Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oświetlenie

jane

Recommended Posts

Bardzo ładne oświetlenie (b. duży wybór) znajdziesz w sklepie RAMKO na Ursynowie.

Halogeny z ruchomym środkiem w satynie ok. 39 zł (przy czym są naprawde ładne). Lampy nad stół można już kupić od 200 zł (i wyglądają b. dobrze).

Podobają mi się też nieliczne lampy z firmy Markslojd (nie znam adresu) np. klosze Halifax juz od 140 za szt.

Oczywiście taniej będzie w supermarketach (z wyglądem znacznie gorzej)czy w Ikei (która ma przyzwoite lampy stojące).

• 3 months później...

witam:)

A czy ktoś z was może mi powiedzieć lub ew. jakiś namiar na stronkę, z której mogę się dowiedzieć jakie jest optymalne zapotrzebowanie na światło pomieszczenia mieszkalnego??

Czy są na to jakieś "wzory", ilość luxów/watów na m2??

Była kiedyś norma PN-84/E-02033 "Oświetlenie wnętrz światłem elektrycznym" która w załączniku nr 3 podawała najmniejsze dopuszczalne średnie natężenie oświetlenia dla domów mieszkalnych.

Została ona zastąpiona normą PN-EN 12464-1:2004 "Światło i oświetlenie -Oświetlenie miejsc pracy Część 1: Miejsca pracy we wnętrzach"

i przywołana Rozporządzeniem do obowiązkowego stosowania. Norma ta raczej odnosi się do miejsc pracy a punktu tyczącego się domu mieszkalnego nie zawiera chociaż przez analogię można natężenia dla pewnych pomieszczeń wyznaczyć.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...