Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nadproża. jaka długość

Recommended Posts

Przekorek ma racje! Opłaca się zrobić mega długie nadproża, żeby potem nie mieć ograniczen i np. nie robić okien na wymiar lub mieć swobodę w aranżacji wnętrza. Oczywiście wszystko ma granice rozsądku i musi być w skrajnych przypadkach poparte obliczeniami (z których pewnie i tak wyjdzie: wrzucić dodatkowe dwa prety dołem :lol:). Teraz tak bym zrobił...

jesli dobrze pamietam z wytycznych dla nadprozy prefabrykowanych porotherm:

nadproże do 1,5 m - wsparte po 12,5 cm z każdej strony

1,5 do 1,8 po 20 cm

powyżej 1,8 po 25 cm z każdej strony

Pozdrawiam

Rydzu ma rację takie są wymagania podane przez winebergera.

Reszta zależy od inwestora. Jak ktoś ma za dużo kasy to może dawać nawet po 1m zakładu.

Geno taka duża poducha ??? Pod belki stropowe robi się 5cm. Nadproże nie ma takich obciążeń.

jesli dobrze pamietam z wytycznych dla nadprozy prefabrykowanych porotherm:

nadproże do 1,5 m - wsparte po 12,5 cm z każdej strony

1,5 do 1,8 po 20 cm

powyżej 1,8 po 25 cm z każdej strony

Pozdrawiam

Rydzu ma rację takie są wymagania podane przez winebergera.

Reszta zależy od inwestora. Jak ktoś ma za dużo kasy to może dawać nawet po 1m zakładu.

Geno taka duża poducha ??? Pod belki stropowe robi się 5cm. Nadproże nie ma takich obciążeń.

Mniejsza popęka lub zacznie się odspajać.

Geno więc dlaczego wineberger zaleca aby nadproża układać na zaprawie cementowej 12mm ?????

Pewnie dlatego ,że na to nie daje gwarancji - zresztą co za debil podaje wartośc co do milimetra te 12 np. - ciekawe kto będze podlewkę z taką dokładnością robił.....

stary podlewkę po naszemu poduszkę robi się pod belki stropowe. Nadproża ceramiczne 23,8 można oprzeć bezpośrednio na murze (tak mam zrobione w drzwiach garażowych) i już są nośne a nadproża 11.5 i 14.5 kładziemy na zaprawę cementową 12 mm ( nadproże plus wymurówkę z cegły tak mam pozostałe).

A może grubość fugi mieli podać w metrach . Ja mam tak zrobione i jes ok. Nadproża przenoszą tylko i wyłącznie obciążenia tych kilku bloczków które są nad nimi więc nie ma co się obawiać ,że siądzie czy się wykruszy.

Mój majster , kierownik budowy i architekt twierdzą ,że tak powinno być ale może oni wszyscy debile.

polecam www,wienerberger.pl zalecenia dla wykonawców.

Pozdrowienia Długi

stary podlewkę po naszemu poduszkę robi się pod belki stropowe. Nadproża ceramiczne 23,8 można oprzeć bezpośrednio na murze (tak mam zrobione w drzwiach garażowych) i już są nośne a nadproża 11.5 i 14.5 kładziemy na zaprawę cementową 12 mm ( nadproże plus wymurówkę z cegły tak mam pozostałe).

A może grubość fugi mieli podać w metrach . Ja mam tak zrobione i jes ok. Nadproża przenoszą tylko i wyłącznie obciążenia tych kilku bloczków które są nad nimi więc nie ma co się obawiać ,że siądzie czy się wykruszy.

Mój majster , kierownik budowy i architekt twierdzą ,że tak powinno być ale może oni wszyscy debile.

polecam www,wienerberger.pl zalecenia dla wykonawców.

Pozdrowienia Długi

Widać ,że fachowcy z wienebergera i chyba Ty rónież nie byliście nigdy na budowie - takie założenia to można sbie między bajki włożyć - przynajmniej w przypadku małego budownictwa w którym nadzór nie jest zbyt dokładny.....dokłądność milimetrową można sobie określać w konstrukcjach stalowych a nie przy murowaniu - ciekawe ile w Polsce panó "józiów" wykonuje podlewki cem. co do milimetra.....

Grubość fugi zależe nie od nadzoru a od dokładności budujacego. Podawana przez wienebergera grubość 12mm wynika prawdopodobnie z ich badań laboratoryjnych. Biorąc pod uwagę tolerancję myślę , że nie ważne jest czy to 10 czy 14mm - na budowie -żadnej - także tej z " dobrym nadzorem" nie da się uzyskać idealnej dokładności. Jeeli chodzi zaś o moje bywanie na budowie to zapraszam do siebie zawsze możesz zobaczyć jak ona wygląda bo mam wrażenie ,że sam niezbyt często bywasz. Podlewka betonową stosuje się w przypadku nie stosowania nadproży systemowch - wtedy owszem podlewka 4-5 cm do środka 2-3 druty i na górze wymurówka z cegły.

Proponuję kilka wizyt na budowie ,parę rozmów z panem "Józiem" być może wzbogaci to twoją wiedzę i powstrzyma przed nie uzasadnionym krytykantctwem.

Pozdrawiam Długi,

Grubość fugi zależe nie od nadzoru a od dokładności budujacego. Podawana przez wienebergera grubość 12mm wynika prawdopodobnie z ich badań laboratoryjnych. Biorąc pod uwagę tolerancję myślę , że nie ważne jest czy to 10 czy 14mm - na budowie -żadnej - także tej z " dobrym nadzorem" nie da się uzyskać idealnej dokładności. Jeeli chodzi zaś o moje bywanie na budowie to zapraszam do siebie zawsze możesz zobaczyć jak ona wygląda bo mam wrażenie ,że sam niezbyt często bywasz. Podlewka betonową stosuje się w przypadku nie stosowania nadproży systemowch - wtedy owszem podlewka 4-5 cm do środka 2-3 druty i na górze wymurówka z cegły.

Proponuję kilka wizyt na budowie ,parę rozmów z panem "Józiem" być może wzbogaci to twoją wiedzę i powstrzyma przed nie uzasadnionym krytykantctwem.

Pozdrawiam Długi,

To nie było niuzasadnione krytykanctwo - gdyby , tolerancja do 10 mm a nie do 1 mm - taka jest możliwa. Jeśli chodzi o grubość to rzeczywiście wcześniej to co podałem nie było dla systemowych rozwiązań (lekkich) raczej dla np.L19 czy kształtowników walcowanych.. Jeśli zaś chodzi o bywanie na budowie to akurat bywam codziennie....Jeśli zaś chodzi o panó "Józiów" to rzeczywiście bywają różni ale niestety nader często z przypadku więc potem przychodzi się na budowe a pan Józio zatynkował gipsem dwutewnik np. , nawrzucał kamieni w ławe alebo lepiej - cegieł , ewentualnie trochę "żelastwa" i duma go rozpiera bo ma żelbet :wink:

Nie wiem co na to normy, ale mój projekt na okno 90 cm przewidywał nadproże 120 cm, a nad okno 120 cm nadproże 150 cm. (Aha zawsze były to dwie tzw. L-ki)

Prawdopodobnie wynika z wymiarówki przyjętych do projektu belek .Belki wienerbergera mają postęp co 25 cm i minimalne oparcie 12.5 więc na okno 90 nadproża 125 cm . Ale różni producenci mają różny przyrost długości .