Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRZEMYK pracownia ARCHETON

Recommended Posts

Hej

Janusz - ścianka kolankowa ma z wieńcem ponad 1 m (bodajże 4 suporki + wieniec). Wcześniej coś wspominałeś o długościach krokwi przy podnoszeniu. Nic z tych rzeczy, wszystko zostaje jak w projekcie (oprócz ich grubości, bo te zdaniem mojego projektanta trzeba było zwiększyć - to ponoć bolączka projektów Archetonu ogólnie).

Wyłaz jeden przy kominie salonowym - kominek z grawitacyjnym dgp. Na wszelki wypadek przewód kominowy w drugim kominie też jest.

Wentylacja dodatkowej łazienki (z garderoby) przez rurę spiro (ocieplona będzie) i dachówkę z kominkiem. Jeszcze nie testowane.

Zdjęcia góry mam jakieś, ale jak chwilkę zaczekasz będzie już z zabudową płytami g-k (planuję skończyć w marcu). Napisz czy chcesz bez zabudowy.

Faktycznie dużo krzemyków ostatnio się ujawniło :D

Pzdr C

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Woytek, cieszę się, że dbasz o Krzemykowców. Mam dzięki tobie coraz lepsze wyobrażenie o swoim przyszłym domu. Sporo elementów mi się podoba. Jednak mój dom będzie raczej tradycyjny, czyli podobny do oryginalnego projektu. Podobają mi się domy otwarte, ale bardziej cenię praktyczność. Mieszkam w mieszkaniu z kuchnio-pokojem, gdzie z kuchni czasem wydobywają się niepożądane dźwięki (smażenie, zmywarka), które przeszkadzają w oglądaniu telewizji. Poza tym też mam dzieci, które oczywiście są całkiem normalne, czyli hałasu trochę potrafią narobić. Ale jeden pomysł zaprząta mi głowę, czyli antresola. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie dodatkowej przestrzeni. Dzięki za wszystkie zdjęcia.

Pozdrawiam.

Mad - wielkie dzięki za render z góry Krzemyka. Widzę że jest otwarcie z przedpokoju na salon i kuchnię.Hmm... ciekawe rozwiązanie.Natomiast z otwarcia schodów na salon chyba zrezygnuję.

Kiedy do mojego starszego syna przychodziliby koledzy (czytaj koleżanki w przyszłości) musieliby przechodzić na widoku przez zalluun :lol:

Chyba by się wkurzał deczko.

Woytek:jesteś wielki! Super zdjęcia - rób je dalej.

Co myślicie o wysokości ściany kolankowej w oryginalnym projekcie?

Czy nie wydaje się wam za mała?

Pozdro

Janusz

Co do otwarcia salonu na schody - nie ukrywam macie rację, dzieciaki + kolezeństwo biegające w górę i na dół, to może przeszkadzać. Ale mam nadzieję, że powiększy to optycznie w sumie nie za duży salon.

Jeśli chodzi o kuchnię - ja TV mam nie mieć w salonie (walczę by się pozbyć) więc hałasy kuchenne nie będą przeszkadzać. Kuchnia ma być oddzielano dodatkowo barkiem wyższym niż szafki kuchenne co zasłoni ją jeszcze bardziej. Kominek również skutecznie zasłonił bałagan kuchenny.

Ściankę kolankową podniosłem.

w.

Mad świetne rzuty,juz sobie ściągam je na dysk, zbieram wszystkie informacje na temat Krzemyka. A tak wogóle o jakich reklamach mówisz, na tej stronce nie było nic poza twoimi rzutami.

Tak na marginecie, czy mogłabyś mi przesłac plik oryginalny twojego projektu 3D wnętrz, moze bym sobie coś pozmieniał i przerobił wg swoich pomysłów?

W necie znalazłem jedna firmę która buduje wg tego projektu kanadyjczyki (1800 zł/m kw. - pod klucz,włacznie z myciem podłóg)

Pozdrowienia dla wszystkich Krzemykowców

Slawek W.,

jasne, ze moge ci przeslac, tylko w jakim formacie?

w miare jak bede miec czas postaram sie cos dolozyc.

ps jak ja wchodze na strone, widze tylko wielkie reklamy, ktore zamykam. wlaczaja sie ponownie przy kazdym <<< cofnij. strasznie mnie ty irytowalo. ciesze sie, ze tobie sie nic takiego nie wydarzylo

mad

Dzięki za chęci. Co do formatu to ciekawi mi w jakim proghramie to robisz? Dlatego napisz mi co to za program to sobie go wcześniej zainstaluję. Plik najlepiej oryginalny czyli taki w jakim masz zapisaną surową wersje 3D

Co do reklam, no cóż być może jest to związane z przegladarką, ja używam juz od dawna tylko Opery. Tylkow sporadycznych przypadkach, gdy coś się nie chce otworzyć (mam na mysli jakieś menu) wtedy sięgam po IE.

Pozdrawiam

Sławek W.

Dawno mnie tu nie było :lol: i widzę że dużo nas się zrobiło aż miło :D

Mam pytanko może ktoś z was będzie umiał mi odpowiedzieć ? Mianowicie chodzi mi o tą ściankę między salonem a schodami - niestety za póżno zorientowaliśmy się że możnabyło tej ścianki w ogóle nie stawiać. :cry: Może ktoś z was orientuje się czy można coś zrobić żeby się jej pozbyć ?? Nawet mogłyby zostać słupy byleby trochę powiększyć (optycznie) salon.

Pozdrawiam

evcik,

jesli macie juz zalany strop, sprawa sie troche komplikuje. likwidacja tej scianki to nie tylko slup, ale takze podciag i to calkiem solidny, oraz ekstra zbrojenie law fundamentowych, na ktorych bedzie opieral sie slup. my zlecalismy te zmiany w biurze, bo ingeruje to w konstrukcje budynku. radze skonsultowac to z inzynierem konstruktorem. powodzenia, m

ps na prostej stronie ktora wrzucilam na onet sa takie liche widoczki na otwarte schody ze slupem http://republika.pl/nasz_dom

Mad - Twoja wizualizacja jest super :D . Wprawdzie nie mam otwartego salonu, ale zaintrygowała mnie ścianka wiatrołapu (tej jeszcze nie posiadam - więc mam pole do popisu :D . Jak mozna rozwiązać główne wejście do domu, mając otwór na drzwi jak w projekcie( nie pamiętam wymiarów :( , ale dość duzy :D .Woytkowi dzięki za wspaniałe zdjęcia.Intryguje mnie jednak wejście na antresolę.Jak je rozwiązałeś ?.