Pieczara 21.06.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Witam, załóżmy, że zameldowałem się w nowym miejscu. Mam teraz 30 dni na poinformowanie Urzędu Skarbowego o zmianie miejsca zamieszkania. Ale pani w gminie mi powiedziała, że mam wysłać NIP-3 do US dopiero jak będę miał nowy dowód, czyli po 30 dniach, bo tyle się czeka. No więc nie rozumiem - do US wysłać NIP-3 od razu i potem kolejny NIP-3 jak będę miał nowy dowód, czy tylko raz, z nowym dowodem? Niby drobiazg, a nie daje mi spokoju. Pozdrawiam Pieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 21.06.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2005 Chcesz całkowicie zgodnie z przepisami: wysyłasz NIP-3 2 razy. Ja zawiozłem (aby mieć potwierdzenie) dopiero jak dostałem dowód - w odpowiednich rubrykach podałem daty wystąpienia zjawisk, które należy zgłaszać. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 22.06.2005 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Zgodnie z art. 9 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji identyfikacji podatników i płatników /tekst jednolity Dz. U. Nr 142 poz. 702 z późniejszymi zmianami/ Podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych nieprowadzący działalności gospodarczej, dla których obowiązek aktualizowania danych wynika z faktu otrzymania dowodu osobistego, mogą dokonać zgłoszenia aktualizacyjnego za pośrednictwem organu wydającego dowód osobisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 28.12.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Zgodnie z art. 9 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji identyfikacji podatników i płatników /tekst jednolity Dz. U. Nr 142 poz. 702 z późniejszymi zmianami/ Podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych nieprowadzący działalności gospodarczej, dla których obowiązek aktualizowania danych wynika z faktu otrzymania dowodu osobistego, mogą dokonać zgłoszenia aktualizacyjnego za pośrednictwem organu wydającego dowód osobisty. a jak to wygląda w praktyce..? składa się NIP-3 w urzedzie miasta czy gminy..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elami1971 28.12.2008 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Zgłosiłem dopiero po odebraniu dowodu i nie było problemu, akurat nip 1 ale to żądna różnica. Termin wydaje mi się był krótszy , 7 lub 14 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.12.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Zgodnie z art. 9 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji identyfikacji podatników i płatników /tekst jednolity Dz. U. Nr 142 poz. 702 z późniejszymi zmianami/ Podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych nieprowadzący działalności gospodarczej, dla których obowiązek aktualizowania danych wynika z faktu otrzymania dowodu osobistego, mogą dokonać zgłoszenia aktualizacyjnego za pośrednictwem organu wydającego dowód osobisty. a jak to wygląda w praktyce..? składa się NIP-3 w urzedzie miasta czy gminy..? Organ meldunkowy, podczas odbioru nowego D.O., jest zobowiązany dostarczyć druk NIP-3 oraz poinformować o możliwości zawiadomienia US za posrednictwem organu meldunkowego. To czy skorzystasz z tej możliwości czy też nie zależy tylko od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.12.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Zgłosiłem dopiero po odebraniu dowodu i nie było problemu, akurat nip 1 ale to żądna różnica. Termin wydaje mi się był krótszy , 7 lub 14 dni. To jest akurat zasadnicza różnica. Ułatwienie polegające na pośrednictwie organu meldunkowego przy aktualizacji NIP, dotyczy jedynie osób nie prowadzących działalności gospodarczej. Ty taką działalność prowadzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts