darek_s 06.11.2002 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2002 Chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście porotherm 44 lub 38 na ścianę jednowarstwową nie musi być docieplany.Mieszkam w górach są tu silne wiatry i temp.podawane w dzienniku sązazwyczaj 10 15 stopni wyższe niż u nas.Czy ktoś przeżył jużzimę w 38 lub 44 Porotherm bez docieplania.Czy to prawda żeceramika wchłania wodę i zimą lubi pękać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 07.11.2002 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Darku poruszasz poraz n-ty temat, który ostatnio na forum stał sie mocno drażliwy. Najlepiej zrobisz jak skorzystasz z opcji "szukaj" , która jest w prawym górnym rogu. Wrzucaj tam słowa tymu porotherm, p44, poroterm i tym podobne. powodzenia ps prywatnie mogę Ci powiedzieć że owo rozmakanie to jest wierutna bzdura, ale mogę nie byc obiektywny bo też buduję z P44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 07.11.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 mieszkam w gorach obok N. Targu, buduje z porothermu 44 P+W, moi znajomi mieskaja 3 sezon w takim domu i nie narzekaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_s 07.11.2002 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Dzięki za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 07.11.2002 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Porotherm 44 nie musi być docieplany, gdyż wymagany współczynnik U dla ściany jednowarstwowej to 0,5 - Porotherm 44 ma chyba (?) 0,33 lub 0,35 (w zależności od rodzaju zaprawy). Oczywiście, można dalej polepszać współczynnik U poprzez docieplenie, ale jest to już ekonomicznie niezbyt opłacalne. Poza tym dodatkowa warstwa ociepleniowa często stwarza problemy z wilgotnością przegrody, szczególnie gdy jest ze styropianu + tynk akrylowy. Jeżeli już, to wełna mineralna + tynk mineralny lub silikonowy. A jeżeli chodzi o wchłanianie wody przez ceramikę, to wypada ona tutaj zdecydowanie lepiej, niż beton komórkowy (n.p. Ytong). Na własne oczy widziałem ściany wybudowane jesienią z betonu komórkowego i pozostawione na zimę. Widoczne były wyraźne spękania + kawałki bloczków odpadały. Świeże bloczki z betonu komórkowego zawierają ok. 50% wilgoci i schną dopiero w murze. Zainteresowanym polecam artykuł na ten temat autorstwa prof. Pogorzelskiego z ITB, jest na stronie: http://www.itb.pl/porada2/porada2d.htm Według niego (przynajmniej ja tak to zrozumiałem) ceramika poryzowana (czyli Porotherm) jest pod tym względem zdecydowanie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.11.2002 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 ostrzegam przed porothermami.Moj kierownik budowy mówi, ze nie sprawdziły sie. Pekają przy kolejnych próbach zamrazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ena 07.11.2002 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 WEJDZ NA STR. GLOWNA WYMIANY DOSW. NA DOLE MASZ STRONY (PONAD 50) A NA KAZDEJ DZIESIATKI PYTAN... JAK ZACZNIESZ OD KONCA TO PRZECZYTASZ O POROTHERMIE FULL INFO O YTONGU, SEBKOLU... ITP.BLOCZKACH KOMORKOWYCH..WOGOLE JEST TAM WIELE B.CIEKAWYCH RAD! LUB JAK DB. RADZILI .. "SZUKAJ"...pOZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 07.11.2002 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 jeszcze jedna rada Darku, w zadnym wypadku nie sugeruj się wypowiedziami które coś zdecydowanie wychwalają albo negują bez jakiegokolwiek uzasadnienia, przykład powyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.11.2002 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 dobra lektura:poczytajcie bo warto.http://www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=829&zaznacz=porothermhttp://www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=952&zaznacz=porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 07.11.2002 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 nudny jesteś z tymi swoimi poradami anonimie. Temat ten juz przerabialismy na forum, tak więc twoje "rewelacje" są juz lekkonieświeże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 07.11.2002 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 tylko i wylacznie do anonimowego!!!tu jest zdecydowanie wiecej o porothermie http://ntg.bocznica.org/ powodzenia w czytaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 07.11.2002 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Jeżeli ktoś odebrał moją wypowiedź jako jednostronne zachwalanie Porothermu, to przepraszam. Sam wybudowałem 2 lata temu dom z Ytonga jednowarstwowego i nie mam żadnych kłopotów. W międzyczasie trochę się naczytałem na temat różnych materiałów i prawdopodobnie teraz wybrałbym Porotherm, ale czy to ma jakieś znaczenie? Ytong też jest świetnym materiałem, a idealnych materiałów i technologii nie ma. Każdy inwestor ma rozum i wolną wolę. Artykuły w NIE znam i odbieram je wyłącznie jako nagonkę konkurencji, która w sytuacji kryzysu na rynku widzi tylko taką możliwość odwrócenia trudnej sytuacji. Do tej samej serii należy też artykuł z NIE (przedostatni numer) p.t. "Współczynnik przenikania szmalu": http://www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=1148 Stowarzyszenie CERBUD atakuje tym razem współczynnik przenikalności U=0,5 W/m2K dla ściany jednowarstwowej, a tak naprawdę firmę Wienerberger, gdyż Porotherm 44 osiąga zdaje się U=0,31. Cerbudowi we wszystkim wtóruje Ytong, bo jest w stanie osiągnąć wartości poniżej U=0,3 (teoretycznie, jak po kilku latach wyschnie). Czy nikt tego nie rozumie? Drobna zmiana w Rozporządzeniu ministra infrastruktury i nie ma konkurenta! Ale fajnie! A my tu poważnie dyskutujemy na forum i strasznie się boimy, że nam się domy porozpadają. Ludzie, take it easy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_s 07.11.2002 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Pytałem o Porotherm 44 ponieważ obliczając koszty wyszło że ściana 44 z Porothermu bez docieplenia wychodzi podobnie jak bym kupił Max-y 30 i założył docieplenie.Czy jest sens robić Porotherm 30 i docieplić (jestem laikiem jeśli chodzi o budowę, sprzedawca zachwalał najbardziej porotherm 44 a ja nie mam się kogo bezstronnego poradzić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 07.11.2002 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Przeczytałem artykuł z "Nie" o przenikalności. Autor ma dużo racji. Niby dlaczego ściana jednowarstwowa może mieć 0.5, a wielowarstwowa musi trzymać 0,3? Dlaczego mie mam prawa zbudować domu o ścianie dwuwarstwowej ze współczynnikiem 0,31, a jednowarstwową i owszem, mogę? Moja opinia:Powinno być wyłącznie zalecenie, a nie nakaz, aby ściany trzymały współczynnik 0,3 lub lepszy.Na wzór premii termomodernizacynej powinny być ulgi w podatkach dla tych, którzy budują bardziej energooszczędne domy.I spokój. Chcesz mieć dom o współczynniku 1.0? Buduj! Mało, że zbankrutujesz na grzaniu, to jeszcze zabulisz podatek w pełnym wymiarze (proponuję słynny już 22% VAT na budownictwo...)Zbudujesz ciepły domek, to część podatku ci zwrócą w ramach premii. [/b] A o Wienerbergera i inne firmy nie ma co się bać. Jak wejdą przepisy że ma być 0,3 - albo nawet i 0,25 - to na rynku natychmiast pojawi się Porotherm (Ytong, Optiroc, itd, itp) - który, przynajmniej na papierze, będzie ten współczynnik posiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 08.11.2002 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Też chcę budować z P. ale na decyzję mam na szczęście czas do lutego. A może zamiast P. poroton, albo inną ceramikę porotyzowaną? Właściwie dlaczego wszyscy taką ceramikę kojarzymy wyłącznie z porotermem? Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosta2 08.11.2002 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 myślalem ze spotkam tutaj poważnych ludzi, bo chyba nie jest poważną osoba, która podpiera sie artykułem w Urbanskiej"NIE"???!!! Jest to naprawdę niesmaczne.Co do porothermu44 to jeżeli są wątpliwości to proponuję rozważyć ścianę porotherm25 + ocieplenie, napewno bedzie bezpiecznej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 08.11.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Całkowicie popieram pik33,że nie powinno być nakazu stosowania jakichś tam współczynników przenikania ścian zewnętrznych. To, co się liczy, to ile energii zużywa dom ma ogrzewanie. Można sobie postawić super ciepłe ściany - i co z tego? Jeżeli ktoś sobie wymyśli równocześnie wielkie panoramiczne okna na taras, to cała oszczędność energii bierze w łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts