Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRZEMYK pracownia ARCHETON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć!

Jako ogrzewanie alternatywne mam rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka ( z turbiną zamontowaną nad kominkiem) , podstawowe ogrzewanie - piec gazowy.

Obecnie paląc w kominku niecałą godzinkę, bezposrednio w pokoju na górze jest b. ciepło, gorzej w miejscach oddalonych od kominka, czuć z wylotu rury ciepło ale słabiutko. Rury rozprowadzające biegną do 3 pokoii na górze i 3 na dole. No ale długo jeszcze nie paliłem :), poza tym palę śmieciem drzewnianym z budowy, wilgotnymi dechami itp.

pozdrawiam

woytek

Hej krzemykowcy !

Nowe zdjęcia doszły - kominek.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=11297&q=krzemyk&k=3

Rozprowadzenie po górze (pokoje i łazienki). Bez turbiny (jeżeli bedzie teges to tak zostanie).

Co do orzewania - będzie kominkowo - elektryczne. Elektryczna podłogówka we wszystkich łazienkach (3) oraz dwa piece akumulacyjne (te z dynamicznym rozładunkiem czy jakoś tak) - 2 sztuki na dole. Piece jako system zabezpieczający przed zamarzaniem wszelkiego wewnętrznego dobra.

Kolorystyka okien wydaje mi się ważna ale tylko w połączeniu z elewacją zewnętrzną (dopiero wtedy widać co autor miał na myśli).

Na razie trwa przerwa narciarska :D

pzdr

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam Krzemykowców.

Właśnie otrzymałem zamówione projekty domu Krzemyk i garażu G15. Nie ulega wątpliwości, że jest to najlepszy domek pod słońcem :-). Zastanawia mnie tylko, dlaczego nikt nie decyduje się na ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym? Czy może ma ono więcej wad niż zalet? Ja myślę w ten sposób: Jeżeli zakładam ogrzewanie gazowe (na razie na butlę). to już mam instalację CO i CWU z głowy. Wystarczy dołączyć wkład z płaszczem zamiast zwykłego, wymiennik i parę innych rzeczy i gotowe. Oczywiście koszt instalacji jest nieco większy, ale - jak to z kominkiem bywa - zwróci się to w przyszłości. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

Gratuluję, dołączyłeś do krzemykowców.

Mój =>

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=7841&grupa=0&kat=2&a=owoytek

Ja oglądałem kominek z płaszczem wodnym, jakoś koszty i opinia instalatora skłoniła mnie do wybrania zwykłego komnka z kasetą i turbiną. Tym będę dogrzewał. A podstawowe ogrzewanie to na dole podłogówka na górze grzejniki - piec gazowy (gaz z sieci) z zasobnikiem.

pozdrawiam

woytek

A ja zastanawiam się nad kominkiem z dgp i dogrzewaniem prądem (przydział na 17 kW, może być więcej - stacja transformatorowa blisko). Mam problem z dojazdem do działki, pierwotnie myslałam o oleju opałowym (mam piwnicę 25 m2). Jasne, ze Krzemyk jest najlepszym projektem, dlatego go budujemy. Myślę, że zwartość kubatury, niewielki metraż - może się opłacać takie rozwiązanie ogrzewania. Rozprowadzenie gor.powietrza na salon, kuchnie i dwa pokoje na górze - bezproblemowe. Ale na co się zdecyduję - jeszcze nie wiem.Czytam na forum o ogrzewaniu elektrycznym - zdania są podzielone. Zależeć to będzie od cen energii elektr. Ale u mnie to "melodia przyszłości".Pozdrawiam wszystkich Krzemykowców. Jest nas trochę na Forum - ciekawe ile osób jeszcze buduje Krzemyka? :D

Witam serdecznie.

Jestem na etapie wyboru projektu domku.Bardzo podoba mi się Krzemyk.

Jestem na niego zdecydowany prawie w 100% :D

Mam jednak kilka wątpliwości ( pomóżcie krzemykowcy):

- czy szerokość biegu schodów (90 cm) nie wydaje Wam się za mała ?

- czy podnosiliście ścianę kolankową - a jesli tak to czy wydłużaliście krokwie ?

- czy wiatrołap po wybudowaniu nie jest zbyt mały?

Na to pytanie może odpowiedzieć ktoś kto już postawił Krzemyka.

Pozdro :D

Janusz

czesc caps.el!

my dopiero planujemy wybudowanie krzemyka - ruszamy wiosna, ale co moge ci powiedziec: schody mieszcza sie w standardach "schodowych" ISO, zatem raczej nie powinny byc za waskie ani za strome.

zamierzamy podniesc sciane kolankowa, ale wiezba dachowa zostanie niezmieniona, pewnym modyfikacjom ulegna natomiast lukarny, tzn zmieni sie ich usytuowanie na polaciach dachu, omowilismy juz ten problem z wykonawca.

wiatrolap jest maly, ale moim zdaniem ma sluzyc tylko jako sluza, a nie jako jakies specjalne pomieszczenie. osobiscie wole wiekszy hol, a w naszym klimacie wiatrolap to koniecznosc.

jak dotad upajalam sie modelem 3D. pozdrawiam, m

Śliczne dzięki za szybką odpowiedź.

Dzięki wam coraz bardziej się przekonuję do Krzemyka.

Jeśli można to chciałbym się dołączyć do prośby o wizualizację projektu.

Adres w stopce profilu.

W zamian - niedługo skończę wizualizację projektu w 3D (ARCON 5.0.)

Mogę podesłać zainteresowanym e-malią :D

Pozdro

Janusz