darks 21.06.2005 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Przeglądając posty i szukając w innych materiałach nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi co trzeba spełnić aby z czystym sumieniem zgłosić zakończenie budowy. Wiem, że częstą praktyką jest zamieszkiwanie jeszcze przed odbiorem i że raczej de facto PINB nie bawi się w odbiory budynków takich szaraczków jak my. Załóżmy jednak, że chciałby się "pobawić".... Czy dom nieotynkowany z zewnątrz może być odebrany? Czy dom posiadający wszystkie instalacje, papierki na nie i ale nie wykończony, tj bez glazury, terakoty, pomalowanych ścian, bez wykończonej łazienki kuchni może być odebrany (tzw. stan surowy zamknięty)? Jezeli nie to niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego w blokach mieszkalnych mogę odebrac mieszkanie w stanie surowym a tu dlaczego byłoby to odrzucone? Wreszcie czy są gdzieś jakieś przepisy, które to regulują? Żeby nie było tak, że przyjdze inspektor i powie a tu to nie tak a tam źle i on nie wyraża zgody. Zapraszam więc do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 28.06.2005 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Chciałem ponowić ten wątek i prosić o pomoc w zakresie przedstawionego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.06.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Nie słyszałem o przepisach które by regulowały czego może w domu nie być - raczej jest to kwestia praktyki i z tego co słyszę PINB zazwyczaj jest czepliwy jeśli zgłosisz, że czegoś nie wykonałeś albo inspektor pojawi się na wizję lokalną. Zdroworozsądkowo, powinno się łagodnie patrzyć na wszystko co nie dotyczy obowiązkowego wyposażenia (określonego rozporządzeniu o warunkach technicznych budynków). Z drugiej strony zakończenie budowy oznacza wykonanie wszystkich prac zgodnie z projektem, a w projekcie są wzmianki o tynkach zewnętrznych, podłogach itp., więc PINB ma podstawy do bycia drobiazgowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 29.06.2005 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Nie słyszałem o przepisach które by regulowały czego może w domu nie być - raczej jest to kwestia praktyki i z tego co słyszę PINB zazwyczaj jest czepliwy jeśli zgłosisz, że czegoś nie wykonałeś albo inspektor pojawi się na wizję lokalną. Zdroworozsądkowo, powinno się łagodnie patrzyć na wszystko co nie dotyczy obowiązkowego wyposażenia (określonego rozporządzeniu o warunkach technicznych budynków). Z drugiej strony zakończenie budowy oznacza wykonanie wszystkich prac zgodnie z projektem, a w projekcie są wzmianki o tynkach zewnętrznych, podłogach itp., więc PINB ma podstawy do bycia drobiazgowym. Przy okazji ostatnio dowiedziałem się, że może być mi potrzebna dokumentacja powykonawcza. Co to dokładnie jest, kiedy się to robi i kto to powinien zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 30.06.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Może chodzi o geodezyjną inwentaryzację powykonawczą? Nie słyszałem, żeby ktoś wymagał robienia czy składania budowlanej dokumentacji powykonawczej w przypadku domu zbudowanego mniej więcej zgodnie z projektem (w przypadku skomplikowanych obiektów robi się taką dokumentację, nawet na potrzeby samego inwestora, bo prawie zawsze są różnice w stosunku do projektu). Chyba że u Ciebie były istotne odstępstwa od projektu, wtedy faktycznie trzeba chyba będzie złożyć projekt z tymi zmianami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts