Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

profile sufitowe na drewnianych łatach?

Recommended Posts

Pomiędzy krokwiami daję wełnę mineralną 20 cm. Prostopadle do krokwi, co 50 cm, chciałem przymocować profile sufitowe na uchwytach "ES". (Pomiędzy nie włożę dodatkowo 5 cm wełny mineralnej.) Fachowiec powiada, że profile sufitowe można, zamiast na uchwytach "ES", przymocować do uprzednio nadbitych na krokwiach łat. Widzę że chce sobie ułatwić życie ale mam wątpliwości czy to dobre rozwiązanie? Czy płyty gipsowo-kartonowe nie będą nadmiernie pracowały? Proszę o pomoc bo muszę szybko podjąć decyzję.

To znaczy jak?

Na krokwie najpierw nabija łaty a do nich mocuje profile podstawowe sufitowe? To coś nowego. Jak kotś się decyduje na łaty drewniane to po co podrażać koszty i na to nabijać jeszcze profile.

Najlepiej jest dać profile metalowe na uchwytach. Dzięki temu zachowujemy pewną kompensację pracującej więźby i jest duże prawdopodobieństwo, że nie będzie pękało, bo gwarancji nigdy nie ma.

Skłaniam się ku montowaniu profili metalowych na uchwytach. Więźbę mam wysuszoną, pod dachówką od ponad pół roku a łaty będą zapewne mokre. Umawiałem się z fachowcem na 15 zł od m2 Teraz zaśpiewa pewnie więcej. :( Zastanawiam się co lepsze do mocowania profili: wieszaki przykręcane do boków krokwi czy uchwyty ES mocowane na spodzie krokwi?

Profile mocowane na skosach mam na uchwytach mocowanych do boków krokwi. Te uchwyty mają z zasady montażu na nich profili kompensację.

Na jętkach dałem ES gdyż łatwiej było wypoziomować sufity.

A tak w ogóle to sufity są wykonane z dwóch warstw profili metalowych (kratownica) połączonych specjalnymi uchwytami.