Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uważajcie jeszcze na dwie rzeczy: wysokość wykończonej ścianki kolankowej zależna jest także od położenia murłaty (na środku, przy wew. czy zewn. krawędzi muru) oraz od grubości ocieplenia na krokwiach.

U mnie był problem, bo choć w projekcie była ścianka 90 cm, to niestety murłata "przesunęła się" no i daliśmy ocieplenie grubsze niż w projekcie (w projekcie w sumie było 14 cm!). W efekcie trzeba było zrobić ścianki z gips kartonu oddalone od właściwej ścianki kolankowej, żeby uzyskać te 90 cm, a nie 75.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uważajcie jeszcze na dwie rzeczy: wysokość wykończonej ścianki kolankowej zależna jest także od położenia murłaty (na środku, przy wew. czy zewn. krawędzi muru) oraz od grubości ocieplenia na krokwiach.

Cenna uwaga. Mam w projekcie przewidziane ocieplenie wełną 17cm. Chcę dać 18 + 5cm (23cm) wełny. Więc ten jeden pustak wyżej nie będzie błędem.

Tak przy okazji: zwiększenie grubości ocieplenia na krokwiach może spowodować kłopoty z karniszami: po prostu odległość od krawędzi okna do ściany się zmniejsza. Może braknąć paru centymetrów, żeby weszło "luźno" a nie "na wcisk".

Podsumowując: w projekcie powinny być uwzględnione takie "szczegóły" jak grubość ocieplenia na krokwiach, (a nie na zasadzie: "najwyżej da pan sobie więcej"), czy też grubość wszystkich warstw podłogi bo wtedy od razu widać efekt końcowy i nie ma niespodzianek.

A ekipa ma dać murłatę jak w projekcie a nie jak im pasuje.

Wtedy nie trzeba się zastanawiać czy dać jeden pustak więcej na wszelki wypadek, tylko robić tak jak w projekcie, co do centymetra.

Zakładam że w projekcie wysokość ścianki jest taka jaką chcemy (i dobrze to przemyśleliśmy).

Uważam, że wysokość ściany kolankowej jest również uzależniona od wielkości pomieszczeń. Czym większy metraż, tym można sobie pozwolić na niższe ściany kolankowe. I jeszcze jedna uwaga: zbytnie podniesienie ściany kolankowej psuje architektoniczną wizję budynku na zewnątrz. Takie domy wyglądają trochę nieproporcjonalnie i pokracznie.

to samo chciałem napisać. :wink:

BTW -> są przeciez tacy co ściankę kolankową mają powiedzmy 50 cm ale ścianka wewnętrzna np. z gipskartonu ma 120 cm.

reasumując: nie tylko ściana ważna ale sama wielkość pomieszczenia i kąt nachylenia połaci dachowych.

• 4 months później...

Ja mam w projekcie ściankę kolankową wys. 120 cm. Chcę pod oknami połaciowymi postawić biurka dzieci i zastanawiam się czy te okna nie będą za wysoko i dobrze doświetlą biurka.

Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Na jakiej wysokości wyjdzie dolna krawędź okna?

(Dzieci jeszcze z pieluch nie wyrosły, a ja już myślę, gdzie ich biurka będą stały. :wink: Ale cóż, trzeba wszystko wcześniej przemyśleć.)

podnieslismy do 110 cm i jest bardzo fajnie. Mamy dach dwuspadowy, wiec poddasze jest naprawde funkcjonale, przestronne i ustawne. W pierwotnym projekcie scianki nie bylo wogole, podniesienie poddasza spowodowalo ejdnak koniecznosc zmiany przez architekta konta nachylenia dachu i wysuniecia dalej okapów, inacezj wyszla by z tego z zewnatrz chata góralska.

z oknami dachowymi nie ma problemu, mozna przez nie swobodnie wygladac, ale moze to dlatego ze jestesmy wysocy?

W projekcie było 75cm i taka też mamy tę ściankę. Być może gdyby było o te 25-35cm więcej pomieszczenia byłyby bardziej ustawne, ale nie żałuję. Pomieszczenia są na tyle duże, ze niska ścianka ich niemal wcale nie ogranicza.
W moim projekcie niestety nie było ścianki kolankowej, a zorientowaliśmy się, że warto by ją zrobić, jak projekt był po adaptacji. Dlatego teraz przez zimę robię projekt zamienny i występuję o zmianę pozwolenia na budowę. Ścianka kolankowa będzie miała wysokość najprawdopdobniej 1 metra.
Dlatego teraz przez zimę robię projekt zamienny i występuję o zmianę pozwolenia na budowę.

A nie wystarczy Ci zwrócić sie tylko z zapytaniem, czy będzie to zmiana znacząca ?

Pzdr

JKK

Jakie macie wysokie scianki kolankowe? Czy budujac jeszcze raz podnieslibysci swoje scianki kolankowe?

U mnie w projekcie (dach 2-spadowy) była na 2 pustaki, co dawało stratę powierzchni po jakieś 1,5m z każdej strony. W adaptacji podniesliśmy o 1 pustak, murarz doradził 2-gi i wszystko było by OK, gdyby cieśla nie zażyczył sobie wieńca, czyli razem 5 vs. 2 na początku (w projekcie były tylko "słupki"). Nie jest źle,

ale teraz obniżył bym o 1.

Pzdr

JKK

Ja mam wprawdzie scianki 160 cm i jest to super funkcjonalne, ale dom stracil na wyglądzie, jest to mocno buraczana, wsiowa chałupa z wyglądu. Niespecjalnie mi to przeszkadza, ale komus może.

Wiec spójrzcie okiem wyobrazni jak to bedzie wygladać z zewnatrz, zanim podejmiecie ostateczna decyzje.

Ja mam zamiar "obniżyć" dom optycznie: szczyty i powiedzmy 1/2 ścianki w kolorze ciemniejszym (np. średni brąz), a dół w znacznie jaśniejszym.

Pzdr

JKK

Ja planuje 130 i nie widzę w tym przesady (będą w nich okna kolankowe). Jeżeli to jest presada to nikt nie powinien budować domów piętrowych tylko z urzytkowym (niskim) poddaszem :wink:

No, ale to już zależy od projektu - jak masz prosty dach 2-spadowy z wystającym okapem, to nie bardzo widzę mozliwość okna kolankowego ...

Pzdr

JKK

Piszac ten post zastanawialem sie nad wysokoscia scianki. W projekcie mialem scianke o wysokosci 60cm. Podnislem ja jednak do 130cm i teraz wiem ze podjolem dobra decyzje. Pokoje sa bardziej ustawne. Zeby jednak domek nie stracil uroku zamawiajac wiezbe zamówilem dluzsze krokwie.
A nie wystarczy Ci zwrócić sie tylko z zapytaniem, czy będzie to zmiana znacząca ?

26 września zmieniły się przepisy prawa budowlanego i to już nie urząd decyduje, jakie zmiany są istotne, a jakie - nie. Teraz decyduje o tym kierownik budowy, ale konsekwencje jego ewentualnego błedu ponosi inwestor.

Poza tym moja zmiana nawet według starych przepisów byłaby istotna, bo zmienia się kubatura budynku i wysokość kalenicy.

Obecnie tj. w stanie surowym moja ściana kolankowa ma 90 cm wysokości i nie robiłbym wyższej. I tak zrezygnowaliśmy z okien połaciowych na rzecz większych okien w ścianach szczytowych i to pod tymi ścianami przewidujemy ustawianie biurek dzieciakom itp :) Po poddaszu porusza się nam swobodnie, a przestrzeń przy kolanku jak nam się wydaje będzie wystarczająco wykorzystana. Tyle co do funkcjonalności.

Poza tym taki mamy projekt, że moim zdaniem wyższa ściana kolankowa zachwiałaby już estetykę elewacji - okapy byłyby już zbyt wysoko nad oknami i nie ciekawie by to wyglądało - ale estetykiem to jak może nie jestem... :wink:

Pozdrówka

Mam 100 cm i to mi odpowiada. Jednak już przy tej wysokości okapy domu są dosyć wysoko nad oknami parteru. Aby zmniejszyć ten efekt zastosowałem pilastry podwyższające optycznie okna i jest bardzo OK
Mam 100 cm i to mi odpowiada. Jednak już przy tej wysokości okapy domu są dosyć wysoko nad oknami parteru. Aby zmniejszyć ten efekt zastosowałem pilastry podwyższające optycznie okna i jest bardzo OK

Ciekawe rozwiązanie inżynierze Mamoń :) - będę się musiał nad tym w przyszłości zastanowić :)

Pozdrawiam