Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z czego paliki dla geodety?

Gość

Recommended Posts

Kurcze, dziwne macie problemy. U mnie to geodeta przygotowywał paliki we własnym zakresie. Płacę im tyle kasy i jeszcze paliki miałbym przygotowywać?

Facet przyjechał, pomierzył, powbijał paliki, popryskał je farbą i pojechał. Nawet do głowy mi nie przyszło żeby jeszcze paliki mu przygotowywać.

Pozdrawiam

• Like 1

Wkurzają mnie tacy co zamiast odpowiedzieć albo siedzieć cicho wyśmiewają czyjeś pytania. Ciekawe czy Wy byliście tacy mądrzy ZANIM wybudowaliście dom. Teraz to ja też wiem jakie paliki ale nie wiedziałem.

I tak wiem że Leon pyta często i o szczegóły.

Leon - paliki zamówiłem w tartaku, poprosiłem o takie od razu zaostrzone u dołu - uwaga czterostronnie. Chodzi o to żeby nie zbaczały z drogi przy wbijaniu (życzenie geodety).

Powinny być też minimum 6x6cm, bo trzeba je solidnie wbijać, najlepiej obuchem siekiery albo wielkim młotkiem no i lepiej żeby nie pękły od tego.

Co do długości - policz to sobie tak: trzeba je wbić minimum 50-60cm żeby stały stabilnie. Następnie powinny sięgnąć tak wysoko nad ziemię żeby się dało przykręcić do nich tzw. ławice czyli poziome deski na których geodeta umieszcza gwoździk. Z reguły górna krawędź ławic to zero budynku czyli jeżeli masz np 45cm nad terenem to potrzebujesz 60+45+15cm zapasu czyli długości 120cm. Weź pod uwagę też że pewnie już zebrałeś humus więc jego grubość też dolicz.

Aha - materiał załatwiałem sam ale całe wbijanie robił geodeta który przyjechał z pomagierem od spraw fizycznych. Nie pomyślałbym że mogło by być inaczej.

Powodzenia - i koniecznie daj znać jak Ci poszły fundamenty (zdjęcia plisss)

U mnie wbili paliki, potem nanieśli na nich poziom zerowy, do tego poziomu przyłożyli deski i przybili do palików. po tym zaznaczyli na deskach punkty do ławy sznurkowej (powkręcali w tych miekscach wkręty). Murarze na śrubki naciągnęli sznurek i gotowe. Czy sznurek był krawędzią czy osią ścian - nie wiem. Po to kazałem przyjechać murarzom by się dogadali z geodetą i by ON (geodeta) wytyczł im to co chcą. O ile pamiętam całość kosztowała ca 400-450 zł.

zdjecia macie juz dawno obiecane ;)

a co do lawic

mowisz, ze je przykrecali?

czyli potrzebuje dlugie sruby?

dlugosc sruby = grubosc palika +grubosc deski + troche ...

albo to byly wkrety do drewna+ przewiercenie deski?

zdjecia macie juz dawno obiecane ;)

a co do lawic

mowisz, ze je przykrecali?

czyli potrzebuje dlugie sruby?

dlugosc sruby = grubosc palika +grubosc deski + troche ...

albo to byly wkrety do drewna+ przewiercenie deski?

Nie śruby tylko wkręty do drewna (nie czarne do regipsu) długości = grubość deski + min 3cm żeby się trzymało. Najpierw paliki, na nich zaznaczenie wysokości, potem przykręcanie wkrętami ławic na końcu gwoździki.

Nieważne co wytyczą - osie czy krawędzie, przecież można sobie potem jedno od drugiego wymierzyć.

Leon czy Ty nie miałeś zacząć 11 czerwca?

kaim

ja mialem zaczac juz w marcu (taki mialem plan)

ale zycie pokazuje ze nie wsystkie plany musza sie zakonczyc sukcesem ;)

ak dobrze pojdzie to zaczne 24 czerwca

a jak zle to gdzies w lipcu

dzisiaj bede wiedzial jak sprawa urlopu wyglada ;)

wielkie dzieki

nie spodziewalem sie tyle rzeczowych odpowiedzi na tak banalne pytanie

o dziwo nikt dotad nei pokusil sie o odeslanie mnei do funkcji szukaj

jestem mile zaskoczony ;)

No właśnie Leon - wiesz, że trzeba szukać a pytasz... :wink: 8)

KaiM - czemu nie wkręty do regipsu? U mnie sznurki były na wkretach i nic się nie działo. Co masz im do zarzucenia?

... o dziwo nikt dotad nei pokusil sie o odeslanie mnei do funkcji szukaj jestem mile zaskoczony ;)

Nikt nie odesłał gdyż każdy wie, że tak idiotycznego pytania na forum jeszcze nie było.

Czy Twoje kolejne pytanie będzie brzmiało - Jak zaostrzyć paliki?

Czy trzeba to zrobić siekierą czy też można nożem?

I czy ktoś robił to samodzielnie?

A może odlać paliki z betonu?

... o dziwo nikt dotad nei pokusil sie o odeslanie mnei do funkcji szukaj jestem mile zaskoczony ;)

Nikt nie odesłał gdyż każdy wie, że tak idiotycznego pytania na forum jeszcze nie było.

Czy Twoje kolejne pytanie będzie brzmiało - Jak zaostrzyć paliki?

Czy trzeba to zrobić siekierą czy też można nożem?

I czy ktoś robił to samodzielnie?

A może odlać paliki z betonu?

jestem pod wrazeniem

coz za intelekt

ja sie tu glowie co z tymi palikami, zeby mi znowu geodeta sie nie wypial...

a tu sie okazuje ze dla przecietnego forumaka to bukla z maslem....

kurcze musze sie od was wiele uczyc ;)