Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom ze styropianu

Recommended Posts

jestem kier. bud. Nadzoruję budowy w różnych technologiach . Wybudowałem ich kilkadziesiąt. Odpowiem tak : domy z betonu ( konstrukcją jest żelbet znane są powszechnie od początku 20 wieku)są domami bardzo trwałymi szacuje się żywotność na około 120-150 lat . Jak wyglądają domy z lat 30 ubiegłego wieku wykonane z materjałów ceramicznych to widać i nie trzeba komentaża . Twierdzenie że z ceramiki budynki stoja kilka stuleci jest prawdą z tym , że przekroje ścian mają po 1,5 m . jeżeli chodzi o skraplanie się pary na powierzchni ścian to jest jakieś nieporozumienie.W normalnych warunkach( a stosowana technologia jest w chłodniach) nie występuje żadne zjawisko kondensacji pary wodnej.Następnie sprawa t.zw. wafla ja rozumiem ,że chodzi o ścianę wielowarstwową to norma dla takiej ściany wynosi 0,3 W/m2xK natomiast dla ściany jednorodnej 0,5 W/m2xK . jak widać ustawodawca różnicuje wartości. Prawdopodobnie dlatego,producenci ścian jedorodnych musieliby zamknąć swoje fabryki.dalej "efekt termosu" - proszę państwa nie ma ścian,które wymienią powietrze wewn. budynku.Takie ściany nie istnieją.Nikt nie zastanawia się nad oddychaniem poddasza ,gdzie zamontowana jest folia parizolacyjna,która dokładnie nic nie przepuszcza i nikomu to nie przszkadza.Proszę Państwa na jedną osobę zgodnie z normą należy wymienić w pom. typu pokój 20 m3 powietrza.W kuchniach, w łazienkach odpowiednio więcej.I sprawna wentylacja zapewnia usuwanie nadmiaru pary z budynku,a nie ściany.Nadomiar tego w ścianach jednorodnych typu gazobeton para,która tylko w 20% pary transportuje na zewn. powstaje negtywne zjawisko,mianowicie kondensacja pary powstaje pod tynkiem,który ma gorszą paroprzeuszczalność i tynki wapienno-cem. odparzają się po około 20 latach to zjawisko jest widoczne,proszę przyjrzeć się bud z lat 60 jest ich sporo.tynki z nich spadają nagminnie,a powód to paroprzepuszczalność przegrody.W technologii "termomur" tyle ile wejdzie pary tyle wyjdzie ograniczenie powstaje na wewn. płycie styropianu.Dalej izolacja termiczna od wewn.moi drodzy raz jest zima raz jest lato.Raz potrzebujemy izolację od zewn. raz od wewn.Dalej akumulacja ciepła.Kominy,stropy,schody,meble,posadzki to wszystko posiada swoją masę,a więc i pojemność cieplną,aby to wszystko nagle ochłodzić potrzeba naprawdę dużo czasu.I znów postawię retoryczne pytanie, czy przyjemnie jest mieszkać w budynku który jest latem nagrzany i trudno w nim wytrzymać nawet w kilka dni po ustaniu upałów.Odpowiedź dla pana,który uciekał z płonącego domu.Proszę pana styropian nie rozprzeszczenia ognia(posiada zbyt małą gęstość) ,nie wydziela substancji trujących,technologia ze względów p.poż wg. atestu dopuszczona jest do stosowania do 8 kondygn.Natomiast konstrukcja bud. żelbet jest stosunkowo małopalnym materiałem.I na koniec materiał jest rozprowadzany bez pośredników przez producenta w związku z tym zawsze hurtownie będą miały negatywne opinie o tym materiale bo nim nie handlują.Architekci,którzy niestety nie posiadają wiedzy na temat fizyki materiałów i budowli (tego ich na studiach nie uczą) będą się posiłkować obiegowymi pojęciami typu "efekt termosu". Ważne jaką nośnoć posiada ściana bo jej wytrzymałośc będzie decydowała o trwałości budynku,jaki posiada opór cieplny bo za parę lat jak będziecie na emeryturze trudno będzie utrzymać domy gdzie straty ciepła są zbyt duże.

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale czy jest to dobry materiał na budowę niskich jednopiętrowych budynków ? Możliwe, że sprawdza się to doskonale przy budowaniu betonowych dżungli, ale my chcemy uciec z nich, dlatego budujemy własne domki. Fakt, że chcę by budynek przetrwał ze dwa, trzy pokolenia, ponieważ dom cały czas jest jakąś lokatą kapitału. Wszyscy się orientujemy ile nas kosztuje i ja chciałbym by ten dom się kiedyś przydał nie tylko mnie, ale też może moim wnukom. Generalnie staram się nie popełniać błędów przy jego budowie po to by zaraz po ukończeniu nie zacząć go remontować. Chcę przez kilka lat cieszyć sie mieszkaniem, a nie remontem. Żelbet zawsze będzie mi się kojarzył z wieżowcami bądź bunkrami.

Z niepalnością styropianu i niewydzielaniem szkodliwych substancji toś Pan już przegiął. Proponuję aby wierzyć namacalnym dowodom. Niech każdy z forumowiczów wrzuci do ogniska płytę styropianu. Dopiero zaczyna się chajcyć, a jak dymi. I to ma niby nierosprzestrzeniać ognia w wypadku pożaru ???!!!!. Osobiście nie miałbym nic przeciwko wylaniu nawet całego domu z żelbetu. I t wierzę że jest to rozwizanie na wieki. Ale napewno ociepliłbym go wełną tak jak to się robi z żelbetowymi biurowcami a nie ze styropanem który przy spalaniu wytwarza trujące gazy !!!!!!!!!. Apeluję do waszego rozsądku forumowicze !!!. Jeżeli to taki genialny materiał to dlaczego może w porywach 1 % domów stawia się w tej techonologii ????????. Technologia jest już obecna dość długo na rynku by udowodnic swe rzekome zalety,a le coś nie może. Nie mogę dojść dlaczego ?. No i te inne zalety, na przykład wieszanie szafek w kuchni. Niezły z pana dowcipniś i naciągacz. Z jeszcze większą zaciętością będę zniechęcał po pańskich kitach wszystkich do styropianu na ściany czy pddasza, a zwłaszcza tej technologi, a muszę przyznać że już conajmniej kilku znajomym wybiłem to z głowy i stawiają z gazobetonu i ceramiki. Szukaj pan frajerów gdzie indziej. Pa.

W domu oprócz styropianu mogą się palić meble, wykładziny i wiele innych rzecy, wydzielając przy tym całkiem niezłą ilość gazu. Póki od tego zajmie się styropian pod płytami g-k lub tynkiem, mieszkańcy już dawno zostaną zaczadzeni czym innym.

Co do wieszania, powiedziane jest, że co ileś centymetrów jest nieprzerwany pas betonu i na nim można wieszać, co się chce.

Sam zastanawiałem się nad tą technologią. A że mało u nas popularna? My nie lubimy rzeczy nietypowych. Też tak mam. Myślę to o styroppianie, to o szkielecie a potem wraca myśl, że nie ma to jak stary, dobry, sprawdzony mur.

No i mur z cegły czy innego Ytonga dużo wytrzyma jeśli chodzi o błędy budo-wlańców. Ani styropian, ani szkielet tego nie zniesie. Tam musi być dokładnie i fachowo...

Bardzo dziękuję za otwarcie oczu na palność styropianu panie anonimowy. Jednak myślę, że bardziej przekonałaby mnie opinia zarejestrowanego użytkownika. ( a może konkurencja ? )

Oprócz powyższej nieco wątpliwej wady tego materiału.

( Zgadzam się z pik33 ) nie wymienił pan innych.

Czyżby ten materiał nie miał więcej minusów ?

Ja jestem całkowitym amatorem, ale przekonują mnie konkretne argumenty.

Pozdrowienia

Po rozmowie z paroma osobami zrozumiałem, że ta metoda jest o wiele łatwiejsza do wykonania. Po pierwsze szybkość, a po drugie duża łatwość w utrzymaniu pionu ściany. Może praktyka okaże się bardziej skomplikowana, ale na razie jestem na tak.

Na początku odrzucało mnie określenie ,, dom ze styropianu",

ale gdy bardzo dokładnie obejrzałem sobie jedną kształtke okazało się, że nie jest to styropianowa cegła, ale faktycznie kształtka na beton.

Przeczytałem wypowiedź kol. Termoprojekt. Styropian jak styropian, ja stale twierdzę, że taki wynalazek jak kształtki styropianowe to wynik nadprodukcji polistyrenu do spieniania. Trzeba gdzieś to upchnąć. Kubki w McDonald's to za mało, w budownictwie można tego wiecej usadowić. Gdyby węgiel nie brudził- pokazałyby sie u nas kształtki z prasowanego miału.

Odrzuciło mnie jedno stwierdzenie kolego po fachu:"W normalnych warunkach( a stosowana technologia jest w chłodniach) nie występuje żadne zjawisko kondensacji pary wodnej".

Kolego - to jest nierzetelne wzgledem forumowiczów. Dobrze wiesz, że w chłodniach stosowane są ściany i stropy z płyt w okładzinach blaszanych. Dobrze wiesz, że para wodna w chłodni czy mroźni osadzi się na wymienniku. Osadzi się - bo się osadzić musi, fizyki budowli nie zmienisz siłą woli.

A tak wogóle - to jestem zwolennikiem zdroworozsądkowego podejścia do problemów, i nie potępiania w czambuł czegoś, co jest zbyt stare - lub zbyt nowe.

termoprojekt miesza pojęcia ! pisze o konstrukcjach zelbetowych (które są faktycznie znane od ponad stu lat) a potem o styropianowo-betonowych kształtakach, stosowanych od kiedy wynaleziono plastiki, a więc od niedawna.

Nazywanie Architektów nieukami też mi się nie podoba, wielu z nich bardzo dobrze zna fizykę budowli !!!

Dobra, dla płaczków dla których zarejestrowanie się jest miernikiem wiarygodności właśnie to zrobiłem. Jak będziesz chciał Przemku z Wrocławia zarejestruję się jako Juziu z Warszawy. Teraz jestem Wiechu z Ełka. PIK33 co do argumentu, że w domu są inne palne graty to więcej palnych materiałów nie zaszkodzi, to tak jakby mówić, że skoro coś śmierdzi to nie zaszkodzi, że śmierdzieć będzie jeszcze bardziej. Albo jak samochód dymi i zanieczyszcza środowisko to nie zaszkodzi jak dymił będzie bardziej. Swoista logika tym bardziej, że dla takich technologii jak w temacie jest pełno alternatyw, a dla dywanu raczej nie ma, no chyba że ze stali. Co do wieszania na pasach betonu co kilkadziesiąt czy nawet kilkanaście centymetrów to również super pomysł. Usytuowanie szafki nie tam gdzie potrzeba by były na styk tylko z odstępami jest faktycznie rozsądne i piękne - gratuluje genialnych pomysłów. A jeżeli dla nie anonimowego Przemka z Wrocławia nie jest racjonalnym argumentem sprawdzenie samemu i ocenienie "hasła" samogasnący w praktyce czyli w ognisku, to właśnie ty nie przyjmujesz żadnych argumentów - nawet namacalnych przez Ciebie samego doświadczeń z wynikiem jak na dłoni, że to bzdura i styropian podsyca ogień jak ropa. A jeżeli w budowie domu liczy się dla Ciebie tylko prostota wznoszenia to wróć do wielkiej płyty - jakże szybko i prosto pięły się nam kiedyś domy, ja w każdym razie wolę budować dłużej, ale mieć coś solidnego a nie tandetnego..

Dobra, dla płaczków dla których zarejestrowanie się jest miernikiem wiarygodności właśnie to zrobiłem. Jak będziesz chciał Przemku z Wrocławia zarejestruję się jako Juziu z Warszawy. Teraz jestem Wiechu z Ełka. PIK33 co do argumentu, że w domu są inne palne graty to więcej palnych materiałów nie zaszkodzi, to tak jakby mówić, że skoro coś śmierdzi to nie zaszkodzi, że śmierdzieć będzie jeszcze bardziej. Albo jak samochód dymi i zanieczyszcza środowisko to nie zaszkodzi jak dymił będzie bardziej. Swoista logika tym bardziej, że dla takich technologii jak w temacie jest pełno alternatyw, a dla dywanu raczej nie ma, no chyba że ze stali. Co do wieszania na pasach betonu co kilkadziesiąt czy nawet kilkanaście centymetrów to również super pomysł. Usytuowanie szafki nie tam gdzie potrzeba by były na styk tylko z odstępami jest faktycznie rozsądne i piękne - gratuluje genialnych pomysłów. A jeżeli dla nie anonimowego Przemka z Wrocławia nie jest racjonalnym argumentem sprawdzenie samemu i ocenienie "hasła" samogasnący w praktyce czyli w ognisku, to właśnie ty nie przyjmujesz żadnych argumentów - nawet namacalnych przez Ciebie samego doświadczeń z wynikiem jak na dłoni, że to bzdura i styropian podsyca ogień jak ropa. A jeżeli w budowie domu liczy się dla Ciebie tylko prostota wznoszenia to wróć do wielkiej płyty - jakże szybko i prosto pięły się nam kiedyś domy, ja w każdym razie wolę budować dłużej, ale mieć coś solidnego a nie tandetnego..

Witajcie.

Mili przeciwnicy technologii. Nie macie racji. wasze wątpliwości typu "niewiele osób buduje w tej technologii" są bezpodstawne. Nawet nie wiecie ile osób buduje w Thermomurze i ile już wybudowało i mieszka w tych domach. Nie wiecie dlatego, że być może za swoje domki wydaliście masę pieniędzy i nie wiecie jak tu sobie odbić straty jakie ponieśliście w stosunku do tych , którzy stawiają lub postawili swoje Thermomurki z a 30% mniej.

Kiedyś pisałem o tym na forum, że najwiecej do powiedzennia o tej technologii mają Ci , którzy nie mają z nią do czynienia ani nie wiedzą o co chodzi. Są tylko stereotypy wyczytane na forum.

Ja nie neguję czegoś czego sam nie sprawdzę i nie dokonam oceny.Nie mówię, że ceramika jest zła. Nie mówię, że beton komórkowy czy itong jest zły.

Ponieważ jestem fanem tej technologii nie mniejszym niż samochodów marki CITROEN to powiem tak.

O Citroenach z hydropneumatycznym zawieszeniem najwięcej mają do powiedzenia Ci (przeważnie negatywnie), którzy nigdy w życiu nie mieli takiego samochodu. Ale fachowcy z nich nieziemscy.

I już na koniec. Jeżeli ktoś chce zobaczyć taki domek w trakcie budowy(Warszawa) to zapraszam na priv.

Uważam , że to z czego chcemy wybudować swój dom to nasza i tylko wyłacznie nasza sprawa. Thermomur, IZODOM,STYRODOM to jest to.

Zgadzam sie z winston ,kazda technologia ma cos w sobie i jest dobra (inaczej nie bylaby dopuszczona do uzytku),ma swoje minusy i plusy jedna wiecej druga mniej.To ze zwolennikow jednej czy drugiej jest wiecej czy mniej jest kwestja naszych przekonan,doswiadczen(ceramika >100 lat,styropian niecale 20),gustu i tradycji wyniesionej ze szkoly,domy,podworka itp.Nie powinno sie negowac rzeczy na podstawie wlasnego widzimisie lecz empirycznych przekonan.Mnie ta technologia zaczyna przekonywac choc jeszcze sie zastanawiam i szukam.

Badzmy tolerancyjni miedzy soba a nie podsycajmy animozji kore i tak w zyciu codziennym nam je utrudniaja.

P.s

Winston miales sie odezwac na priva i nie wida c nie slychac.

PIK33 co do argumentu, że w domu są inne palne graty to więcej palnych materiałów nie zaszkodzi, to tak jakby mówić, że skoro coś śmierdzi to nie zaszkodzi, że śmierdzieć będzie jeszcze bardziej. Albo jak samochód dymi i zanieczyszcza środowisko to nie zaszkodzi jak dymił będzie bardziej.

Nie ma dla mnie różnicy czy pochłonę 5, czy 100 dawek śmiertelnych, w obu przypadkach będę tak samo martwy

Swoista logika tym bardziej, że dla takich technologii jak w temacie jest pełno alternatyw, a dla dywanu raczej nie ma

Możesz mieć terrakotę z ogrzewaniem podłogowym i nie mieć dywanu

Co do wieszania na pasach betonu co kilkadziesiąt czy nawet kilkanaście centymetrów to również super pomysł. Usytuowanie szafki nie tam gdzie potrzeba by były na styk tylko z odstępami jest faktycznie rozsądne i piękne - gratuluje genialnych pomysłów.

Pasy są POZIOME, ******, poziome!!!!!!!!!!! i możesz sobie szafki zawiesić na styk - widziałeś w ogóle jakąkolwiek dokumentację tej technologii?? chyba nie, bo bzdur byś nie pisał.

styropian podsyca ogień jak ropa.

Pod warunkiem że się go najpierw zapali. Obłóż kostkę styropianu gipsem a potem go podpal przez ten gips...

Sam osobiście nie jestem hiperentuzjastą thermomuru - ale, człowieku, zapoznaj się najpierw z materiałami żródłowymi, a potem pisz...

[off topic]

Apropos rejestracji, zarejestrowany, czy nie, pozostawia po sobie ślad w postaci logu ip.

Mam akurat doświadczenie "w te klocki", bo mam własne forum dyskusyjne, którym administruję. I jako admin, mając dostęp do ip, mogę łatwo sprawdzić, skąd dany osobnik nadaje.

Zarejestrowanego, który szaleje, można zabanować. Jeśli ktoś pozostawił po sobie większą ilość postów i nie "podpadł", nie został zabanowany - jest on wtedy znany na forum, inni wiedzą, jakie są jego poglądy, jaki styl pisania, co sobą reprezentuje.

A anonim jest anonimem, o którym nikt nic nie wie, zaś świeżo zarejestrowany użytkownik, świeżo zarejestrowanym użytkownikiem, który zapoznaje się z forum, a inni forumowicze z nim. Dlatego właśnie wiarygodność forumowicza na danym forum rośnie z ilością pozostawionych postów. Pod jednym nickiem.

Oczywiście każde forum można skłócić, rozwalić, zniszczyć... :sad: Tylko po co?

Do pikującego. Jak sobie pościelisz tak się wyśpisz. Buduj z czego chcesz. To nie ja ewentualnie będę żałował, więc nie musisz wcale moich ostrzeżeń brac sobie do serca. Forum to wymiana poglądów. Co do budowy to ja już to dawno zrobiłem i przeszło rok zastanawiałem się nad materialem. Szafki wtedy mnie specjalnie mnie interesowały bo z innych powodów zrezygnowałem, ale jaka to pociecha - pasy w poziomie - jest wybór powiesić je na 45 albo 75 cm - super. Co do terakoty to może ty kładziesz dywan dajmy na to w pokoju dziennym przed kominkiem na goły beton i dlatego terakota jest dla Ciebie alternatywą - fajny masz tok rozumowania. Co do palności i dawek śmiertelnych to twoje rozumowanie można inaczej zinterpretować. Może dawkę z dywanu mógłbyś przeżyć a więksą nie - zastanowiłeś się nad tym. Wierz mi czy nie, ale mam owszem uraz do tej technologii bo w porzaże zginął mi ktoś bliski mieszkający w takim domu. Strażak powiedział, że gdyby strop i ściany nie były styropianowo betonowe tylko normalne, nie runął by tak szybko zabijając 2 osoby. Po prostu miały by szansę uciec z piętra gdzie spały np. przez okno. Jak tak ciężko Cię o tym przekonać to zapytaj co o tym myśli jakiś wytrawny strażak. Sam fakt że coś spełnia wymagania przepisow jeszcze nie jest dla mnie wyrocznią w tej sprawie. Przepisy też mówiły, że zagryzione wczoraj dziecko było przez psy niezaliczane do agresywnych w myśl przepisów. I co do cholery z tego wynikło ?!?!?!?. Szkoda tylko że do takich argumentów muszę się uciekać bo bardzo mnie to jeszcze boli. Ale twoje życie, twoja sprawa - bywaj zdrów, nie mam zamiaru na siłę ściągać Cię z przepaści.

Wiechu widać, że podchodzisz do tego emocjonalnie bo pożarze napisałeś porzaże. Nie mam Ci jednak tego za złe. Muszę przyznać, że byłam w kropce zastanawiając się z mężem nad wyborem tego typu technologii. Mówisz prawdę czy nie, teoretycznie jestem sobie w stanie wyobrazić to co opisałeś i muszę Ci przyznać rację (ja ci wierzę). I właśnie dlatego ostatecznie z zastanawiania się nad tą technologią zrezygnowaliśmy. Wrócimy do pierowtnych planów Maxa 19 lub U25 + 15 cm wełny. Pozdrawiam

Bardzo mi przykro z powodu tej tragedii, jednak muszę się wypowiedzieć.

Nie jestem budowlańcem, ale dokładnie zapoznałem się z tą technologią.

W tej technologii styropian nie jest materiałem, na którym opiera się strop. Do kształtki styropianowej wlewa się beton, z którego tworzą się masywne słupy betonowe, na których opiera się strop. Odległości między słupami wynoszą tylko kilka centymetrów. Dochodzi do tego jeszcze zbrojenie, które układa się za każdym razem na kształtkach i zalewa betonem.

W przypadku pożaru, gdy zapłonie chociaż jeden mebel dym w domu jest nie do zniesienia nawet na piętrze, a już napewno gdy zapłoną płyty kartonowo-gipsowe, parkiet lub boazeria. W czasie, kiedy ogień po przepaleniu płyt kartonowo-gipsowych sięgnie styropianu temperatura w domu nie pozwoli już przeżyć żadnemu organizmowi. Jeśli nawet zawali się żelbetowy strop, to nie ma to większego znaczenia dla domowników.

Jestem bardzo ostrożnym człowiekiem. Za każdym razem, gdy wychodzę z domu kilka razy sprawdzam gaz. Jednak biorę pod uwagę mieszkanie w domu drewnianym, posiadanie parkietów, boazerii, drewnianego stropu, drewnianych mebli, używanie kominka (zaczadzenie), używanie butli gazowej.

Niestety życie faktycznie jest śmiertelnie niebezpieczne. Dlatego zamieżam kupić czujniki dymu, gazu, automatyczne użądzenia wentylacyjne oraz ubezpieczyć dom.