.2004 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Cześć Martula mnie bardzo ciekawi cena dachu. Proszę podaj ile kubików drzewa weszło na dach i cenę kubika oraz cenę i ilość dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wioletta 29.04.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Cześć Martula mnie bardzo ciekawi cena dachu. Proszę podaj ile kubików drzewa weszło na dach i cenę kubika oraz cenę i ilość dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 29.04.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Witaj ! Wg obliczeń wyszło ok. 7,8 m3 drzewa, narazie po 500 zl, surowe(jeszcze nie zamówione).Dachówka śledzka falista po 3,10 zl ok. 198 m2.Sama dachówka to połowa ceny ceramiki całego dachu.Do tego gasiory, dachówki wentylacyjne,jakieś szczotki, 2 okna połaciowe, 1 wyłaz, rynny, blacha do obróbek, cegła klink.na kominy i trochę innych rzeczy (bez dachówek skrajnych - bo bardzo drogie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evcik1 29.04.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Cześc Co u Was słuchać ? Jak tam szał związany z podwyżką Vat-u ? My kupiliśmy trochę materiałów (cegłe na ścianki działowe, drugi komin, wełne na poddasze, płyty GK, cegłę klinkierową na parapety, okna). Cieszę się jak głupia bo w sobotę znowu zacznie się coś dziać na budowie w we wtorek montują nam okna. Z tego najbardziej się cieszę no a potem układanie parapetów, murowanie ścianek działowych i komina, itd. A wy co planujecie na ten rok ? Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 30.04.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Pozostało mi 2 miesiące na wprowadzkę.Teraz klepkarze układają na pieterku klepkę (80 m. kw) 35 zł za metr z lakierowaniem potrójnym i listwami. Pozostało mi jeszcze -kuchnia (projekt jest ale jeszcze nie zamówiona)schody sufit podwieszany w łazience (fotki górnej łazienki na onecie)gruntowanie i malowanie całościbiały montaż w łazienkachwykończenie antresoli/sufitudrzwi przesuwne między łazienką a kotłownią no i porządkiiiii pozdrawiamwoytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexanderw 30.04.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Witam, jestem nowy ale bardzo podoba mi się watek. Czy ktoś mogłby podac adres www gdzie mozna obejrzeć rzuty "krzemyka"?Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 30.04.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Tak prawdę powiedziawszy powinien podobać Ci się domek, a nie wątek . Szukaj na stronie Firmy Archeton - wrzuć w wyszukiwarkę i potem Krzemyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrek 04.05.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Witam.Martula. Jestem zainteresowany nadal ilością stali, choć zdaję sobie sprawę, że muszę odjąć ilość na strop piwniczny, którego nie mam, ale mam za to fundament pod garaż (6,2x7,1m) oraz dom przedłużony o 60 cm. Wyszło mi wg projektu ok 1300 kg stali na schody i strop, tzn tak jest w tabelkach. Nie obliczałem jeszcze stali na ławy i to by mnie interesowało. Właściwie interesuje mnie koszt, ceny zakupui i ilość materiałów na cały stan zerowy. Może inni krzemykowcy mi również pomogą? Poza tym chciałbym poznać opinie na temat posadowienia domu. Wykopałem dołek na swojej działce w najniższym punkcie, w którym ma być dom (działka na sporej górze). Po dwudniowych obserwacjach w "suchej porze" wyszło mi 140 cm wody poniżej poziomu terenu (oczywiście terenu obok dziury). Na drugim końcu działki 25m dalej w miejscu, w którym ma być garaż, jest o ok. 1,3m wyżej, a jakieś 70 m dalej jest staw, którego poziom jest nieco wyższy od poziomu mojej działki. Czy te warunki posadowienia budynku są w miarę czy kiebskie? Czy poziom wody bardzo będzie się zmieniał? Dodam, że grunt na szczęście jest żwirowy (w miejscu dziury).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts