syropinka 20.06.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Witam serdeczniechcialabym się dowiedzieć czy ktoś z Was występował do gminy o sfinansowanie przyłączenia energii elektrycznej do Waszej działki budowlanej?? Nie wiem czy to jest w ogóle realne, bo pani w gminie w dziale inwestycji powiedziała mi że to niemożliwe, ale kazała napisać pismo do wójta...napisałam i czekam...A sprawa wygląda tak:Nasza działka oddalona jest od najbliższego słupa o jakieś 150m i energetyka wyliczyła sobie koszt przyłączenia na sume ponad 30.000zł i zasugerowała wystąpienie do gminy z prośbą o dofinansowanie lub sfinansowanie tej linii. A bez warunków przyłączenia o pozwolenie nie można wystąpić chyba, więc stoimy w martwym punkcie.Poradzcie coś!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syropinka 20.06.2005 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 chyba nikt nie ma takich problemow, jeden post znalazłam na ten temat to pisałi żeby sprzedać działkę bo niewarte tych nerwów... małe pocieszenie dla mnie... działka jest w super miejscu jak dla nas...no może jakoś to przebrniemy...zawsze jeszcze mozemy miec generator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 1 21.06.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Sprawdź w gminie czy działka objęta jest planem rozwoju sieci energetycznej. Jeżeli taki istnieje i twoja działka znajduje się na nim to zakład energetyczny ma obowiązek wykonania przyłącza i pobrać może za tą usługę może opłatę zgodną z taryfą (około 1,5-2 tyś zależy od ilości KW i czy kabel ciągnięty drogą napowietrzną czy ziemia).Jeżeli gmina nie ma takiego planu ( a pewnie nie ma) a twoja działka objęta jest planem zagospodarowania przestrzennego - i jest budowlana to też może Ci się sprawę udać wygrać. Pisz do Urzędu Regulacji Energetyki Oni pomogą Ci w tym temacie najlepiej.Każdy zakład by chciał żeby najpierw wybudować mu linię a później ją zdać i płacić za energię. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syropinka 22.06.2005 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 dziekuje za odpowiedz...pismo napialismy do gminy..zobaczymy co dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 26.06.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Wydaje mi się, że zakład energetyczny ma obowiązek doprowadzenia przylącza do granicy działki na własny koszt. Może najwyżej podać odległy termin podłączenia. U nas koszt obliczono na 5000 PLN, ale termin wykonania podano na maj 2006 ( czyli rok).Wystąpiliśny zatem o podłączenie tylko na czas budowy - opłata 300 PLN + budowa przyłącza na własny koszt ( słup mamy blisko, zatem koszt nie będzie tak duży). Być może postąpiliśmy źle, ale budowę chcemy rozpocząć jesienią i stąd taka decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 26.06.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 A co to znaczy do granicy dzialki- moja "dzialka" ma 5 ha i od krawedzi pola do domu i terenu przeznaczonego na wybudowanie gospodarstwa jast jakis 1 ha. Czy jak mam gospodarstwo 100 ha to tez doprowadzaja tylko do granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syropinka 12.07.2005 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Problemw ciag dalszy...Napisalismy pismo do gminy o dofinansowanie i odpisali, ze to niemozliwe... zreszta o bylo do przewidzenia... Zatem poradzcie mi co dalej robic??Nawet jezeli zgodzilibysmy sie na podlaczenie do linii za te 30.000zl to i tak prawdopodobnie nie mogliby tego zrobic, bo jak wtedy rozliczyc sie z tymi wlascicielami dzialek ktore sa przed nami, a maja blizej do tego slupa??Poradzcie, potrzebna kazda informacja!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 13.07.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 To że energetyka chce wybudować linię za Wasze pieniądze to duży postęp. W moim rejonie to i tego nie zrobią, bo koszty utrzymania linii są za duże w porównaniu z pobieraną opłatą za przesył energii. Ja mam do słupa 45 m a na zamianę prowizorki budowlanej na docelowe przyłącze energetyka potrzebuje trzy lata. Z tego co mi odpisali, pismo jest mętne, wynika, że jak wybudowanie linii jest w planie gminnym to i tak mają trzy lata na jej wybudowanie. Generalnie walka z energetyką jest niestety praktycznie skazana na niepowodzenie. Mają swoje przepisy i ich się trzymają narzekając na brak sił i środków co w kraju w którym jest duże bezrobocie, nie brakuje też miedzi, stali, energii elektrycznej i betonu jest wyrazem braku kompetencji ale są monopolistą i dlatego nie liczą się z potrzebami ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 19.07.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 syropinka niw eim czy Cię dobrze zrozumiałam ale czy ty chcesz ciągnąć prąd słupami ???ja do prądu mam 135 metrów i oczywiście ćągne pod ziemią ma mnie to wynieść 1500 złWszyscy moii sąsiedzi mają prąd dostarczany ziemią a nie słupami, ponieważ każdy słup kosztuje dużo kasy i jeszcze te pozwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syropinka 20.07.2005 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 jesli mam byc szczera to nie wiem sama, taki koszt wyliczono mi, gdy dostalam odpowiedz na wniosek o przylaczenie pradu do dzialki...teraz walczymy dalej, zeby zmniejszyc kwote, ale nie wiem czy sie da...a gdzie ty _Beti_ budujesz?? i kto ci tak wyliczyl?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 20.07.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 na Podkarpaciu jakieś 30km od Rzeszowa. Wyliczenia zrobił facet który ma mi podciągać prąd pod ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syropinka 21.07.2005 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 ja juz nic nie wiem...bylismy u goscia elektryka,ktory jest na biezaco z tymi z energetyki i powiedzial, ze to taka cena normalnie wg ich cennika...ale dzisiaj znalazlam ze za metr pociagnietego kabla napowietrznie sie placi 95zl, a pod ziemia 120 zl i te ich wyliczen mi nie pasuja wcale.Ale ten moj elektryk powiedzial, ze tak wlasciwie to sa koszty szacunkowe, ale nie przypuszczam, zeby az o tak duzo sie pomylili...nie wiem gdzie sie z tym wszystkim dalej udac...moze Urzad Regulacji Energetyki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 21.07.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 pan mimi31 pisałw jednym z swoich postów że "Prawdopodobnie zmieniło się też prawo jeśli chodzi o przyłącza elektryczne. Właśnie dzwoniłem do rejonu i powiedział mi gość że energetyka daje na swój koszt wszystko co się wiążę z przyłączem- skrzynkę i wszystko co w tej skrzynce. Twóje wydatki, to te które zrobisz za skrzynką "http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=50532&highlight=pr%B1dmoże coś więc z tego będzie, bo mam nadzieje że nasz facet który wygrał przetarg na podłącze lini energetycznej nie kłamał o tych kosztach bo faktycznie widze że ludziska na forum piszą, że te koszty są o wiele większe. Jak coś się dowiesz o zmianie tego prawa to mi napisz w tym wątku. Ja także coś poszukam bo mnie też to zainteresowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 21.07.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 witam:) Warto poczytać taryfę lokalnego Zakładu Energetycznego dla przykładu warszawski ZE http://www.zewt.com.pl/files/taryfa_23_12.pdf W tabeli 8.11 podane są stawki opłaty przyłączeniwej. Tak więc nie mam pojęcia skąd te astronomiczne kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 22.07.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 mąż mi podpowiedział że nawt 1000zł mamy zapłacić ale za robote i materiały a także za podłączenieale, ale z tej taryfy wygląda że jest to 97 zł za metr ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 22.07.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 witam:) mąż mi podpowiedział że nawt 1000zł mamy zapłacić ale za robote i materiały a także za podłączenieale, ale z tej taryfy wygląda że jest to 97 zł za metr ??? Przykro mi ale coraz mniej rozumię z tego Beti, napisz jaki masz przyłącz podany w warunkach przyłączenia i gdzie ma być układ pomiarowy. Wtedy coś napiszę bo bez tych informacji to wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 22.07.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 syropinka - ja nie jestem pewna po tym co napisalaś czy ty tą kalulację dostałaś od nich na piśmie czy tylko w rozmowie (od Zakładu Energetycznego) Opiszę swoja sytuację - kupuję działkę rolną - prąd jest w odległości ( już wiem dokladnie) 178 metrów. Wokól szczere pola - najblizsze domy w odleglości jakiś własnie 200 metrów. Zamierzająć kupić tą działkę - pojechałam do energetyki zapytać o prąd - i wtedy ( wiosna tego roku) dostalam odpowiedź,że prąd mi oczywiście dociągną, ale może mnie to kosztować od 12 do 18 tysięcy złotych. Rozmawiałam z kierownikiem działu technicznego - który obejrzał mapy i tak mi wyjaśnił - powodem tego, że suma może być wyższa jest podobno te zapis o tym, że energetyka ma obowiązek dostarczyć prąd jeśli istnieją techniczne i ekonomiczne warunki. Kluczem są ekonomiczne - podobno - i to jest tak, że jeśli np. mieliby ciągnac linię do jednego domku jednorodzinnego to nie jest to ekonomiczne i dlatego w tym wypadku podobno mogą inaczej skalkulować koszt przyłacza. Ja skalkulowałam to sobie i stwierdziłam, że nawet przy tej sumie kupuję tą działke. Podpisalam umowę przedwstępną notarialnie - i złożyłam wniosek do energetyki o wydanie warunków przyłącza - bo wolalam mieć na piśmie , ze będzie to kosztowac tyle a nie np. 50 tysięcy. Ku mojemu dużemu zaskoczeniu - dostałam propozycję umowy - termin oczywiście 2 letni - ale koszt przyłącza według taryfikatora ( czyli 3 100 zlotych - ja wystąpiłam o więcej KW - bo bedą mi potrzebne) - opisuje jak było - bo nie wiem czyty masz tojuż na piśmie czytylkorozmawialaś z jakimiś kierownikami z upoważnionymi do tego typu rozmów z zakładu. Ja też zanim na piśmie dostałam to co dostałam - była przekonywana przez kierownika i elektryka mającego tzw. doskonałe rozeznanie w tym jak jest - że koszt to bedzie własnie kilkunastu tysięcy a wyszło znacznie,znacznie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 22.07.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 układ będzie albo przy ogrodzeniu albo na domie jeszcze nie jesteśmy zdecydowani a przyłącze będzie prowadzone pod ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 24.07.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 _Beti_ - Twój Zakład Energetyczny po prostu zgodził się wziąć na siebie koszty rozbudowy sieci - te 135m (dlatego masz tak tanio) a Ty płacisz tylko opłatę przyłączeniową - zamówiłaś pewnie 12kW mocy. Inne Zakłady Energetyczne nie są takie chętne do wydawania pieniędzy - wtedy trzeba za własne środki wybudować kawałek linii energetycznej - a to są już koszty o rząd wielkości większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 24.07.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2005 Slawpewnie masz racjeszczęściara ze mnie bo widze, że inni mają spore problemy z tym prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts