Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRZEMYK pracownia ARCHETON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc krzemykowcy ! nawet nie macie pojecia jak sie ciesze ze jest takie forum ;) dzieki woytek za podpowiedz !

Ja buduje w okolicach Wroclawia - obiecuje ze juz niedlugo ukarza sie fotki mojego domu ;;)

Wlasnie skonczylismy dach (dachowka betonowa UNIBET 5500 zl, wiezba 6000 zl, robocizna 7000 zl) mam nadzieje ze to nie duzo.

Planujemy na wiosne ruszyc ostro zeby jak najwiecej zrobic do czerwca (wiecie chodzi o VAT). Jestesmy przed murowaniem scianek dzialowych dlatego interesuje nas przede wszystkim jak mozna ulepszyc projek. Narazie wszystko robilismy zgodnie z projektem. No oprocz komina - postawilismy tylko jeden bo planujemy ogrzewanie elektryczne.

Apropo zmian:

- taras wspanialy ale w naszym wypadku odpada moze macie jeszcze jakies inne pomysly ???????

Albo rady ???

jestesmy do waszej dyspozycji

moze ktos wyliczyl ile do tej pory kosztowal Was Krzemyk.

Nasze:

- fundamenty to okolo 4500zl material i jakies 2000zl robocizna

- sciany nosne i szczytowe - pustak ceramiczny 25cm+welna 8 cm+pustak ceramiczny 12 cm - to koszt okolo 12.000 zl (robocizna to drugie 12.000zl)

- dach juz opisywalam wyzej

- komin - 2.000 zl bez robocizny

- wiecej grzechow nie pamietam ;)

ale jak patrze na te kwoty to mi sie kreci w glowie :roll:

Okna, jeżeli to pytanie do mnie, wyszły za całokształt 15 tys zł. Profil 5-cio komorowy AWANS - OKNOPLAST Kraków. Okleina dwustronna - mahoń. Klamki i szprosy (i żeby było ciekawiej to ośłonki okuć też) w kolorze złotym. W tymże kolorze szpros wewn. Gwarancja 7 lat (a na szybki bo mają ciepłą ramkę lat 10). Montaż samodzielny - bezcenny .... ;-))

Robi się kominek. Zrobię obrazek jak będzie gotowy.

pozdrawiam miłośników form prostych ....W

Witam!

Niestety kosztami swojej budowy się nie podzielę, spisuję łącznie wszystkie inwestycje - przyłącza, ogrodzenie, podjazd, brama... i muszę posegregować wydatki, pewno po zakończeniu budowy.

Evcik jakie ogrzewanie elektryczne planujesz? Jestem ciekaw jak to w porównaniu z gazem wyjdzie cenowo, w czasie użytkowania. Ja mam gaz, na szczęscie na posesji była rura z gazem. Apropo Twojego pytania o taras w wątku wyżej są dwie fotki mojego tarasu ( wkrształcie litery L patrząc z góry), zadaszeniem będzie zwijana markiza, choć u Crimsona super ten daszek wyszedł i niewykluczone, że pokombinuję w tą stronę.

Okna mam z Budwaru, niestety białe i żałuję tego bo lepiej prezentują się brązowe/ mahoniowe.

pozdrawiam

woytek

Jesli chodzi o rodzaj ogrzwania to nic blizej - oprocz tego ze najprawdopodobniej bedzie elektryczne - nie umiem jeszcze powiedziec. Dopiero opadaja mi emocje po skonczonym dachu.

Dlaczego elektryczne ? dlatego ze gazu niestety nie mam - wiec w gre wchodzilaby tylko butla.

Jeszcze nie orientowalismy sie jak to wszystko cenowo wychodzi, ale wiem ze w tej miejscowosci sa taryfy znizkowe (to piekna miejscowosc polozona w lesie, niestety cos za cos - nie ma gazu, nie ma sciekow ;( ale jest rewelacyjny klimat.

Po nowym roku ostro biezemy sie do roboty, wtedy bede mogla cos blizej powiedziec.

AAAA oprocz ogrzewania elektrycznego napewno bedzie rozprowadzenie do kominka. Moi rodzice maja na dzialce bulte, z ktorej w ogole nie korzystaja bo kominek tak grzeje, ze trzeba otwierac drzwi bo czlowiek plonie ;)

Pozdrawiam

A moze ktos z Was ma jakis lepszy pomysl na ogrzewanie ??