Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRZEMYK pracownia ARCHETON

Recommended Posts

hi, martula!

my zamierzamy wstawic drzwi z bocznymi swietlikami (tak zreszta jest w projekcie), stad luksfery w drugiej scianie, zeby doswietlic hall i troche urozmaicic wnetrze. mozna tez zamowic solidne drzwi dwuskrzydlowe, ktore wygladaja dobrze, ale zastanawialaybym sie przy takim malutkim wiatrolapie... to bylby chyba przerost formy jednak.

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Martula - wejście na anteresolę, właśnie od wczoraj stolarz się nad tym głowi :) Jedno wejście będzie z korytarza na górze po składanej drabince (klapa i drabinka z praktikera 260 zł, wymiary otworu 60 na 120), drugie wejście będzie już z pokoju, prawdopodobnie na stałe jakaś drabina drzewniana a pod drabiną poduszki ( antresola dla dzieci :).

Ja do poniedziałku poszukuję płytek do górnej łazienki, załamka, czas mija, glazurnik czeka i nic. Z zielonej jaskrawej zrezygnowałem, teraz w depresji wpadam w szarości i czernie :)

pozdrawiam krzemykowców

w.

Witam. Mad, nie mam projektu przed sobą, ale wydaje mi się, że krokwie mają przekrój 17,5x7,5 w projekcie. Ja takie zamówiłem, właśnie czekam na drzewo. Jeszcze nie wiem, co położę na dach, ale w/g twoich sugestii rozumiem, że mogę na nie kłaść też dachówkę!? Czy może pod dachówkę trzeba większego przekroju?

Pozdrawiam.

Woytek. Twoje zdjęcia wnętrz zainspirowały mnie i moją żonę do przemyśleń. Szczególnie spodobał nam się pomysł z antresolą. Na dzień dzisiejszy jesteśmy zgodni co do tego, że wejście będzie stromymi schodami z naszej sypialni, czyli największego pokoju wg projektu na górze. Pewnie trzeba będzie podciąć jedną belkę stropową i wzmocnić sąsiednie. Ten problem jescze daleko przede mną. Na razie kombinuję, żeby być może w tym roku zrobić fundamenty i wylać płytę. Chciałem zacząć w przyszłym roku, ale jest szansa na trochę niewielkiej gotówki i że dostanę pozwolenie na budowę na wakacje.

Pozdrawiam.

Ruszyły roboty i się dzieje :) Dorzuciłem kilka fotek antresoli. Stolarz dzielnie działa i się sprawdza.

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=7841&grupa=0&kat=2&a=owoytek

na zakładce 3 i 4.

Od poniedziałku glazurnik zaczyna górną łazienkę. Terakotę wybraliśmy w końcu na ul. Jagielońskiej w Warszawie, sklep Vives, na podłogę i ściany terakota w fakturze "lnu" beżowa podłoga, ściany białe, jako dekory paski o kolorze intensywniejszym, prawie pomarańczowym ( Tahiti noce z TTW/ al.Jerozolimskie), ciekawe co tego wyjdzie :)

pozdrawiam

woytek

Mad. Nie wszyscy budują. A poza tym u nas z wiosną jeszcze cieńko. Słoneczko ładnie przyświeca, ale w nocy mróz. Ja załatwiam papiery. Właśnie na dniach mam otrzymać warunki na przyłącze z elektrowni. Oczywiście zgodnie z regułą pan z elektrowni próbował stwarzać problemy. Twierdził, że wysokie napięcie ze słupów na nowo powstającym osiedlu, na którym mam działkę, powinien na swój koszt w ziemię wkopać właściciel niewykupionych działek!!! Mają fantazję ci ludzie. Ja do tych spraw podchodzę dosyć chłodno, bo mnie się nie spieszy. Tak myślałem jeszcze niedawno. Niedługo potem pani architekt, która bardzo mi pomaga w załatwieniu różnych dokumentów, załatwiła papiery, łącznie ze zgodą dyrektora elektrowni oraz projektem zasilania osiedla. Ów pan przez jakąś minutę prześledził dokumenty, aż musiałem mu przerwać tę medytację. Wtedy puścił karpia sprawiając wrażenie, jakbym go wyrwał z jakiegoś strasznego snu. Na pytanie: czy otrzymam warunki przyłączenia, powiedział: tak, oczywiście, a na pytanie : kiedy rzekł: chyba jeszcze w tym tygodniu.

Z wodą i kanalizą jest tak, że otrzymałem "zgodę na zasilenie po uzbrojeniu terenu osiedla". Uzbrojenie w kanalizę i rury od wody są jakieś 30 m od mojej działki, ale trzeba zrobić redukcję, zrobić przyłącza do poszczególnych działek i puścić w rury wodę. Ta zgoda na razie mi wystarczy do uzyskania pozwolenia na budowę. Jak wszystko załatwię do wakacji, to chyba w wakacje zaleję chyba ławy i zrobię fundamenty. Myślę, że nie będzie szkodliwe zostawić stanu zerowego przez zimę. Mury pociągnąłbym na wiosnę. Nie wiem na pewno, czy mam rację!? To tyle u mnie. Mam nadzieję, że teraz wiesz, że krzemykowcy jeszcze żyją.

Aha. Jeszcze jedno. Mam pliki swoich przyszłych skromnych progów Krzemyka. Są w formacie acp (ArCon - Wymarzony dom 2), bo w tym programie nie mam możliwości tworzenia bitmapy. Ale jak dobrze pamiętam, Ty masz możliwość ich odtworzenia. A właśnie, w jakim programie i wersji robiłaś ujęcia Krzemyka? Ostrzegam jednak: wizja mojego domu jest jednak bardziej tradycyjna niż twoja. Ale może coś pożytecznego dostrzeżesz.

Pozdrawiam

U nas trwa walka wewnątrz, koniec prac przy antresoli która jednak stała się poprostu sufitem, w przyszłości wytnę część desek i będzie antresola. Powód - było za wysoko i strach o dzieciaki :)

Stolarz ( nie ten od antresoli) ma ostateczne pobrać wymiary bo czas schody robić, jednak nie jesion tylko dąb.

W wikend porządki w ogrodzie, pozbywam sie gruzu dzięki uprzejmości sąsiada utwardzającego drogę. Czas również zasadzić jakieś pnącze by zakryć słup od przyłącza elektr. ( pnączem tym bedzie kokornak).

Kuchnia w lesie, jeszcze nic nie wybraliśmy, gromadzę tel. stolarzy i oglądam firmowe kuchnie.

Wychodzą kolejne błędy niestety, oprócz schrzanionej elewacji okazuje się, że podbitka też do poprawki, deski nie były dobrze wysuszone.

pozdrawiam

woytek

my mamy juz wytyczony budynek. poczatek kwietnia robota ruszy pelna para. stal kupiona, material na fundamenty przyjedzie w przyszlym tygodniu, czas ogrodzic ten balagan. to tyle.

woytek, a nie myslales o aktinidii? to tez ciekawe pnacze. albo akebia... prawdziwie egzotyczna jak na nasze warunki.

szkoda tej antresoli : (

chyba zrobimy jednak schody betonowe wiszace... tak nam doradza wykonawca. rozwazam to.

pozdrawiam, m

U nas roboty zaczęły się od poniedziałku. Robimy kanalizację (którą powinniśmy byli już dawno zrobić) i pierwszą wylewkę.

Apropo kanalizacji - macie dwie studzienki na zewnątrz? My przerobiliśmy na jedną bo jak kierownik budowy twierdzi że projektant przesadził z tymi studzienkami i rurami o średnicy fi150. Poza tym te studzienki są ogromne !!!

W wekend jedziemy zamówić okna ;)

Pozdrawiam

Ps. u nas też zaczynają wychodzić błędy (okno na klatce schodowe jest za wysoko wymurowane, okno w garderobie jest mniejsze niż w projekcji. Niestety tak to jest jak człowiek się nie zna ;(

Witam wszystkich.

U mnie coś drgnęło. Nie wiem, czy wy też się cieszyliście z każdego drobnego kroczku. Mój krok naprzód to otrzymanie zgody i warunków zasilenia prądem - otrzymałem to wczoraj i mogę dalej starać się o pozwolenie. Dzisiaj przywożą mi drzewo na dom i garaż. Garaż osobny dwustanowiskowy - wśród moich znajomych niezbyt popularne rozwiązanie, ale ja lubię majsterkować i mam trochę narzędzi oraz obrabiarkę do drewna(silnik 4kW) -robi hałas i drgania. Poza tym tak mi się podoba... Na razie pewnie na tym się skończy.

Mad. Kiedyś chyba doślę ten obiecany plik Arcona, jestem trochę roztrzepany. Jak jestem w pracy, to nie mam pliku, a jak jestem w domu, to casami nie mam czasu, ale kiedyś chyba to zgram.

Pozdrawiam.