mark0 06.11.2002 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Mam propozycję wybudownia domu w technologii muru pruskiego (szkielet drewniany, wypełnienie ceglą, od środka styropian i gazobeton). Czy ktoś ma doświadcznie z taką technologią. Jakie są za i przeciw? [ Ta wiadomość była edytowana przez: mark0 dnia 2002-11-07 10:12 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.11.2002 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Myślę, że lepszą izolacją byłaby wełna mineralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.11.2002 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 ciekawa technologia, ale czy w 21 wieku cofamy się do pruskiego muru ? czyżby wszystkie nowe technologie i tak się cofają do sprawdzonych starych metod ? życzę powodzenia i proszę o zaproszenie na budowę - to może być ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 09.11.2002 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 Samo cofnięcie się od starych pomysłów nie jest złe, dwa przykłady:1. czyż wprowadzenie przez Apple, a później szeroko rozpowszechnione przez Microsoft, okienkowe systemy operacyjne to nie powrót do pisma obrazkowego znanego z jaskiń naszych pradawnych przodków2.nietakdawno jeszcze wyrzucano wszelkie piece i kominki z domów, jako zbyt brudzące i zachwycano się CO. A teraz, technologia poszła troszkę do przodu i wracamy do starych uroków A tak swoją drogą – mur pruski posiada dla mnie niesamowity urok, i jeśli Mark0 osiągniesz wszystkie techniczno/finansowe wskaźniki na zadowalającym Cię poziomie – będziesz mieszkał w czarującym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 09.11.2002 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2002 Myślę, że w niedługim czasie wstawię jakieś zdjęcia domku, który w tej chwili jest budowany w Białym Borze na swojej stronie http://www.emrutkowscy.prv.pl. Czekam też na jakieś sugestie, na co zwrócić uwagę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 12.11.2002 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 trzymam kciuki za powodzenie budowy- te domy są przepiękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2002 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 Mur pruski...czy dobrze rozumiem -konstrukcja drewniana wypełniona cegłą. Od środka styropian i gazobeton. Coś jakby mór trójwarstwowy. Czy nie wystarczy zamiast gazobetonu płyta gipsowo-kartonowa, będzie taniej. Mark0 ponadto zastanawia mnie sprawa wilgoci, która może pojawić się niędzy "murem pruskim"(ściany zewnętrzne), a styropianem - jaki to będzie miało wpływ na drewniane zewnętrzne bale(od strony styropianu), czy to nie będzie gniło?Pomysł jest nie tuzinkowy, życzę powodzenia.Czekam na zdjęcie budowanego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 13.11.2002 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 On 2002-11-13 10:27, Anonymous wrote: ...Mark0 ponadto zastanawia mnie sprawa wilgoci, która może pojawić się niędzy "murem pruskim"(ściany zewnętrzne), a styropianem - jaki to będzie miało wpływ na drewniane zewnętrzne bale(od strony styropianu), czy to nie będzie gniło? Pomysł jest nie tuzinkowy, życzę powodzenia. Czekam na zdjęcie budowanego domu. Pomiędzy ścianą ceglaną a izolacją pozostaje pustka powietrzna, która jest wentylowana przez otwory na dole ściany u góry. Także raczej nie powinno byc tam wilgoci. Na swojej stronie (link w wiadomości powyżej)zamieściłem zdjęcie takiego domku, który budowany jest w Białym Borze (zachodniopomorskie, b. koszalińskie). Ma być ukończony w połowie grudnia - wtedy umieszczę zdjęcie gotowego [ Ta wiadomość była edytowana przez: mark0 dnia 2002-11-13 21:28 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: mark0 dnia 2002-11-16 22:20 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 19.11.2002 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Czy naprawdę nikt nie budował domu o takiej konstrukcji? Chciałbym poznać wszystkie za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2002 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Nikt może dziś już nie chce budować taką technologią. Na pewno jest to ciekawe. Moi rodzice mieszkali w czymś jeszcze ciekawszym dom był budowany jak mur pruski ale wypełnieniem była glina ze słomą i drewnem otynkowany zaprawą wapienną, należy dodać że dom jest piętrowy z dachem dwuspadowym. Częściowo dom jest z cegły (ściana frontowa) reszta jw. Stoi to cudo od 1783 r. Największy problem to wilgoć lokatorzy którzy tam mieszkają nie chcą przyjąć do wiadomości że mieszkania trzeba wietrzyć. Wymieniłem część okien na nowe drewniane i pojawiły się kłopoty. Zaczątki grzyba na ścianach w zimie. Latem jak wietrzą to go prawie nie widać. Wymaga tyle samo zachodu co domy budowane w innych technologiach. Dobry dach dobra wentylacja. W moim przypadku drewno nie było niczym impregnowane poprostu nie było żywicowane przxy cięciu jeszcze dziś pachnie. Mieszka się przepysznie. Latem niespecjalnie ciepło w zimie (mieszkanie środkowe) 1/2 wiaderka węgla na pokój.pzdrw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 21.11.2002 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Mam nadzieję, że połaczenia starej i nowej technologii pozwoli na równie długie użytkowanie domu. Ciekawy jestem co na to powiedzą moje prawnuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts