Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom ze styropianu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To przemku nie bylo do ciebie w tlumaczeniu brzmi tak:

"CZLOWIEK CZLOWIEKOWI WILKIEM JEST"

Wydaje mi sie ze niektorzy chca przedstawic swoie racje nie zastanawiajac sie nad problemem.Problem dotyczyl budowania w systemie kszt.styrop. a co niektorzy zaatakowali pozarem bo nie ma wyjscia.Prawda jest taka ze jesli pozar wystapi to itak po kilki-kilkunastu minutach nie mamy szans czy to ceramika,silka,styropian czy inne ustoistwo.Wierzcie mi widzialem kilka pozarow i jedyny ratunek to szybko uciec jak sie go zauwazy czsam proby gaszenia bywaja tragiczne to zosawmy strazakom.

Wiec .....

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jackowski dnia 2002-11-11 18:56 ]

Żartowałem z tą łaciną.

Cieszę się, że wywiązała się taka dyskusja. Dziwię sie tylko tylko trochę za dużą agresją ze strony niektórych forumowiczów.

Ja swoja wyładowuję na worku treningowym.

Jeszcze mam czas na wybranie technologii, ale dzieki Wam już mam mnóstwo informacji i przemyśleń.

Przemku, wyjaśnij co jest smutnego w domach z porothermu?Piszesz tak sobie, czy masz naprawdę coś do powiedzenia na ten temat?Lektura wątków o porothermie na tym forum nie daje osobie myślącej i wyciągającej wnioski powodów do przypuszczeń, że coś jest z nim nie tak ( z porothermem oczywiście).Także naoczne zapoznanie się z budowami nawet o dłuższym stażu niż 3 miesiące nie daje takich powodów.

Chyba, że masz na myśli wątek o poroPtermie.Ale to jest zupełnie inny materiał o faktycznie wyjątkowych właściwościach. Proponuję używać nazw marek w ich oryginalnym brzmieniu.W przeciwnym razie powstaje chaos i nierzetelne operowanie faktami.A tego nie chcesz chyba-tak wynika z Twoich deklaracji.

Chyba, że jesteś z konkurencji producenta porothermu-to by tłumaczyło sprawę.

Przesyłam ukłony

Marcin z Poznania

ps.Uważaj na worek, zbyt dużo trafień w głowę może powodować mikrouszkodzenia w mózgu.

Nie pojmuję argumentacji niektórych z Was, że jak coś ma się palić to nie ma znaczenia czy będzie się palić szybciej i intensywniej czy nie. Jak pokazuje przykry przykład jednego z forumowiczów (choćby nie był autentyczny może być teoretycznie możliwy), fakt dodatkowych paru metrów3 poza meblami materiałów palnych może mieć właśnie ogromne znaczenie dla życia. Z domu w, którym te dodatkowe metry są możesz po prostu nie zdążyć uciec, a z innego zdążysz. I to jest właśnie bardzo istotne. Tego styropianu jest zwłaszcza w wypadku wykonaniu z niego całego domu b.dużo. Nie ma tu znaczenia gęstość/twardość tego materiału. Ten najtwardszy tak samo podsyca ogień. Jeżeli istnieje wcale nie dużo droższa alternatywa dla tego materiału (nie na tacki czy kubki) to dlaczego z niej nie skorzystać. Tym bardziej, że ta alternatywa wcale tak dużo droższa nie jest. To tak jak dać się przekonać sprzedawcy aut, że warto dopłacić do 40tys 5 za poduszki powietrzne. Jest drożej, ale bezpieczniej. A to taka właśnie skala jak nie mniejsza przy kosztach całego domu przy wyborze styropian/wełna. Ja przekonać się dałem racjonalnym argumentom, i wcale z tego powodu, że zmieniłem pod ich wpływem zdanie gorzej się nie czuję. Jak to było w jakimś filmie "tylko krowa nie zmienia poglądów". I po to jest ta wymiana poglądów. Ludzie zróbcie tak jak ja i dajcie się przekonać. To tyle.

Do Big jaro

Jeśli bym zastanawiał się nad samym ociepleniem na pewno jak ty wybrałbym wełnę. Jednak chodzi mi o technologię budowy ściany z thermomuru.

Oczywiście, że ryzyko pożarowe jest większe. Jeśli, tak jak w moim wypadku będzie to praktycznie jedyny palny materiał w domu. to ryzyko jest minimalne ( moim zdaniem )

Do Marcina z Poznania

Dzięki za troskę o zdrowie. Faktycznie ostatnio parę razy worek mi oddał. Dzięki temu jeszcze więcej czasu daję sobie do namysłu.

Co do porothermu - naprawdę dokładnie przejżyj inne wątki.

Dla mnie ten temat jest zakończony.

Do Przemka - jeśli już powołujesz się na inne wątki odnośnie Porothermu to przejrzyj je dokładnie i wskaż mi miejsce, gdzie "Porotherm się rozsypał". Idziesz w swoich poglądach dalej niż Urban. Na jakiej podstawie?

Przemku Wrocławiu,

skąd wiesz, że nie p rz ejrzałem dokładnie wątków , o których mowa?Dlatego, że nie podzielam Twojej opini? (zresztą bardzo mgliście wyrażonej i niemerytorycznej,ot nie lubisz porothemru to i dlaczego masz się źle nie wypowiedzieć? )Jak mniemam musiałeś widzieć takie "smutne" budowy, jak je opisujesz. Skoro piszesz w liczbie mnogiej musiało być ich co najmniej dwie. Proszę, napisz szczegóły, najlepiej załącz zdjęcia lub podaj namiary, aby można je było zobaczyć (to akurat mało prawdopodobne, ale zdjęcia chyba nie powinny być problemem). Inaczej -Twoja pisanina jest tylko czczą pisaniną.Bo tak jest-czyż nie?

Z marcinowym pozdrowieniem

ps. A cóż to za nowa teoria, że walenie w głowę zmusza komórki mózgowe do cięższej pracy? Dotychczasowe obserwacje np. bokserów wskazują na coś wręcz przeciwnego.

Osówka wtrąciłaś ten argument chyba jako żart bo co ma piernik do wiatraka. Natomiast co do Przemka to będę zadowolony jak uda mi się odwieść Cię od pomysłu budowania w tym systemie ze wszystkich już przytoczonych powodów. Z maxa 25cm +12cm wełna myślę, że postawisz dom wcale nie drożej niż z tego styropa (uwzględniając już z wykończeniem ścian) i na pewno będziesz bardziej zadowolony. Myślę że warto po prostu się nad tym zastanowić. Pozdrawiam.

No proszę tydzień mnie nie było, a temat rozrósł się nadspodziewanie. Widzę że zażarci zwolennicy styropianu pod siłą racjonalnych argumentów zaczynają mięknąć. I dobrze, bo to jest to całe forum. Sam będąc przeciwnikiem styropianu (nie wszędzie bo do wylewek uważam go za lepszy) zwróciłem uwagę na rzeczy które mnie do tej pory nie zastanawiały. Jak np. że ma on w sobie 98% powietrza więc może się palić sam w sobie np. pod tynkiem pod którym doszło do zwarcia z gniazdka. Tak czy siak mam zamiar dalej śledzić ten wątek. Dobrze że jest. Pozdrawiam