Martula 22.12.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 Ja również planuje rozprowadzenie goracego powietrza z kominka.Mam dodatkowy otwór w stropie przy kominie.Nie wiem, czy to nie za mało.Evcik 1 jak zamierzasz zrobic to rozprowadzenie - grawitacyjnie, czy z turbiną, na poddaszu, czy w wylewkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 23.12.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 Cześć! Jako ogrzewanie alternatywne mam rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka ( z turbiną zamontowaną nad kominkiem) , podstawowe ogrzewanie - piec gazowy. Obecnie paląc w kominku niecałą godzinkę, bezposrednio w pokoju na górze jest b. ciepło, gorzej w miejscach oddalonych od kominka, czuć z wylotu rury ciepło ale słabiutko. Rury rozprowadzające biegną do 3 pokoii na górze i 3 na dole. No ale długo jeszcze nie paliłem , poza tym palę śmieciem drzewnianym z budowy, wilgotnymi dechami itp. pozdrawiam woytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evcik1 23.12.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2003 My też chcemy zrobic takie rozprowadzenie - ciekawi nas jak rozprowadziłeś rury na dole. No i ile takie rozprowadzenie Cie kosztowalo? Wesołych Swiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evcik1 29.12.2003 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Mam jeszcze jedno pytanie - ile kosztowały Was okna do krzemyka? no i jakie kupowaliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crimson 06.01.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Hej krzemykowcy ! Nowe zdjęcia doszły - kominek. http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=11297&q=krzemyk&k=3 Rozprowadzenie po górze (pokoje i łazienki). Bez turbiny (jeżeli bedzie teges to tak zostanie). Co do orzewania - będzie kominkowo - elektryczne. Elektryczna podłogówka we wszystkich łazienkach (3) oraz dwa piece akumulacyjne (te z dynamicznym rozładunkiem czy jakoś tak) - 2 sztuki na dole. Piece jako system zabezpieczający przed zamarzaniem wszelkiego wewnętrznego dobra. Kolorystyka okien wydaje mi się ważna ale tylko w połączeniu z elewacją zewnętrzną (dopiero wtedy widać co autor miał na myśli). Na razie trwa przerwa narciarska pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evcik1 17.01.2004 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Witam Wszystkich w Nowym Roku Nie wiem jak Wy, ale ja już zaczynam działać kupiliśmy rynny, w przyszłym tygodniu zamawiamy okna (duuuuża promocja w firmie TRAS), no i czekamy na poprawę pogody. A co u Was ? co planujecie zrobić w tym roku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 27.01.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Ja ostro wykańczam wnętrza tzn już na dole położone płytki w salonie i kuchni. Za niedługo schody oraz antresola nad pokojem dzieci, na tregrach położona zostanie podłogówka. Szukam godnego zaufania speca od kuchni, zabudowy. Termin czerwcowy się zbliża pozdrawiam woytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrek 13.02.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Witam Krzemykowców. Właśnie otrzymałem zamówione projekty domu Krzemyk i garażu G15. Nie ulega wątpliwości, że jest to najlepszy domek pod słońcem . Zastanawia mnie tylko, dlaczego nikt nie decyduje się na ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym? Czy może ma ono więcej wad niż zalet? Ja myślę w ten sposób: Jeżeli zakładam ogrzewanie gazowe (na razie na butlę). to już mam instalację CO i CWU z głowy. Wystarczy dołączyć wkład z płaszczem zamiast zwykłego, wymiennik i parę innych rzeczy i gotowe. Oczywiście koszt instalacji jest nieco większy, ale - jak to z kominkiem bywa - zwróci się to w przyszłości. Co o tym myślicie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 13.02.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Gratuluję, dołączyłeś do krzemykowców.Mój =>http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=7841&grupa=0&kat=2&a=owoytek Ja oglądałem kominek z płaszczem wodnym, jakoś koszty i opinia instalatora skłoniła mnie do wybrania zwykłego komnka z kasetą i turbiną. Tym będę dogrzewał. A podstawowe ogrzewanie to na dole podłogówka na górze grzejniki - piec gazowy (gaz z sieci) z zasobnikiem. pozdrawiamwoytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 13.02.