Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRZEMYK pracownia ARCHETON

Recommended Posts

witam!

pietrek, nie powiem ci, ile stali poszlo u nas, ale za wszystko - tzn. lawy, podciagi, wieniec, slupy - zaplacilismy prawie 5000.

poza tym juz przygotowuja szalunki pod strop, mam nadzieje ze wyleja na poczatku przyszlego tygodnia...

jakby ktos chcial zajrzec, to nie najswiezsze, ale tez niedawne zdjecia na tych stronach:

http://republika.pl/nasz_dom/poniedzialek/index.html

http://studio44.pl/index_.html

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Dzięki Mad za odzew. Chciałbym ponowić prośbę o podanie ilości stali na stan zerowy (czyli fundamenty). Jeśli możecie, to podajcie ilość betonu i bloczków, izolacji, a właściwie wszystkiego (pewnie za jednym patrzeniem w faktury). Rozumiem Mad, że twoja sytuacja różni się od mojej - ja nie mam piwnicy, a w dodatku przedłużam dom o 60 cm. Proszę innych krzemykowców o zajrzenie w papiery i wypisanie co nieco. Chce ocenić, czy brać się za stan zerowy w tym roku czy nie.

Pozdrawiam wszystkich.

Pietrek, na lawy szerokosci 1 metra (wysoka woda :( ) poszlo 15,75 m3 betonu, reszte murowalismy z pustakow fundamentowych 24x24x60, poszlo ich 600 sztuk. 9 rolek papy termozgrzewalnej starczylo na izolacje law, scian fundamentowych i jeszcze izolacje nad I warstwa pustakow (dodatkowo, na wypadek zalannia itp). Co do stali - na same fundamenty kupilismy 27 sztuk pretu fi 14 i 110 kg walcowki fi 6. zostalo z tego na jeszcze na slupy. na izolacje pionowe kupilismy 11 p. dysperbitu, jak sie okazalo sporo za duzo. pozdrawiam. do zasypania fundamentow poszlo 11 wywrotek ziemi, do murowania kupilismy po wywrotce piachu i pospolki, po palecie wapna i cementu. dokupowalismy cement, ale juz do murowania scian. i jeszcze 6m3 chudego betonu pod szlichty oraz rury kanalizacyjne, nie podam ci w jakich ilosciach, bo to bardzo dluga lista... m

ps nasza piwnica powstala na budowie, po prostu postanowilismy nie zasypywac dziury pod schodami

• 2 weeks później...

Hej Krzemykowcy!

Ja nadal chciałbym się upewnić, ile materiału potrzebuję na stan zerowy (bez piwnicy). Coś tam obliczałem, ale chciałbym się upewnić, aby nie przesadzić ani zbytnio nie sknerzyć. Proszę o mobilizację.

Crimson! Fajnie, że kończysz niedługo budowę. Fajnie, że zamieszczasz zdjęcia. Podoba mi się, że nie zmieniłeś okien łukowych na zwykłe. Teraz widzę "na żywo", że mają duży urok i takie chcę mieć. Dopiero teraz zauważyłem, że obniżyłeś wąskie okno w kuchni i w pom. gosp. tzn u ciebie to inne pomieszczenie. Podoba mi się też bardzo kuchnia. Jeśli możesz, to natrzaskaj więcej różnych zdjęć z zewnątrz i z wewnątrz. Mnie interesuje szczególnie salon z kominkiem i jego połączenie z jadalnią.

Pozdrawiam wszystkich. Pietrek

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam wszystkich

Straszna cisza zapadła na naszym forum ;(

W mnie ścianki działowe są gotowe, drenaż no i drugi komin też już stoi ;) czekam na położenie rynien no i ciągle zastanawiam się jaką zrobić podbitkę ?

Może ktoś kto ma już podbitkę podpowie ile kasy szykować ;)

Pozdrawiam

Hej Evcik

deski strugane gr 22 mm piuro-wpust na podbitkę w ilości 80 m2. Ceny niestety nie znam (brałem i wyceniałem razem z więźbą). W tej ilości jest też taras zadaszony (ok 20 m2). Ciekawostka - moje podbitkowe deski wyglądały lepiej niż podłogowe, które układał znajomy nieopodal :o

pzdr C

Hej Krzemykowcy!

Nie da się nie zauważyć, że cisza jest przytłaczająca, ale to chyba dobrze, bo świadczy to o tym, że wszyscy pracują. Ja mam cichą nadzieję, że też jeszcze w tym roku załapię się na jakąś robotę przy moim Krzemyku, bo właśnie otrzymałem pozwolenie na budowę i dziennik budowy. Wszystko oczywiście rozbija się o kasę.

Mam też pytanko: czy mogę bez żadnego ryzyka zniszczeń wylać samą ławę i zostawić ją na zimę? W pierwszej wersji chciałem zrobić stan zerowy ze ścianami fundamentowymi, ale pewnie mi się to jeszcze w tym roku nie uda.

Pozdrawiam.

Cześć Pietrek

Jesli chcesz wylac teraz ławę fundamentową nie widzę zadnych przeciwskazan, o ile zrobisz to przed przymrozkami. No chyba ze chcesz robic to zima, wtedy musialbys oblozyc ławe np.słomą.

My tez zostawialismy lawe na zime i wszystko jest wporzadku.

Pozdrawiam Wszystkich :)

• 3 weeks później...