Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KRZEMYK pracownia ARCHETON

Recommended Posts

U mnie powstaje drugi daszek - na deski. Krokwie i inne belki zadaszyłem od razu po ułożeniu, a deski teraz zadaszam. Właśnie, mam pytanie: ilu krzemykowców robiło więźbę z sezonowanego drewna, a kto kupił drewno i od razu kładł na dach (oczywiście mam nadzieję że po impregnacji ciśnieniowej). A może jeszcze inaczej ktoś robił, np kładł na dach świeżynkę bez impregnacj? A ilu z was deskowało czy chce deskować dach? Ja dom będę deskował, a garażu nie (garaż osobny dwustanowiskowy G15 z Archetonu).

Na osiedlu, na którym mam działkę (kupiłem jako pierwszy działkę na tym osiedlu) właśnie w tym tygodniu znajomi zwożą pierwsze materiały i robią wykopy. Chcą się w tym roku wprowadzić. Coś się zaczyna dziać. Może to i mnie ten nurt szybkiej budowy porwie?

Nie - tylko spokojnie. W planach mam stan surowy w przyszłym roku. A może i w tym roku coś zrobię, np stan zerowy. Kombinuję nad drenażem, tylko nie wiem, czy rozsądnie jest wkopywać go od razu przy zasypywaniu stanu zero czy czekać z tym do końca budowy.

Pozdrawiam Krzemykowców.

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Martula, dzięki za odp. . Czy pamiętasz jeszcze koszty drenażu? Takie mniej więcej. Myślę, że jest to u mnie konieczna inwestycja. Ostatnio byłem na działce i widziałem w piękną słoneczną pogodę trzy zakopane na pół metra ciągniki jakieś 100 m od mojej działki, dlatego pdejrzewam, że woda pewnie będzie zawsze. Chcę zbadać jej poziom wykopując jakiś głębszy dół i obserwować poziom ody w nim.

Pozdrowionka.

Pietrek - u mnie było gęściej, ale za to trochę chudziej :D Dużo wyszlo tej stali :( .Jeżeli jesteś zainteresowany to mogę zerknąć w faktury. A poza tym mam płytę nad częścią piwnicy (mały pokój, łazienka, pomieszczenie gospod)- ok.25m2. Teraz jestem na etapie liczenia dachu. Dla tych co są przed tym etapem :D . Właśnie wyszło mi 7,7 m3 drewna (bez podłogi na strychu i bez deskowania małych trójkątów ściany szczytowej), wg życzenia cieśli krokwie 8x18, łaty 4x5, wymiany 8x18, murłata 14x14, jętka 8x18, elementy lukarn 8x22 i 8x18, kontrłaty 2,5x5, deski heblowane zamiast dachówek skrajnych 2,5x18. Właśnie robię zestawienie w Excelu. Zainteresowanym mogę wysłać (jak skończę :) ).

Jakiej wielkości dać kratki wentylacyjne na kominach? :( . i czy mają być z siatką, czy bez. Kto wie, proszony jest o informacje. :D . Na ile warstw wyprowadzone macie kominy ponad połać dachu? Wiem, że na końcu komina będą 3 warstwy cegły pełnej. A ile warstw kratówki? Muszę kupić materiał przed 1 maja i wychodzi mi coś ok.600 szt. Kominy wykończone cegłą klinkierową.Jeżeli zdecyduję się na ogrzewanie olejowe,to zarówno w jednym kominie jak i w spal.od kominka będzie wkład stalowy.

Witaj ! Wg obliczeń wyszło ok. 7,8 m3 drzewa, narazie po 500 zl, surowe(jeszcze nie zamówione).Dachówka śledzka falista po 3,10 zl ok. 198 m2.Sama dachówka to połowa ceny ceramiki całego dachu.Do tego gasiory, dachówki wentylacyjne,jakieś szczotki, 2 okna połaciowe, 1 wyłaz, rynny, blacha do obróbek, cegła klink.na kominy i trochę innych rzeczy :D (bez dachówek skrajnych - bo bardzo drogie).

Cześc

Co u Was słuchać ? Jak tam szał związany z podwyżką Vat-u ?

My kupiliśmy trochę materiałów (cegłe na ścianki działowe, drugi komin, wełne na poddasze, płyty GK, cegłę klinkierową na parapety, okna).

Cieszę się jak głupia bo w sobotę znowu zacznie się coś dziać na budowie ;) w we wtorek montują nam okna. Z tego najbardziej się cieszę :D no a potem układanie parapetów, murowanie ścianek działowych i komina, itd.

A wy co planujecie na ten rok ?

Pozdrawiam Wszystkich

Pozostało mi 2 miesiące na wprowadzkę.

Teraz klepkarze układają na pieterku klepkę (80 m. kw) 35 zł za metr z lakierowaniem potrójnym i listwami.

Pozostało mi jeszcze -

kuchnia (projekt jest ale jeszcze nie zamówiona)

schody

sufit podwieszany w łazience (fotki górnej łazienki na onecie)

gruntowanie i malowanie całości

biały montaż w łazienkach

wykończenie antresoli/sufitu

drzwi przesuwne między łazienką a kotłownią

no i porządkiiiii

pozdrawiam

woytek

Witam.

Martula. Jestem zainteresowany nadal ilością stali, choć zdaję sobie sprawę, że muszę odjąć ilość na strop piwniczny, którego nie mam, ale mam za to fundament pod garaż (6,2x7,1m) oraz dom przedłużony o 60 cm. Wyszło mi wg projektu ok 1300 kg stali na schody i strop, tzn tak jest w tabelkach. Nie obliczałem jeszcze stali na ławy i to by mnie interesowało. Właściwie interesuje mnie koszt, ceny zakupui i ilość materiałów na cały stan zerowy. Może inni krzemykowcy mi również pomogą?

Poza tym chciałbym poznać opinie na temat posadowienia domu. Wykopałem dołek na swojej działce w najniższym punkcie, w którym ma być dom (działka na sporej górze). Po dwudniowych obserwacjach w "suchej porze" wyszło mi 140 cm wody poniżej poziomu terenu (oczywiście terenu obok dziury). Na drugim końcu działki 25m dalej w miejscu, w którym ma być garaż, jest o ok. 1,3m wyżej, a jakieś 70 m dalej jest staw, którego poziom jest nieco wyższy od poziomu mojej działki. Czy te warunki posadowienia budynku są w miarę czy kiebskie? Czy poziom wody bardzo będzie się zmieniał? Dodam, że grunt na szczęście jest żwirowy (w miejscu dziury).

Pozdrawiam