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 A ja zastanawiam się nad kominkiem z dgp i dogrzewaniem prądem (przydział na 17 kW, może być więcej - stacja transformatorowa blisko). Mam problem z dojazdem do działki, pierwotnie myslałam o oleju opałowym (mam piwnicę 25 m2). Jasne, ze Krzemyk jest najlepszym projektem, dlatego go budujemy. Myślę, że zwartość kubatury, niewielki metraż - może się opłacać takie rozwiązanie ogrzewania. Rozprowadzenie gor.powietrza na salon, kuchnie i dwa pokoje na górze - bezproblemowe. Ale na co się zdecyduję - jeszcze nie wiem.Czytam na forum o ogrzewaniu elektrycznym - zdania są podzielone. Zależeć to będzie od cen energii elektr. Ale u mnie to "melodia przyszłości".Pozdrawiam wszystkich Krzemykowców. Jest nas trochę na Forum - ciekawe ile osób jeszcze buduje Krzemyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 13.02.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Trochę jest krzemykowców. Może wymienimy się emailami, na początek ja trudno mi na priva na muratorze wysyłać wiadomości... [email protected] pozdrawiam ps i zapraszam na czata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrek 13.02.2004 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Hej!Fajnie jest wymieniać się doświadczeniami z budowania domu. Niestety ja nie mam dużo do powiedzenia na razie. Mam nadzieję i zamiar dzielić się wiedzą o budowaniu jak tylko się czegoś nauczę. Na razie mam jedynie wyobrażenie o niektórych rozwiązaniach. Pozdrawiam. Pietrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrek 13.02.2004 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Swoją drogą krzemykowców jest pewnie cała fura, tylko mają więcej kasy od nas i są zajęci budową, dlatego nie mają czasu na pisanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 16.02.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caps.el 18.02.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Witam serdecznie. Jestem na etapie wyboru projektu domku.Bardzo podoba mi się Krzemyk. Jestem na niego zdecydowany prawie w 100% Mam jednak kilka wątpliwości ( pomóżcie krzemykowcy): - czy szerokość biegu schodów (90 cm) nie wydaje Wam się za mała ? - czy podnosiliście ścianę kolankową - a jesli tak to czy wydłużaliście krokwie ? - czy wiatrołap po wybudowaniu nie jest zbyt mały? Na to pytanie może odpowiedzieć ktoś kto już postawił Krzemyka. Pozdro Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 18.02.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 czesc caps.el!my dopiero planujemy wybudowanie krzemyka - ruszamy wiosna, ale co moge ci powiedziec: schody mieszcza sie w standardach "schodowych" ISO, zatem raczej nie powinny byc za waskie ani za strome.zamierzamy podniesc sciane kolankowa, ale wiezba dachowa zostanie niezmieniona, pewnym modyfikacjom ulegna natomiast lukarny, tzn zmieni sie ich usytuowanie na polaciach dachu, omowilismy juz ten problem z wykonawca.wiatrolap jest maly, ale moim zdaniem ma sluzyc tylko jako sluza, a nie jako jakies specjalne pomieszczenie. osobiscie wole wiekszy hol, a w naszym klimacie wiatrolap to koniecznosc. jak dotad upajalam sie modelem 3D. pozdrawiam, m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 18.02.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Witamy w klubie Krzemykowców - coraz nas wiecej. Caps.el zagladnij na priva. Mad ja nie mam wizualizacji, czy dostałeś ja razem z projektem ? czysa tam też wnetrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 18.02.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 hi, martula, wizualizacje zrobilam sama. projekt otrzymalismy pewnie taki sam...co cie interesuje w takiej wizualizacji? moge podeslac ci to, co mam ja, ale ta wizualizacja uwzglednia nasze zmiany. m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 18.02.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 O rety mad to kobieta Bardzo chetnie zobacze Twój domek. Jeżeli możesz to prześlij na adres w stopce. Jutro napiszę cos więcej do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caps.el 18.02.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Śliczne dzięki za szybką odpowiedź. Dzięki wam coraz bardziej się przekonuję do Krzemyka. Jeśli można to chciałbym się dołączyć do prośby o wizualizację projektu. Adres w stopce profilu. W zamian - niedługo skończę wizualizację projektu w 3D (ARCON 5.0.) Mogę podesłać zainteresowanym e-malią Pozdro Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts