MAREK S 20.06.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Czy ktos z obecnych i niebecnych tez,niszczyl przedziorka i mszyce roztoczem typu DOBROCZYNEK??Bede wdzieczny za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.06.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Miałam przędziorki na trzmielinie, dziadostwo obrzydliwe, właziło nawet do mieszkania,nie pamiętam nazwy zajzajera, którym potraktowałam te duszyczki,po prostu w sklepie ogrodniczym pani poleciła mi jakiś płyn,zrobiłam dwa razy oprysk i po bólu.Nie dźwignęły się już...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 20.06.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 na trzmielinie zauwazyłam takie białe kuleczki ...co to za badziew??? czyzby te przedziorki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 21.06.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Takiego pajączka upolowałam wczoraj w młodych szmaragdach. http://foto.onet.pl/upload/9/70/_494468_n.jpg a w "watce " jajeczka http://foto.onet.pl/upload/20/40/_494464_n.jpg Powiedzcie proszę, czy to szkodnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 21.06.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 ale masz oko Talstarem go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 21.06.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Ja kupuję taki śmierdzący specyfik z Substrala, rozcieńcza się go i spryskuje rośliny. Cokolwiek by się nie pojawiło: mszyce, przędziorki i inne badziewia - zawsze tym traktuję i jeszcze mnie nie zawódł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.06.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Czy ktos z obecnych i niebecnych tez, niszczyl przedziorka i mszyce roztoczem typu DOBROCZYNEK?? Bede wdzieczny za info Owszem dobroczynek jest ok ale jak sama nazwa wskazuje jest szklarniowy. To się stosuje w szklarniach. Oprócz niego jeszcze parę innych drapieżnych i pasożyniczych owadów i nicieni. Wyjaśniam dlaczego bo w naturze dojdzie do szybkiego rozproszenia naszego pocieszszyciela, a w szklarni utrzymują się na pewnym poziomie, co w rezultacie doprowadza do takiej równowagi biologicznej że nie odczuwamy szkód w plonie czy jego jakośći - te pomidory i ogórki z upraw ekologicznych lub integrowanych są "pilnowane" często przez dobroczynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.06.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 na trzmielinie zauwazyłam takie białe kuleczki ...co to za badziew??? czyzby te przedziorki?? Szybciej mszyce. Przędziorki to małe pajączki ok 1-2 mm, robią pajęczynkę jak pleśń - bardzo delikatną a na liściach pojawiają się białe punkciki - miejsca ssania. Zwalcza się je opryskiem np. Talstar, Neoron, Nissorun, Apollo Trzeba zabieg powtórzyć po 10-14 dniach (chodzi o to aby dopaść to co się wylęgnie z jaj i jest w stadium larwalnym bo tego preparat nie bierze). Dodatkowo zalecenia agrotechniczne to zapewnienie optymalnej wilgotności (bo przędziorki lubią suszę) i przewiewu (nie znoszą tego przędziorki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.06.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 na trzmielinie zauwazyłam takie białe kuleczki ...co to za badziew??? czyzby te przedziorki?? To raczej mszyce. Przędziorki są to małe pajączki 1-2 mm, robią pajęczynkę jak pleśń, bardzo delikatną. Zwalcza się np. opryskiem Talstar, Neoron, Nissorun, Apollo (ten osatani brudzi liście ale załatwia larwy). Oprysk trzeba powtórzyć po 10-14 dniach aby dorwać wylęgajające się z jaj i larw osobniki ( bo preparaty ich nie biorą). Dobrze też zastosować zalecenia agrotechniczne tj zapewnić roślinom właściwe uwilgocenie (przędziorki lubią suszę) i zrobić przewiew (przędziorki nie cierpią przeciągów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 21.06.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Wciornastek wiesz to na fotce to dokładnie jest u mnie na trzmielinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Wciornastku, a co to moze być na mojej glicyni, liście są całe podziurawione, nawet od środka, więc to raczej nie ślimaki. Żadnych owadów nie widać. Juz nie wiem czym mam toto pryskać, nie chcę stracić kolejnej glicynii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 22.06.2005 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Wciornastek wiesz to na fotce to dokładnie jest u mnie na trzmielinie Ale to na fotce to najzwyklejszy w świecie pająk. Toż to pomocnik a nie szkodnik. Oj jak tak będziesz przepędzać z ogrodu żywe stworki to potem nic co żywe nie ma prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 22.06.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Wciornastku, a co to moze być na mojej glicyni, liście są całe podziurawione, nawet od środka, więc to raczej nie ślimaki. Żadnych owadów nie widać. Juz nie wiem czym mam toto pryskać, nie chcę stracić kolejnej glicynii Jeśli nie ma ślimaków to w rachubę wchodzą chrząszcze np. wszystkożerny guniak czerwczyk - nawet ładne ok 1cm wielkośći ciemozielona głowa brązowe okrywy skrzydeł, lub gąsienice - ale mogą żerować nocą a w dzień się kryć bliżej pedu lub nawet innych roślin. Poszukaj dobrze. Skłaniam się w kierunku chrząszczy bo one odlatują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Wciornastek hmm jak pajak to ok mi ni eprzeszkadza...ale na koncu trzmieliny jest własnie taka biała wata w kuleczkach i toto łazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 22.06.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Wciornastek hmm jak pajak to ok mi ni eprzeszkadza...ale na koncu trzmieliny jest własnie taka biała wata w kuleczkach i toto łazi Widocznie na Twoim ogrodzie jest to bezpieczne i zaciszne miejsce dla pająków. Lepiej poobserwuj je jak fajnie polują na szkodniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.06.2005 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Wciornastek hmm..na jodle kalifornijskiej wlasnie sa mlode ptaszki....a na trzmielinie nieopodal pajaczki...hmm..poobserwuję..ale ona sa takie ....no nie ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbro 30.06.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Polecam Pyranica - niszczy przędziorki w każdej postaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 30.06.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Polecam Pyranica - niszczy przędziorki w każdej postaci. Masz rację, jest bardzo dobry, sama go chciałam kupić ale nietety tylko w dużych opakowaniach a akurat nie mam nikogo z fito z Mitsubishi żeby posępić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbro 30.06.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 U nas jest w małych torebkach 5-10 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 30.06.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 U nas jest w małych torebkach 5-10 g A jaka firma go pakuje w małe opakowania? Bo może tym sposobem go kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts