jane 21.06.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Myślę ostatnio intensywnie o projekcie instalacji elektrycznej, ale myślenie nic mi nie daje, bo nie mam pomysłów na oświetlenie. Szukam przykładów lamp, halogenów, ładnych podświetlanych półeczek, etc.Szukam natchnienia.Pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monig 21.06.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Bardzo ładne oświetlenie (b. duży wybór) znajdziesz w sklepie RAMKO na Ursynowie. Halogeny z ruchomym środkiem w satynie ok. 39 zł (przy czym są naprawde ładne). Lampy nad stół można już kupić od 200 zł (i wyglądają b. dobrze). Podobają mi się też nieliczne lampy z firmy Markslojd (nie znam adresu) np. klosze Halifax juz od 140 za szt.Oczywiście taniej będzie w supermarketach (z wyglądem znacznie gorzej)czy w Ikei (która ma przyzwoite lampy stojące). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.06.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 jane wypożycz do domku katalogi kliku dobrych firm - niemieckich, szwedzkich itp. - choćby na weekend. znajdziesz tam tyle inspiracji, że wszystko bedzie j a s n e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 22.06.2005 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 bardzo dziękuję za radyna pewno skorzystampozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.10.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 A czy ktoś z was może mi powiedzieć lub ew. jakiś namiar na stronkę, z której mogę się dowiedzieć jakie jest optymalne zapotrzebowanie na światło pomieszczenia mieszkalnego?? Czy są na to jakieś "wzory", ilość luxów/watów na m2?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 07.10.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 witam:) A czy ktoś z was może mi powiedzieć lub ew. jakiś namiar na stronkę, z której mogę się dowiedzieć jakie jest optymalne zapotrzebowanie na światło pomieszczenia mieszkalnego?? Czy są na to jakieś "wzory", ilość luxów/watów na m2?? Była kiedyś norma PN-84/E-02033 "Oświetlenie wnętrz światłem elektrycznym" która w załączniku nr 3 podawała najmniejsze dopuszczalne średnie natężenie oświetlenia dla domów mieszkalnych. Została ona zastąpiona normą PN-EN 12464-1:2004 "Światło i oświetlenie -Oświetlenie miejsc pracy Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach" i przywołana Rozporządzeniem do obowiązkowego stosowania. Norma ta raczej odnosi się do miejsc pracy a punktu tyczącego się domu mieszkalnego nie zawiera chociaż przez analogię można natężenia dla pewnych pomieszczeń wyznaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.10.2005 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Chyba nie bardzo....sądze, że większe wymaganie co do natężenia światła są stawiane biurom... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts