KaiM 21.06.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Yogi66 - czemu tylko jeden taki zjadliwy post? Popraw sobie samopoczucie mały człowieczku - dopieprz jeszcze trochę... nie żałuj Mówiłem o skręcaniu ławic z palikami - do tego porządne wkręty do drewna żeby się nie luzowały. Jasne że do sznurków może być cokolwiek co go przytrzyma - spinacz albo i zszywacz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 21.06.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Leon masz browara za ten post dzieki Tobie zmieniłem geodete na takiego co ma swoje paliki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Leon masz browara za ten post dzieki Tobie zmieniłem geodete na takiego co ma swoje paliki szkoda ze ja sobie na takiego nie zmianilem ale wiesz ta odleglosc.... mam jednego i chyba przy nim pozostane chociaz zobaczymy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 21.06.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Leon, zostań już przy tym geodecie. Wtedy szybciej zobaczymy obiecane zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 21.06.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 łap telefon i dzwoń ....płace 700 zł za wytyczenie i w/g mnie za te kase powinien choc tyle zrobić .....notariusz też nie ma obowiązku sprawdzić czy nieruchomosc jest zadłużona , ale stara generacja sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.06.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Mówiłem o skręcaniu ławic z palikami - do tego porządne wkręty do drewna żeby się nie luzowały. Jasne że do sznurków może być cokolwiek co go przytrzyma - spinacz albo i zszywacz.... Przesadzasz. Wkręty przetrwały budowę. Jeśli mają długość 4-5 cm, deska jest 20 mm to ciężko wyrwać 2-3 cm wkręta z palika. Dużo łatwiej wyjąć gwóźdź. No chyba, że ktoś ma beztroską ekipę i fajnych sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 ok wielkie dzieki wlasnei wyslalem szwagra do praktikera po 20 palikow dlugosci 1 metra przekroj cos kolo 5x5, lub 5x6 lub 6x6 albo cos podobnego zalezy co beda mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 21.06.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 ok wielkie dzieki wlasnei wyslalem szwagra do praktikera po 20 palikow dlugosci 1 metra przekroj cos kolo 5x5, lub 5x6 lub 6x6 albo cos podobnego zalezy co beda mieli Leoś, no co ty ?! Toż to koszty straszliwe są ! A weźże udrzyj kilka gałęzi z okolicznych drzew i wbij ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.06.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Jeśli masz trochę zbędnych łat od dachu to też możesz je przerobić na paliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 21.06.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 geodeta troszczy sie o paliki, nie zleceniodawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 21.06.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Kurcze, dziwne macie problemy. U mnie to geodeta przygotowywał paliki we własnym zakresie. Płacę im tyle kasy i jeszcze paliki miałbym przygotowywać? Facet przyjechał, pomierzył, powbijał paliki, popryskał je farbą i pojechał. Nawet do głowy mi nie przyszło żeby jeszcze paliki mu przygotowywać. PozdrawiamMoj pierwszy geodeta, taz kazał mi sie stawic z palikami na szczescie Inspektor powiedział, ze to obowiazek geodety i znalazłam takiego, co do roboty przyszedł przygotowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 no rozumiem ale moj wola 400 PLN bez waty i dlatego jest chyba wybredny a ja niewybredny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.06.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 ok wielkie dzieki wlasnei wyslalem szwagra do praktikera po 20 palikow dlugosci 1 metra przekroj cos kolo 5x5, lub 5x6 lub 6x6 albo cos podobnego zalezy co beda mieli Oj leon, Ty ze skrajności w skrajność. Może mu jeszcze strugane i pomalowane zawieź. I koniecznie palownicę zamów na budowę, bo se chłop rekę zwichnie od tego wbijania. Ty to potrafisz problem rozdmuchać. No i o tych wkrętach pamiętaj, absolutnie nie do rygipsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.06.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Powstrzymam sie od komentarzy klimatu tego postu, ale dodam trochę swoich doświadczeń.Geodeta jak wymierzał narożnik domu zrobił to palikami ale o małym przekroju. Tak na prawdę nie pamiętam jakim. Na pewno nie były to paliki do mocowania czegokolwiek, a jedynie wyznaczające narożnk. Pamiętam, że były żółte i ładne.Muszę dodać, że były wstawiane po uprzednim pozbyciu sie humusu (coś ok 65cm a może więcej). Gdzie koparka miała zbierać humus określiłem to sam z kierownikiem budowy, korzystając ze zwykłej taśmy mierniczej.Jak były paliki panowie budowlańcy wbili na każdym narożniku trzy porządne paliki do tego zamocowali gwoździami 3" dla jasności deski, do których wbili inne gwoździe do mocowania linek murarskich. Biegając z pionem i młotkiem oraz miarą ustawili te linki aby było zgodnie z pomiarem geodezyjnym i co najważniejsze aby zgadzały się przekątne domu. Później parę razy trzeba było zdejmować ten sznurek ale gwoździe zawsze były na swoich miejscach i wyznaczały niezmiennie mój dom. Efekt - dom jest przy zachowaniu przekątnych o 1cm dalej od jednego i drugiego brzegu ogrodzenia w stosunku do założeń teoretycznych.Dodam jeszcze że błąd pomiaru geodezyjnego w terenie wynosi chyba 5cm, co nie odnosi się do wymiarów domu - to trzeba po prostu sprawdzić.Te 5cm to na wypadek gdyby Kargul uzurpował sobie prawo do swojej ziemi na trzy palce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 kurcze cypekco sie czepiasz?skad mam wytrzasc teraz te paiki?na budowie mam tylko takie 5 na 2,5a twierdzicie ze za chudedeski sceite tez jakos nie zatwierdzone wiec co mam zrobic?jestem 1000 km od budowyprzeciez nie wysle szwagra (ktory robi to z dobrych checi) zeby smigal do tartaku po odpad ) no i nie chce ryzykowac, ze mi geodeta przyjdzie, obrazi sie i pojdzie w sina dal (obrazalskich teraz duzo) wiec dmucham na zimne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 21.06.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 geodeta troszczy sie o paliki, nie zleceniodawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 21.06.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 a ja dałem swoje paliki, deski i gwoździe 300zł i po browarze, ale to jest mój nowy sąsiad i teraz już.................kolega PS. paliki ze sztompli przeciętych na pół i zaostrzonych na pile, dł. ok 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 burgundczyk- co ty ciagle z tym kto sie troszczy?moj sie nie troszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.06.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Chude czy nie... przecież paliki stoją tylko kilkanaście dni aż wyciągniesz stan zero. Potem w większości wypadków są niepotrzebne. Po co słupy, przecież nikt po tym nie będzie jeździł, normalny budowlaniec wie, że o to trzeba dbać. Jak dasz przekrój 5x5 i pukniesz gruszką przy laniu fundamentu to też nie wytrzyma. Nie róbmy z tego sztuki dla sztuki. Mówicie, że to obowiązek geodety - może tak może nie zależy od umowy. Skoro załatwienie palików to dla jednych z Was życiowy problem to czy budowa Was nie przerośnie? A skoro geodeta robi problemy a Wam to nie odpowiada to go zmieńcie i po kłopocie. I o co tyle zamieszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 21.06.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 nie troszczy sie? po co Ci w ogole geodeta? dziwne ze nie otrzymales wskazowek, czego potrzebuje, tylko kombinujesz... a moze z nim jeszcze nie rozmawiales? niwelator tez masz skombinowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts