Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po ponownej analizie za i przeciw zdecydowałem sie następujący wariant:

1) zagruntowanie chydego betonu dysperbitem

2) położenie papy termozgrzewalnej

3) folia budowlana 0,3 mm

4) styropian fs 20 gr 5 cm

5) siatka

6) warstwa ok 5 cm wylewki

Budynek niepodpiwniczony, posiada drenaż opaskowy.

Fachman powiedział mi że jesli nie dam papy to on nie daje mi gwarancji że nie będzie grasować wilgoć kapilarna. Wkońcu zatem zdecydował sie na pape. Koszt robocizny: 10 zł/m2. Co o tym sądzicie Drodzy Forumowicze???

https://forum.murator.pl/topic/35642-jeszcze-o-izolacji-wylewki/

Ja mam tak samo, z drobna roznica. 5cm styropianu to troche malo. Zazwyczaj daje sie 10cm w dwoch warstwach tak ukladajac, ze spoiny pirewszej warstwy nie pokrywaja sie. A papa termozgrzewalna to tez lepsze rozwiazanie niz sama folia, bo folia po polozeniu od razu sie przeciera w tysiacach miejsc na podbetonie. Niech tylko dobrze sklei pasy

papy ze soba i z izolacja pozioma pod scianami. a te 10 PLN to razem z robocizna za wylewke? Wylewka recznie mieszana, czy z miksokreta? Jesli reczna to sobie daruj i znajdz takich co robia z miksokreta. 100 x szybciej i lepsza jakosc takiej wylewki. Ja wprawdzie w zeszlym roku placilem 11 PLN za taki zestaw jak Ty masz, ale nie zdecydowalbym sie drugi raz na recznie mieszana wylewke.

Pozdrawiam

Jankes

https://forum.murator.pl/topic/35642-jeszcze-o-izolacji-wylewki/#findComment-706995

WITAM I POZWOLĘ SOBIE TROCHĘ POPRAWIĆ WARSTWY

Po ponownej analizie za i przeciw zdecydowałem sie następujący wariant:

1) zagruntowanie chydego betonu dysperbitem

2) położenie papy termozgrzewalnej

3) folia budowlana 0,3 mm

4) styropian fs 20 gr 5 cm

FOLIA BUDOWLANA JAKO WARSTWA POŚLIZGOWA MIĘDZY STYROPIANEM I JASTRYCHEM

5) siatka ZAMIAST SIATKI WŁÓKNO POLIPROPYLENOWE

6) warstwa ok 5 cm wylewki

W JASTRYCHU PLASTYFIKATOR

Budynek niepodpiwniczony, posiada drenaż opaskowy.

Fachman powiedział mi że jesli nie dam papy to on nie daje mi gwarancji że nie będzie grasować wilgoć kapilarna. Wkońcu zatem zdecydował sie na pape. Koszt robocizny: 10 zł/m2. Co o tym sądzicie Drodzy Forumowicze???

POZDRAWIAM JANZAR

https://forum.murator.pl/topic/35642-jeszcze-o-izolacji-wylewki/#findComment-707160