Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedziorek inne gady...

Recommended Posts

Miałam przędziorki na trzmielinie, dziadostwo obrzydliwe, właziło nawet do mieszkania,

nie pamiętam nazwy zajzajera, którym potraktowałam te duszyczki,

po prostu w sklepie ogrodniczym pani poleciła mi jakiś płyn,

zrobiłam dwa razy oprysk i po bólu.

Nie dźwignęły się już...

Pozdrawiam.

Czy ktos z obecnych i niebecnych tez,

niszczyl przedziorka i mszyce roztoczem typu DOBROCZYNEK??

Bede wdzieczny za info

Owszem dobroczynek jest ok ale jak sama nazwa wskazuje jest szklarniowy. To się stosuje w szklarniach. Oprócz niego jeszcze parę innych drapieżnych i pasożyniczych owadów i nicieni.

Wyjaśniam dlaczego bo w naturze dojdzie do szybkiego rozproszenia naszego pocieszszyciela, a w szklarni utrzymują się na pewnym poziomie, co w rezultacie doprowadza do takiej równowagi biologicznej że nie odczuwamy szkód w plonie czy jego jakośći - te pomidory i ogórki z upraw ekologicznych lub integrowanych są "pilnowane" często przez dobroczynka.

na trzmielinie zauwazyłam takie białe kuleczki ...co to za badziew??? czyzby te przedziorki??

Szybciej mszyce.

Przędziorki to małe pajączki ok 1-2 mm, robią pajęczynkę jak pleśń - bardzo delikatną a na liściach pojawiają się białe punkciki - miejsca ssania. Zwalcza się je opryskiem np. Talstar, Neoron, Nissorun, Apollo Trzeba zabieg powtórzyć po 10-14 dniach (chodzi o to aby dopaść to co się wylęgnie z jaj i jest w stadium larwalnym bo tego preparat nie bierze). Dodatkowo zalecenia agrotechniczne to zapewnienie optymalnej wilgotności (bo przędziorki lubią suszę) i przewiewu (nie znoszą tego przędziorki)

na trzmielinie zauwazyłam takie białe kuleczki ...co to za badziew??? czyzby te przedziorki??

To raczej mszyce.

Przędziorki są to małe pajączki 1-2 mm, robią pajęczynkę jak pleśń, bardzo delikatną. Zwalcza się np. opryskiem Talstar, Neoron, Nissorun, Apollo (ten osatani brudzi liście ale załatwia larwy). Oprysk trzeba powtórzyć po 10-14 dniach aby dorwać wylęgajające się z jaj i larw osobniki ( bo preparaty ich nie biorą). Dobrze też zastosować zalecenia agrotechniczne tj zapewnić roślinom właściwe uwilgocenie (przędziorki lubią suszę) i zrobić przewiew (przędziorki nie cierpią przeciągów)

Wciornastku, a co to moze być na mojej glicyni, liście są całe podziurawione, nawet od środka, więc to raczej nie ślimaki. Żadnych owadów nie widać. Juz nie wiem czym mam toto pryskać, nie chcę stracić kolejnej glicynii :cry:

Wciornastku, a co to moze być na mojej glicyni, liście są całe podziurawione, nawet od środka, więc to raczej nie ślimaki. Żadnych owadów nie widać. Juz nie wiem czym mam toto pryskać, nie chcę stracić kolejnej glicynii :cry:

Jeśli nie ma ślimaków to w rachubę wchodzą chrząszcze np. wszystkożerny guniak czerwczyk - nawet ładne ok 1cm wielkośći ciemozielona głowa brązowe okrywy skrzydeł, lub gąsienice - ale mogą żerować nocą a w dzień się kryć bliżej pedu lub nawet innych roślin. Poszukaj dobrze. Skłaniam się w kierunku chrząszczy bo one odlatują.

Wciornastek

hmm jak pajak to ok mi ni eprzeszkadza...ale na koncu trzmieliny jest własnie taka biała wata w kuleczkach i toto łazi :lol:

Widocznie na Twoim ogrodzie jest to bezpieczne i zaciszne miejsce dla pająków. Lepiej poobserwuj je jak fajnie polują na szkodniki.

• 2 weeks później...