andmat1973 20.06.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Witam. Byłem praktycznie zdecydowany na instalację Przydomowej Oczyszczalni, sąsiad jednak bardzo mi to odradza ze względu na nieprzyjemne zapachy jakie mogą się pojawić w związku z jej eksploatacją. Chciałem więc zapytać czy faktycznie POŚ śmierdzi? PozdrawiamJędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 20.06.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 A dlaczego ma śmierdzieć?Rozumiem, że domniemujesz, że szambo jako alternatywa, nie śmierdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 20.06.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Znajomy ma 10 lat . raz zasmrodził całą okolicę , przy remoncie łazienki wpadł kawał plastyku w rurę i czyścili studzienkę poza tym bez uwag . Oczywiście zależy kto" to" zrobi , z czego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 20.06.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Witam,Mam POŚ i powiem, ze śmierdzi.Najczęściej z kominków wywiewnych drenażu. Z tym, że smród można zlikwidować odpowiednimi bakteriami (BIOFosses, Biolatrin i inne), częstotliwością i ilością ich dawkowania.Nie jest to jakiś straszny nie do opanowania dyskomfort, ale jednak jest.U mnie zdaje egzamin Biolatrin. Po wsypaniu odpowiednie dawki smrodek znika, a jaks się znowu pojawia, to znak, że czas wsypać nową dawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andmat1973 20.06.2005 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Dzieki za wszystkie informacje.Do mTom. Nie wiem, czemu ma śmierdzieć, ale wolę się upewnić, niż potem wysłuchiwać od żony i sąsiadów, że śmierdzi na działce (głównie chodzi własnie o kominki odpowietrzające drenażu rozsączającego)... A zamknięte szambo chyba nie śmierdzi? PozdrawiamJędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.06.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 . Po wsypaniu odpowiednie dawki smrodek znika, a jaks się znowu pojawia, to znak, że czas wsypać nową dawkę. Mam pytanie: czy przedmiotowy smrodek jest wyczuwalny tylko w ogrodzie, czy włazi też do domu? Krótko mówiąc jaki jest jego "zasięg rażenia"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 20.06.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Witam, Mam POŚ i powiem, ze śmierdzi.Najczęściej z kominków wywiewnych drenażu. Nie ma wentylacji wysokiej i śmierdzi. Kominki te nie mają byc wywiewne tylko nawiewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 20.06.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Przy prawidłowo wykananej instalacji nie ma prawa śmierdziec. Pion kan. zakończony wywiewką na dachu, a drenaż połączony "bajpasem" z ww pionem. Wtedy POŚ będzie napowietrzana kominkiem w ogrodie, a odpowietrzana wywiewką na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 21.06.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Potwierdzam, kominek ( kominki ) niski w ziemi napowietrza a kominek na dachu domu odpowietrza i przy prawidłowo wykonanej instalacji nie ma prawa zanieczyszczać powietrza, a i szambo chyba nie może być szczelne bo gazy kloaczne muszą gdzieś uchodzić Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.06.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Mam POŚ - drugi sezon eksploatacji i nic nie śmierdzi. Chyba że wsadzę nos do rury napowietrzającej (tej która wystaje z ziemi na końcu drenażu). Ale nawet w jej pobliżu nie daje się nic odczuć. Ewentualny smród, jeśli w ogóle, może wydobywać się z komina odpowietrzającego kanalizację, ale ten jest umieszczony na dachu, a tam nie włażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 22.06.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Smierdzi po zazyciu antybiotykow przez kogokolwiek z rodziny (bakterie giną i trzeba je na nowo wsypywac). Ponadto lepiej nie wlewac tluszczu z patelni do zlewu (jesli sie nie ma zamontowanego separatora), nie uzywac Domestosa, dezynfekujących kostek do WC, etc, bo tez pozabijasz bakterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hk17 22.06.