Ryszard1 27.02.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Chce samodzielnie wykonac instalacje wodna na ciepla i zimna wode. Czy mozna ja zrobic samemu, bez doswiadczenia, w systemie Hepworth, czy innym, niewymagajacym specjalnych przyrzadow. Na co zwrocic uwage przy montazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackuc 04.03.2003 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Witam,też bym się chciał jak najwięcej dowiedzieć o montażu w plastiku, ale chyba nikt nie chce nas oświecić ;-(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 05.03.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Można w systemie Hepworth wykonać instalacje wodne i co bez doswiadczenia. Wiem, bo wykonałem i działają. Wystarczy przestrzegać instrukcji montażu.Problemu z łączeniem rurek nie ma żadnego. Jest za to i spory z ich rozmieszczeniem i trasami, szczególnie jeżeli chce się (ja chciałem): uniknąć wszelkich kształtek i złączek w podłodze, zamontować zawory na "większych" odgałęzieniach, itp. I tu w pełni objawia się ważna zaleta systemów montowanych na wcisk z możliwością demontażu - trasy przebiegu instalacji można zmieniać dowolnie także po zmontowaniu poprzedniej wersji. PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 05.03.2003 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Czyli system Hepworth jest lepszy ... A juz bylem zdecydowany na ten tanszy, klejony, _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: Ryszard1 dnia 2003-03-05 20:11 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 05.03.2003 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Klejony odpada całkowicie. Moim zdaniem to najgorszy system z możliwych. PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 06.03.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 On 2003-03-05 22:18, Metal wrote: Klejony odpada całkowicie. Moim zdaniem to najgorszy system z możliwych. Nawet jakby byl wykonany przez fachowca ? Co w nim takiego najgorszego, czy np rozklei sie po kilku latach, czy tez odrzasu zacznie przeciekac, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 12.03.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Witam. Nic mi HEP nie płaci za reklamę a pomimo to twierdzę że jest to najlepszy system z jakim się spotkałem - a trochę szukałem po sieci i nie tylko. Całą instalację wykonałem ze szwagrem. Nie muszę chyba mówić że 1 raz w życiu robiłem coś takiego - ale przestrzegając zasad montażu nie można nic pochrzanić. Trochę zabawy może być z podłączeniem do samych rozdzielaczy ale i do tego nie trzeba skończyć magistra. Tak więc pomimo początkowego strachu i sceptycyzmu udało mi się !!! - pomyślcie jakie to uczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackuc 19.03.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Ja kupiłem Nibco i będę kleił. Zobaczę jak wyjdzie [ Ta wiadomość była edytowana przez: jackuc dnia 2003-03-19 11:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 24.03.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Ja zrobiłem podłaczenie ciepłej wody (łazienka, kuchnia) w Nibco (klojone). Trzy lata już działa i nic nie przecieka (a przynajmnieje nic na to nie wskazuje). Całość to około 12 m rurek i połaczeń z kolankami. Maksymalna temperatura wody 70 st.Zeby było śmieszniej znaczna część jest pod tynkiem (!) - jak to robiłem, to nie wiedziałem że tak nie można. Z tym, że rurki idące po tynkiem są osłonięte na całej długości elastycznym przewodem karbowanym (takim do instalacji elektrycznych). Wszystko robiłem sam.Mój sąsiad ma instalację natynkową z ciepłą wodą już 5 lat i nic sie z tym nie dzieje.Pozdr.ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackuc 31.03.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Zrobiłem instalację w zeszłym tygodniu i jest ok. Zobaczymy za rok,dwa. NIe wiedziałem, że nie można robić klejonych instalacji pod tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 31.03.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Ja też nie - ponoć właśnie nie można, ale jestem w tym temacie lajkonikiem i nie chcę nikogo przekonywac do swoich pomysłów. Robiłem to u siebie na własną odpowiedzialność. Na razie działa. Jak przestanie, to będę płakał . Pozdr. ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 03.04.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Czy wodomierz moze byc mocowany do gory nogami ?Tzn tak aby woda przeplywala z dolu do gory.Odczyt nie robi problemu bo tarcze mozna przekrecic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.04.2003 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Sam sobie odpowiedziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 05.04.2003 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 tzn. mam rozumiec ze sposob montazu wodomierza jest dowolny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.04.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Oczywiście , że tak. Grawitacja tu nie ma żadnegu wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Współczuję wszystkim "plastikowcom" ... NIECH ŻYJE MIEDŹ !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Współczuję wszystkim "miedziakom" - NIECH ŻYJE STAL OCYNKOWANA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Taki nieszlachetny produkt... A FEEE !!!! Przedłużona żywotność , ale gdzie mu do MIEDZI ... NIECH ŻYJE MIEDŹ !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.04.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Anonimie proponuję kompromis - NIECH ŻYJE STOP STALI Z MIEDZIĄ I PLASTIKIEM I TO WCZYSTKO JESZCZE OCYNKOWANE !!! Teraz wszyscy powinni być zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.04.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Zapomniałeś dodać "...i polane zasmażką" Z tym klejeniem pod tynkiem/posadzką chodzi o to, że łączenie jeśli jest źle wykonane może po jakims czasie zacząć przeciekać. Przy odrobinie pecha może minąć sporo czasu zanim to zauważysz, a w międzyczasie powstaną szkody. Ale "może" nie oznacza "musi" - jeśli materiał nie miał wad i wszystko zostało zrobione OK to czemu ma nie działać ? Dlatego do samodzielnego montażu lepsze są plastiki na wcisk - łączenia robisz na rozdzielaczach, a w tynkach i posadzkach prowadzisz ciągłe odcinki rur. Tego nie da się spieprzyc. A miedź trzeba pożądnie polutowac i to lepiej lutem twardym - tego byle amator porzadnie już nie zrobi - to lepiej pozostawić fachowcom. PS. Pod koniec maja prawdopodobnie będę robił CO, ZW i CWU w Hepworth'cie. Trochę się tym pobawiłem i wygląda na to, że nawet 100% blondynka sobie z tym poradzi. Również support Hepworth'a jest OK (przynajmniej w Szczecinie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts