syropinka 26.07.2005 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 syropinka - ja nie jestem pewna po tym co napisalaś czy ty tą kalulację dostałaś od nich na piśmie czy tylko w rozmowie (od Zakładu Energetycznego) Opiszę swoja sytuację - kupuję działkę rolną - prąd jest w odległości ( już wiem dokladnie) 178 metrów. Wokól szczere pola - najblizsze domy w odleglości jakiś własnie 200 metrów. Zamierzająć kupić tą działkę - pojechałam do energetyki zapytać o prąd - i wtedy ( wiosna tego roku) dostalam odpowiedź,że prąd mi oczywiście dociągną, ale może mnie to kosztować od 12 do 18 tysięcy złotych. Rozmawiałam z kierownikiem działu technicznego - który obejrzał mapy i tak mi wyjaśnił - powodem tego, że suma może być wyższa jest podobno te zapis o tym, że energetyka ma obowiązek dostarczyć prąd jeśli istnieją techniczne i ekonomiczne warunki. Kluczem są ekonomiczne - podobno - i to jest tak, że jeśli np. mieliby ciągnac linię do jednego domku jednorodzinnego to nie jest to ekonomiczne i dlatego w tym wypadku podobno mogą inaczej skalkulować koszt przyłacza. Ja skalkulowałam to sobie i stwierdziłam, że nawet przy tej sumie kupuję tą działke. Podpisalam umowę przedwstępną notarialnie - i złożyłam wniosek do energetyki o wydanie warunków przyłącza - bo wolalam mieć na piśmie , ze będzie to kosztowac tyle a nie np. 50 tysięcy. Ku mojemu dużemu zaskoczeniu - dostałam propozycję umowy - termin oczywiście 2 letni - ale koszt przyłącza według taryfikatora ( czyli 3 100 zlotych - ja wystąpiłam o więcej KW - bo bedą mi potrzebne) - opisuje jak było - bo nie wiem czyty masz tojuż na piśmie czytylkorozmawialaś z jakimiś kierownikami z upoważnionymi do tego typu rozmów z zakładu. Ja też zanim na piśmie dostałam to co dostałam - była przekonywana przez kierownika i elektryka mającego tzw. doskonałe rozeznanie w tym jak jest - że koszt to bedzie własnie kilkunastu tysięcy a wyszło znacznie,znacznie lepiej kalkulacje dostalam na pismie tzn. orientacyjna, a nie szczegolowa...ale jak sobie policzylam te moje metry razy ich stawka to wlasnie tyle mi wyszlo... wokol naszej dzialki tez nie ma nic...teren dopiero odrolniony i przeznaczony pod zabudowe, nikt nie zlozyl jeszcze (oprocz nas) wniosku o podlaczenie pradu, stad te kwoty-tak napisali teraz im odpisalam ze chce zrobic na wlasny koszt dokumentacje tech.-praw. i czekam na odpowiedz. a gdzie ty masz ta swoja dzialke, bo my w Borzecinie Duzym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syropinka 26.07.2005 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 a jeszcze mam pytanko...jesli zwieksze zapotrzebowanie na moc z 10kw do 16 (tak nam wyliczyl elektryk) to moze cos to zmienic...tzn. czy energetyka bedzie przxyuchylniej na to patrzyla?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 26.07.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Ja robiłem sam ale nigdy nie podpisałem aktu darowizny na rzecz energetyki.Po nowelizacji wezwali i zaproponowali odkupienie. Całkiem rozsądne.Nigdy nie podpisuj aktu darowizny.Nowe prawo na to nie pozwala. Musiałem tylko przenieść skrzynkę na zewnątrz działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syropinka 27.07.2005 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 dzieki za podpowiedz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 27.07.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2005 syropinka ja mam działkę po drugiej stronie Warszawy - co do mocy ja zlozyłam na 25 KW - ale nie na dom jednorodzinny tylko na "gospodarstwo agroturystyczne z bazą noclegową" nie wiem czy to mialo wpływ - sytuację opisałam wyżej - w moim przypadku nie wydał decyzji ZE Teren tylko Centrala (jak mi tłumaczyli zakres i koszt robót był zbyt duży ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqep 01.08.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 chyba co rejon to inaczej,,ja zlozylem wniosek o wydanie warunkow i mam do 2lat miec prad na granicy dzialki...Inwestycja energetyke kosztuje ok 25tys zl a moj koszt to koszt za 1 kW...NIKT nie nie wspominal o kosztach z mojej strony...wiem tylko ze inwestycje powyzej pewniej kwoty przeliczanej z euro wymagaja akceptacji wyzszego szceblem regionu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 06.08.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Cześć wam widze,ze tu sie toczą dyskusje na temat przydziałów z ZE pradu, kosztów itp. moze zajzycie do watku umowe z Enea i wyjasnicie o co tu chodzi , bo jakos nie ma odzewu. moze dla innych jest to no problem ale dla mnie jest .watek z 06.08.05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 07.08.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Witam, Wtrace swoje 3 grosze. Generalnie sytuacja wyglada tak (teoria): Zaklady Energetyczne maja obowiazek sporzadzac dla swojego obszaru dzialania plany rozwoju sieci energetycznej, ktore maja uwzlgedniac miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego albo kierunki rozwoju gminy - tj. studium do planu - oba opracowywane przez gminy (jezeli sam ZE nie chce powiedziec czy ma dla danego terenu plan rozwoju, to mozna o to zapytac w gminie, z ktora ten plan powinien uzgadniac).Czyli jezeli ktos kupil dzialke budowlana oznacza to,ze gmina przewidziala, ze dzialka ta jest w w miejscowym planie, studium, lub na podstawie innych przepisow dzialka budowlana. I kolejny krok to to, ze ZE powinien tereny na ktorych lezy ta dzialka umiescic w swoich planach rozwoju, o ktorych mowa w art. 16 ustawy Prawo Energetyczne (link do ustawy ze strony Urzedu Regulacji Energetyki http://www.ure.gov.pl/index.php?dzial=25&id=17 ). Idac dalej w tej samej ustawie w art. 7 ust. 8 mowa jest, ze jezeli dla danego obszaru ZE ma plan rozwoju (jezeli dzialka jest budowlana, to ZE powinien miec dla tego terenu plan rozwoju), stawki oplat za przylaczenie do sieci powinny byc kalkulowane dla odbiorcow zaliczonych do V grupy przylaczeniowej (domy jednorodzinne, mieszkania...), na podstawie jednej czwartej sredniorocznych nakladow inwestycynych ...) - i tu dochodzimy w prostej linii do Taryfy ZE i stawek ktore np. dla W-wy Teren zawarte sa w Tabeli 8.11 - zapisy w ustawie dokladnie to oznaczaja - stawki taryfowe zatwierdzane przez Prezesa URE. Istotny jest zapis pod tabela: jezeli przylacze ma do 200 m. obowiazuja stawki jak w tabeli, jezeli powyzej dodatkowo nalezy zaplacic za kazdy metr powyzej tych 200 m. Czyli Styropianka teoretycznie sytuacja jest prosta: masz 150 m przylacza, twoja dzialka jest budowlana, ZE powinien miec plan rozwoju dla tego terenu i powinnas zaplacic dokladnie po taryfie, w tym powinnas miec mozliwosc wyboru rodzaju przylacza (napowietrzne lub kablowe). Nie do konca teoretycznie. Praktycznie rowniez powinnas zaplacic wg. taryfy. Na twoim miejscu, ja bym zlozyl wniosek o wydanie warunkow przylaczednia. Dostaniesz oczywiscie napowietrzne. Wtedy mozesz wystapic o zmiane na przylacze kablowe jezeli takie wolisz - tj. odwolac sie od otrzymanych warunków. Dostaniesz tez projekt umowy o przylaczenie. W umowie bedzie podana oplata za przylaczenie oraz temin. Zaloze sie, ze w twoim przypadku bedzie to oplata policzona wg. taryfy + okres - 2 lata. To 30 000 to straszenie klientow i tzw "szukanie jeleni". Nie wiem czy masz skad zalatwic prad na okres budowy,ale ja bym zrobil tak: jezeli masz mozliwosc zalatwienia sobie pradu (np. od sasiada, nawet odleglego,) na czas budowy to tak zrob. Pogadaj po otrzymaniu warunkow przylaczenia z ZE, sprobuj wymoc od nich jakis blizszy termin, oczywiscie w gre wchodzi odpowiedz na pismie (na pewno nie bedzie to latwe). Jezeli nic nie wskorasz, to postrasz ich URE (mozesz im pokazac gotowe, podpisane przez siebie pismo, oczywiscie ma byc na nim na dole napisane, ze otrzymuja kopie). Jezeli to nie pomoze, zloz formalna skarge do URE, chyba do Departamentu Taryf. Z tego co slyszalem, takie skargi skracaja czas oczekiwania na wykonanie przylaczenia z 2 do ok. 1,5 roku, byc moze jak dobre "ujmujace" urzednikow pismo napiszesz to termin bedzie nawet krotszy (czytalem gdzies na forum, nie wiem jaka jest praktyka). URE "bada sprawe" i w drodze decyzji nakazuje okresla max termin przlaczenia. Jezeli ten czas jestes w stanie wytrzymac, to bedziesz miala przylacze za max. 2000 a nie 30 000. Reasumujac mozesz przylacze wykonac za mniej niz 2000 tys. jezeli tylko mozesz "poczekac" 1,5 - 2 lata. Te 30 000 to straszenie nieswiadomych klientow. Nikt tego nie da na pismie, bo ktos, kto sie pod tym podpisze dziala niezgodnie z prawem i moze stracic prace. Takie kwoty przechodza w ustnych rozmowach i oczywiscie moga funkcjonowac, gdy inwestor chce przylacze "na juz", a nie w terminie 2 lat (tak niestety zazwyczaj bywa ze nam sie spieszy). Jezeli chodzi o "brak ekonomicznych warunkow" na ktore powoluja sie ZE, to wydaje mi sie, ze to rowniez przechodzi tylko w ustnych gadkach pracownikow ZE. Na pismie tego nie dadza. Bardzo trudno byloby im to obronic w ewentualnym sporze z URE (tych sporow generalnie chca unikac), bo po co im grabic sobie w urzedzie ktory zatwierdza im calosciowa taryfe (okresla ile zarabiaja) - i to rowniez jest argument. Wierz mi, ze URE zazwyczaj rozstrzyga na korzysc "Kowalskich", specjalnie nie kocha monopolistow. Pozdrawiam ps. jezeli chodzi o zamowienie mocy: zamow 13 kW, dostaniesz dokladnie to co jakbys zaplacila za 15 kW (miedzy 15 a 16 roznica jest praktycznie zadna), za ok. 200 zl. mniej, chyba ze na prawde potrzebujesz wiecej powera.Wiecej w poscie: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=733007&highlight=#733007 Przepraszam za dlugie wypociny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 1 08.08.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Też tak myślałem jak KRUPIARZ kupując działkę. Ale nie do końca tak jest.ZE powinien ale ciężko go przymusić. Ja kupiłem działkę znajdującą się na obszarze objętym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego i myślałem że ZE będzie musiał podłączyć mi energię po stawkach rynkowych. Ale zgodnie z prawem gmina powinna opracować plan zapotrzebowania na energię - i taki plan jest wiążący. Ale nie ma prawnych możliwości wyegzekwowania od gminy opracowania takiego planu (martwy przepis - cytuję prawnika z URE) Więc reasumując ZE praktycznie mogą robić co chcą ponieważ 90% gmin nie ma planów zapotrzebowania na energię. Jeżeli działka znajduje się na obszaże objętym w planie zapotrzebowania na energię gminy a nie jest objęta w planach ZE to wtedy gmina zobowiązana jest za takie przyłącze zapłacić.Ja zgłosiłem swój problem do URE już w lutym ale najprawdopodobniej sprawa zostanie rozstrzygnięta na korzyść ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 08.08.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Zgadzam się, ze Zbyszkiem że ZE ciężko do czegokolwiek zmusić. Chyba najprościej jest z ZE sprywatyzowanymi, gdzie największym straszakiem jest nagłośnienie sprawy w prasie (a zagraniczni właściciele nie potrzebują takiego rozgłosu). Wiem na pewno, że ZE uzgadniają z URE plany rozwoju. Trudno jednak wymagać, by plany te były na tyle szczegółowe, by wskazywały rozbudowę konkretnych linii niskiego napięcia, tereny które będą przyłączane itd. Podejrzewam, że zamieszczane są w nich tylko grubsze sprawy np. budowa linii, stacji 110 kV, ew. "grubszych" stacji średnich napięć. Jeżeli więc takich szczegółów nie ma w planie rozwoju ZE (a jestem pewien, że z własnej, nieprzymuszonej woli takich szczegółów nie zwwierają), trudno od nich przyłączenenie po taryfie egzekwować.Rzeczywiście najprostsze byłoby, gdyby gmina miała plan zaopatrzenia w energię, który byłby uzgodniony z ZE, a ten by to umieścił w swoim planie rozwoju. Tu jest jednak luka prawna. Bo przedsiębiorstwa energetyczne "są obowiązane współpracować z przyłączonymi podmiotami oraz gminami na których obszarze przedsiębiorstwa te wykonują działalność; współpraca powinna polegać w szczególności na: 2) zapewnieniu spójności między planami przedsiębiorstw energetycznych a założeniami do planów o których mowa wa art 19 i 20 .... (do planów zaopatrzenia w energię którą przygotowują gminy). Niech teraz ktoś będzie mądry i powie co oznacza: współpraca nad zapewnieniem spójności? Co gdy założenia gminy i ZE nie będą spójne, co tak na prawdę wynika z tych zapisów, jakie kto ma obowiązki? W mojej opinii to plany gmina opracowuje założenia, ZE współpracuje i stara się zapewnić spójność bądź nie (brak sankcji w prawie). Ale ostatecznie ZE jest niezależnym przedsiębiorstwem i opracowuje plan rozwoju, który jest uzgadniany z URE (czyli to jest jedyna instancja, która ma tu sporo do powiedzenia). To URE powinno zapewnić, by ten plan 1. był uzgodniony z gminami 2. był na tyle szczegółowy, by wynikało z niego jakie inwestycje, gdzie zlokalizowane będą przyłączane na podstawie stawek opłat taryfowych. Ponieważ jest to praca żmudna, bardzo specjalistyczna, wymagająca sporej wiedzy technicznej (a w URE pracują raczej tylko urzędnicy), URE w praktycze nie jest w stanie sprawdzić i zweryfikować tych planów i podczas gdy ZE w swoim interesie je okrajają, później odbija się to na odbiorcach - sytuacja jak wyżej. Tyle wyjaśnień. Jeżeli chodzi o dzialania, to podtrzymuję, co powiedzialem wcześniej. Złożyć wniosek o wydanie technicznych warunków przyłączenia i zobaczyć co z nich wynika oraz z projektu umowy o przyłączenie. Być może wszystko bedzie ok. Jeżeli nie to próbować się z nimi "dogadać" a jak to nie poskutkuje to wysmarować pismo do URE z kopią do głównej siedziby ZE. I tak się nic nie traci. Pozdrawiam ps. gdzieś była informacja, ze ZE napisał, że szacunkowy koszt przyłączenia wyniesie 30 000. Nie wiem co dokładnie napisał ZE, ale obowiązujące są techniczne warunki przyłączenia i projekt umowy. Odpowiedź na jakieś luźne zapytanie może być ogólna: szacunkowa ... wyniesie... wcale nie mówi kto ma ją ponieść: inwestor czy ZE. Jeżeli była to odpowiedź na zapytanie inwestora np. przed zakupem działki lub wystąpieniem o techniczne warunki przyłączenia, była to standardowa odpowiedź na przestraszenie klienta (ale jak powiedziałem nie znam szczegółów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 10.08.2005 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2005 Zapomnieliście chyba o tym jednym maleńkim wpisie w statusie ZE.Każdy przyłącz musi mieć uzasadnienie ekonomiczne.Oni się tym podpierają, że jeśli inwestycja jest dla zakładu nieekonomiczna - mogą odmówić.Ktoś im taką furtkę stworzył i oni z niej korzystają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 11.08.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Witam, Owszem, taka furtka jest i to zapisana w art. 7 znowelizowanej ustawy Prawo energetycne (tak więc teoretycznie jest dość mocnym argumentem). Problem polega na tym, że tak na dobrą sprawę nikt nie wie co oznacza że przyłączenie ma spełniać "warunki ekononomiczne". Nie znam żadnego pisma, stanowiska, opinii oficjalnej ZE które podawałoby kryteria, na podstawie których dokonywane są oceny "ekonomiczności" przyłączy (bo w praktyce rzadko zdarza się, że sieć jest rozbudowywana tylko dla jednego klienta na zawsze, później dołączają inni, więc w analizie "opłacalności ekonomicznej" należałoby to uwzględnić, przy tym jak w każdej analizie zawsze są pewne niewiadome i założenia które należy przyjąć (np. kiedy się przyłączą następni odbiorcy, jaka będzie ich moc i zużycie, okres zwrotu inwestycji, koszt kapitału ... itd.) Oczywiście dla ZE wygodniej jest w tej analizie przyporządkować całkowite nakłady tylko do jednego odbiorcy,wnioskującego o przyłączenie ... . Wtedy zazwyczaj rzeczywiście analizy wskazują na nieopłacalność. Ponadto przy obecnym systemie regulacji i zatwierdzania taryf przez Prezesa URE, wszystkie takie inwestycje są opłacalne ekonomicznie (zwiększa się wartość netto majątku SD, które za tą wartość dostają w zatwierdzanej na następne okresy tarifie zwrot z kapitału oraz np. amortyzację). To są tajniki regulacji i "Kowalskiemu" trudno rozmawiać i walczyć z ZE, przy czasami biernej postawie URE. Ale wracając do meritum w poście zakładającym wątek była długość przyłącza ok. 150m. ZE skoro w taryfie ma napisane że do 200 m przyłącza wg. stawek taryfowych to "bez szemrania" powinien to przyłącze wykonać wg. stawek opłat za przyłączenie. Zrozumiałbym sytuację, gdyby linię trzeba było ciągnąc np. 2 km, tutaj mógłby się podpierać kryterium "opłacalności ekonomicznej" . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syropinka 15.08.2005 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Krupiarz dzieki za bardzo wyczerpujace odpowiedzi, ale nadal nie wiem co robic... opisze ci sytuacje dokladnie... Kiedy napisalismy wniosek o przylaczenie do sieci elektroenerg. odpisali, ze musza przedyskutowac z oddzialem glownym, bo sprawa wymaga glebszej analizy. Oddzial wyzej napisal, ze szacunkowo koszt przylaczenia bedzie wynosil 29.000 za te 150m, w cene wliczyli koszt projektu i wykonanie wszelkich prac. z tej kwoty oni oga pokryc jakies 7.000, bo to im sie zwroci po 5 latach uzytkowania sieci przeze mnie, a reszte czyli 22.000 + VAT (oczywiscie) czyli prawie te 30.000 musze zaplacic ja, bo to jest dla nich nieoplacalne, zeby finansowac calosc. Gdyby dostali wnioski o przylaczenie od moich sasiadow, to sprawa moglaby ulec zmienia, ale takowych wnioskow nie ma i na dobra sprawe niewiadomo czy w najblizeszej przyszlosci beda, bo to jest teren swiezo odrolniony, a w zagospodarowaniu przestrzennym przeznaczony pod zabudowe osiedlowa. Nie wiem czy w gmienie sa te plany sieci energetycznej. Bylismy na konsulatacji u elektryka, ktory ma znajomosci w energetyce i analizowali nasza sytuacje i to pismo ktore dostalismy z ZE, powiedzial, ze niewiele sie da zrobic, wlasnie ze wzgledu na to ze nikt wiecej sie o prad tam nie stara. Ale zasugerowal nam, zebysmy napisali pismo, ze chcemy wykonac we wlasnym zakresie projekty tech.-prawny przylaczenia. Pismo napisalismy i czekamy na odpowiedz. Nie rozumiem tez jednej rzeczy...czy gdybysmy zgodzili sie pokryc koszty budowy tej sieci do naszej dzialki to do kogo nalezy linia jesli sasiedzi zechca sie wreszcie podlaczyc??Ja mysle ze skoro ja zaplacilabym za calosc to moge powiedziec ze maja mi zwrocic koszty itd. Bo w praktyce jest tak, ze gdyby ci moi sasiedzi dokladnie 4 sasiadow wystapili z wnioskiem o przyalczenie bylyby koszty standardowe wg taryfy a nie te wielkie kwoty. no ale sasiedzi sadza jeszcze ziemniaki na tych dzialkach, choc juz budowlane i chyba nie powinni... ZAgmatwana ta sprawa...a jesli czegos nie rozumiesz moge dopisac nawet na priv... teraz to nie wiem co robic dalej, jesli mi odpisza ze koszt projektu to maly koszt i nie pojda na taki kompromis... A czy ja moge wystapic o projekt warunkow przylaczenia i umowy do wgladu tzn. jak mialoby to wygladac przy podpisywaniu i dokladnym zalatwianiu??i czy to sie zalatwia pisemnie czy trzeba osobiscie po takie projekty pism sie udac?? Dzieki za odpowiedz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 17.08.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Właśnie mam przed soba warunki przyłączenia. U mnie sytuacja wygląda tak: koszt przyłączenia do sieci wynosi 5100 zł. Ale ten koszt pokrywa Zakład energetyczny. Ja płacę tylko za zamówioną ilość kilowatów. Nieodłączną częścią warunków przyłączenia jest umowa o przyłączenie do sieci. Pozwolę sobie wkleić stawki opłat i wyliczenia z Górnośląskiego Zakładu energetucznego. Oto one:3. STAWKI OPŁAT I ZASADY PRZYŁĄCZANIA PODMIOTÓW DO SIECI 3.1. Zasady obliczania opłat za przyłączenie określone w niniejszej taryfie mają zastosowanie dla podmiotów zakwalifikowanych do grup przyłączeniowych II, III, IV, V i VI. 3.2. Dla podmiotów zakwalifikowanych do IV i V grupy przyłączeniowej, innych niż określone w punkcie 3.3. opłata za przyłączenie stanowi iloczyn stawek opłat za przyłączenie, zawartych w tabeli 1 oraz wielkości mocy przyłączeniowych, określonych w umowie o przyłączenie:Opr = Sm*P + Sd * (D-200)gdzie:Opr – opłata za przyłączenie, w zł,Sm – stawka opłaty za przyłączenie, określona wg tabeli 1, w zł/[kW],Sd – stawka opłaty za każdy metr przyłącza, określona wg tabeli 1, w zł/metr;- jeśli D jest mniejsze bądź równe 200 metrów, wtedy stawka Sd jest równa zero.D – długość przyłącza w metrach,P – moc przyłączeniowa, określona w umowie o przyłączenie, w [kW].Tabela 1. Stawki opłat za przyłączenie do sieci dla podmiotów zaliczanych do IV i V grupy przyłączeniowejGrupa przyłączeniowa/rodzaj przyłącza Stawka opłaty Sm w zł/[kW] Stawka opłaty Sd w zł/metrIV / napowietrzne 76,35 34,61IV / kablowe 96,71 34,61V / napowietrzne 86,53 34,61V / kablowe 106,89 34,61Stawki opłat za przyłączenie dla IV i V grupy przyłączeniowej obejmują zakres prac związanych z budową przyłącza do miejsca dostarczania energii tj.: a) przy zasilaniu z elektroenergetycznej linii napowietrznej przyłączem wykonanym pojedynczymi przewodami fazowymi – zaciski prądowe przewodów przy izolatorach stojaka dachowego lub konstrukcji wsporczej w ścianie budynku, na wyjściu w kierunku instalacji odbiorcy,b) przy zasilaniu kablem ziemnym lub przyłączem kablowym z linii napowietrznej – zaciski prądowe na wyjściu przewodów od zabezpieczenia w złączu, w kierunku instalacji odbiorcy,c) przy zasilaniu przyłączem napowietrznym, wykonanym wielożyłowym przewodem izolowanym –zaciski prądowe, o których mowa w lit. ( a ), lub zaciski prądowe na wyjściu przewodów od zabezpieczenia w złączu w kierunku instalacji odbiorcy, w zależności od przyjętego rozwiązania technicznego,d) w budynkach wielolokalowych – zaciski prądowe na wyjściu od zabezpieczeń głównych w złączu, w kierunku instalacji odbiorców.Stawki opłat za przyłączenie dla IV i V grupy przyłączeniowej uwzględniają koszty zakupu i montażu złącza kablowego dla przyłącza kablowego lub koszt zacisków, o których mowa w lit. ( a ) i ( c ) niniejszego punktu . Proszę zwrócić uwagę na opis wzoru. W szczególności "Sd "-stawka opłaty za każdy metr przyłącza, określona wg tabeli 1, w zł/metr;jeśli D jest mniejsze bądź równe 200 metrów, wtedy stawka Sd jest równa zero.Wynika stąd że jeśli przyłącze jest krótsze niż 200 m, to opłata jest tylko i wyłącznie z zamówione kilowaty.Ale może w innych ZE są inne warunki? Tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 19.08.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Witajcie Opowiem mój przypadek pole rolne oddalone o 800m od lini niskiego napięcia i mam warunki przyłączenia na 16KW za 2400 i wszystkie koszty po stronie ZE i jeszcze jedno na terenie gdzie jest pole brak jest mapy zasadniczej dla tego terenu toteż ZE będzie musiał wykonać też mapę ( koszt ok. 4,5 tys.z której będę mogła korzystać i na jej bazie wykonać mapę do celów projektowych za ok.1200 a nie 7200 jak mi dziś powiedział geodetea tylko ten czas......Jak ZE każe sobie płacić po kosztach rzeczywistych to proponuję rozmowę z rzecznikiem konsumentów i ewentualnie odwołanie do URE ( ure odpowiada w ciągu miesiąca)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarek63 22.08.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 identycznie jak pisze Mimi jest w województwie podkarpackim:do 200m płaci się od zamówionej ilości KW -to wychodzi około 100 PLN za 1 kw( zależy czy zimemią czy powietrzem) , mnie za 7kw ziemią wyniosło dziewięćset kilkadziesiąt złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syropinka 23.08.2005 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 to ja nie wiem skad oni mi to wyliczyli... Teraz bede chciala zeby mi przyslali projekt umowy i warunkow przylaczenia a mozecie mi powiedziec gdzie to jest napisane o tych "magicznych" 200m?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarek63 23.08.2005 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2005 patrz post mimi31 3.2. Dla podmiotów zakwalifikowanych do IV i V grupy przyłączeniowej, innych niż określone w punkcie 3.3. opłata za przyłączenie stanowi iloczyn stawek opłat za przyłączenie, zawartych w tabeli 1 oraz wielkości mocy przyłączeniowych, określonych w umowie o przyłączenie: Opr = Sm*P + Sd * (D-200) gdzie: Opr – opłata za przyłączenie, w zł, Sm – stawka opłaty za przyłączenie, określona wg tabeli 1, w zł/[kW], Sd – stawka opłaty za każdy metr przyłącza, określona wg tabeli 1, w zł/metr; - jeśli D jest mniejsze bądź równe 200 metrów, wtedy stawka Sd jest równa zero. D – długość przyłącza w metrach, P – moc przyłączeniowa, określona w umowie o przyłączenie, w [kW]. Proszę zwrócić uwagę na opis wzoru. W szczególności "Sd "-stawka opłaty za każdy metr przyłącza, określona wg tabeli 1, w zł/metr; jeśli D jest mniejsze bądź równe 200 metrów, wtedy stawka Sd jest równa zero. Wynika stąd że jeśli przyłącze jest krótsze niż 200 m, to opłata jest tylko i wyłącznie z zamówione kilowaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syropinka 24.08.2005 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 to jak tak jest jak według tego wzoru to na jakiej podstawie oni sobie robia te wyliczenia i pisza mi o 30.000zl??!! To jakas samowola chyba...Na stronach www ZE Warszawa-Teren nie ma takiego wzorku, jest tylko napisane o iloczynie ilości kilowatów i stawki za kazdy kW, a o metrach nic, tylko jeszcze ze jak jest powyzej 200 m to za kazdy metr dodatkowo 34zł. NApisalam pismo o wydanie warunkow przylaczenia i projekt umowy, bo na dobra sprawe nie wiem co oni tam umiescili...zobaczymy co mi odpisza Dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 25.08.2005 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Powiedzcie proszę jakie koszty ponosi inwstor, a jakie ZE w budowie przyłacza w granicy działki. Zmieniło się osttanio prawo energetyczne i podobno kosztem inwestora jest tylko zakup skrzynki na licznik. Mój wykonawca twierdzi, ze dodatkowo na swój koszt musze uzbroić skrzynkę. Dzwoniłem do róznych zakładów energet, albo nic nie wiedzą, albo twierdzą, że mój koszt to tylko skrzynka. Jak to naprawdę jest? Czy wykonawca chce mnie naciagnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts