Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna w plastiku

kwiatkor

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można w systemie Hepworth wykonać instalacje wodne i co bez doswiadczenia. Wiem, bo wykonałem i działają. Wystarczy przestrzegać instrukcji montażu.

Problemu z łączeniem rurek nie ma żadnego. Jest za to i spory z ich rozmieszczeniem i trasami, szczególnie jeżeli chce się (ja chciałem): uniknąć wszelkich kształtek i złączek w podłodze, zamontować zawory na "większych" odgałęzieniach, itp. I tu w pełni objawia się ważna zaleta systemów montowanych na wcisk z możliwością demontażu - trasy przebiegu instalacji można zmieniać dowolnie także po zmontowaniu poprzedniej wersji.

Pozdrowionka

Metal

Witam.

Nic mi HEP nie płaci za reklamę a pomimo to twierdzę że jest to najlepszy system z jakim się spotkałem - a trochę szukałem po sieci i nie tylko.

Całą instalację wykonałem ze szwagrem. Nie muszę chyba mówić że 1 raz w życiu robiłem coś takiego - ale przestrzegając zasad montażu nie można nic pochrzanić. Trochę zabawy może być z podłączeniem do samych rozdzielaczy ale i do tego nie trzeba skończyć magistra.

Tak więc pomimo początkowego strachu i sceptycyzmu udało mi się !!! - pomyślcie jakie to uczucie :smile:

Ja zrobiłem podłaczenie ciepłej wody (łazienka, kuchnia) w Nibco (klojone). Trzy lata już działa i nic nie przecieka (a przynajmnieje nic na to nie wskazuje). Całość to około 12 m rurek i połaczeń z kolankami. Maksymalna temperatura wody 70 st.

Zeby było śmieszniej znaczna część jest pod tynkiem (!) - jak to robiłem, to nie wiedziałem że tak nie można. Z tym, że rurki idące po tynkiem są osłonięte na całej długości elastycznym przewodem karbowanym (takim do instalacji elektrycznych). Wszystko robiłem sam.

Mój sąsiad ma instalację natynkową z ciepłą wodą już 5 lat i nic sie z tym nie dzieje.

Pozdr.

ZS

• 2 weeks później...

Zapomniałeś dodać "...i polane zasmażką"

Z tym klejeniem pod tynkiem/posadzką chodzi o to, że łączenie jeśli jest źle wykonane może po jakims czasie zacząć przeciekać. Przy odrobinie pecha może minąć sporo czasu zanim to zauważysz, a w międzyczasie powstaną szkody. Ale "może" nie oznacza "musi" - jeśli materiał nie miał wad i wszystko zostało zrobione OK to czemu ma nie działać ?

Dlatego do samodzielnego montażu lepsze są plastiki na wcisk - łączenia robisz na rozdzielaczach, a w tynkach i posadzkach prowadzisz ciągłe odcinki rur. Tego nie da się spieprzyc.

A miedź trzeba pożądnie polutowac i to lepiej lutem twardym - tego byle amator porzadnie już nie zrobi - to lepiej pozostawić fachowcom.

PS. Pod koniec maja prawdopodobnie będę robił CO, ZW i CWU w Hepworth'cie. Trochę się tym pobawiłem i wygląda na to, że nawet 100% blondynka sobie z tym poradzi. Również support Hepworth'a jest OK (przynajmniej w Szczecinie)