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Instalacja poprawnie wykonana nie ma prawa śmierdzieć, układ jest taki ,że kominki powinny znajdować się najwyżej 20 cm nad powierzchnię ziemi, gazy fermentacyjne unoszą się ku górze i wylatuje nad komin odpowietrzeniem pionowym. Wielu się teraz narobiło oczyszczalników, tylko większośc z nich nie ma pojęcia o podstaowych procesach zachodzących w osadniku i drenażu a co za tym idzie o sposobie prawidłowego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alienka 22.06.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Mam szczęście bo mój teść jest fachowcem w tej dziedzinie i on mi też instalował POŚ. Kiedyś go pytałam o problem przykrego zapachu (na prośbę mojej koleżanki) Powiedział, że jeżeli jest prawidłowo wykonana i odpowiednio użytkowana (nie wlewać do kibelka substancji chemicznych, stosować preparaty, w odpowiednim czasie serwisować) to nie ma prawa śmierdzieć. Ach i na co mi jeszce zwrócił szczególną uwagę - odpowiednia wentylacja. Wiem, że bardzo dużą wagę do tego przykładał. Jeszcze nie mieszkam więc nie korzystam ale jestem pewna że będzie ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andmat1973 22.06.2005 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Dzięki uspokoiliście mnie. Instaluję POŚ Pozdrawiam Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alienka 22.06.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Instaluj, nie będziesz musiał płacić wysokich rachunków za ścieki. U nas za rok będzie kanalizacja. Podłączymy się ale chyba nie będziemy korzystać. Z resztą nie wymądrzam się już. Muszę zrobic dokładną kalkulację co się opłaca a co nie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 22.06.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 ...jeżeli jest prawidłowo wykonana i odpowiednio użytkowana (nie wlewać do kibelka substancji chemicznych, stosować preparaty, w odpowiednim czasie serwisować) to nie ma prawa śmierdzieć... Tzn., można czy nie można używać "Domestosa" do dezynfekcji kibelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 22.06.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Witam, Mam POŚ i powiem, ze śmierdzi.Najczęściej z kominków wywiewnych drenażu. Nie ma wentylacji wysokiej i śmierdzi. Kominki te nie mają byc wywiewne tylko nawiewne. A skąd taki wniosek ? Instalacja wykonana poprawnie. Jest wentylacja wysoka ponad kalenicę i śmierdzi. Od czasu do czasu, ale jednak. Akurat dzisiaj nie, bo kilka dni temu wsypałem dawkę biolatrinu. Może i niektórym nie śmierdzi, ale podejrzewam, że w większości przypadków, to takie nasze "chcenie, żeby było dobrze". No bo przecież wydaliśmy pieniądze i jest "git". Jeśli chodzi o mnie, to jakbym miał wybierać między szambem, a poś zrobiłbym poś i naprawdę nie zwracałbym uwagi na chwilowy smrodek łatwy do zlikwidowania. Właściwie to tak naprawdę nic nie pobije poś jeśli chodzi o koszta użytkowania. I to jest prawdziwa zaleta tego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 22.06.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 ...jeżeli jest prawidłowo wykonana i odpowiednio użytkowana (nie wlewać do kibelka substancji chemicznych, stosować preparaty, w odpowiednim czasie serwisować) to nie ma prawa śmierdzieć... Tzn., można czy nie można używać "Domestosa" do dezynfekcji kibelka? Nie powinno się... Tak jak nie powinno się stosować stałych płynów zapachowo- odkarzających. No,np. takich jak te podwieszane pod deską. Ale kto to tak naprawdę przestrzega. W zasadzie wystarczy wtedy zwiększyć częstotliwość dawek bakterii i po sprawie. Nie ma zapachu i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hk17 22.06.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Nie powinno się używać środków zawierających chlor, gdyż ten niszczy bakterie odpowiedzialne za procesy bez i tlenowe. Tak samo jak antybiotyk w ludzkim ciele niszczy florę bakteryjną.A pro po. ceny oczyszczalni idą w dół, ostatnio facet z mojej mieściny montował POS dla 4 osób za 5000 zł a dla 6 za 6000 z montażem. 1,5 roku temu dałem za 4 osoby 6500 bez faktury 1,5 klocka w tył - konkurencja robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 22.06.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 a czy jest możliwe zainstalowanie oczyszczalni rozsączającej przy powiomie wód około 40 cm pod poziomem gruntu, przy zastosowaniu nasypu 30 cm? Czy grozi to rozlaniem ścieków po działce i sąsiednich terenach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts