Sylwia z Gdyni 22.06.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 POMOCY!!!!! Moi drodzy,jest tu na pewno sporo osób, które domy już pobudowały, zakończyły i zamieszkały. No i najważniejsze, domy zostały ODEBRANE. Proszę o informacje:- jakie ekspertyzy, pisma i odbiory sa potrzebne?Kominiarski, geodezyjny, architektoniczny...itd, itp???Jakie i ile to koszutje????Czy sa z tym klopoty?Dom (letniskowy) który kupujemy nie ma finalnego odbioru, z czym powinnismy sie liczyć? Czy w przypadku domów letniskowych wymogi sa identyczne jak przy mieszkalnych? Dziękuję za wszystkie uwagi i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Gdyni 22.06.2005 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 pilne! prosze o pomoc, jutro podpisujemy umowę przedwstępną i pomimo tego, że sprzedający kompletuja do wgladu dokumenty chciałabym wiedzieć na czym stoimy. dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 22.06.2005 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 spieszę z pomocąobiór miałam rok temu ale pewnie dokumenty się nie zmieniły:1. dziennik budowy2. oświadczenie kierownika budowy , że budowano zgodnie z projektem3. protokoły odbiorów:- elektryczny i zerowania- gazu (razem z umową )- kominiarski4. Umowa na wywóz nieczystości stałych5. kopia pozwolenia na budowęodbiór wewnętrznej instalacji gazowej6. zgłoszenie na wykonanie oczyszczalni przydomowej (jeśli jest)7. inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza8 odbr z wodociągów Tyle ja potrzebowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.06.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 troszke tego jest ale czy po 1 stycznia jest tak samo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Gdyni 23.06.2005 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Dziękuję serdecznie Obecnie w trakcie odbioru domu mieszkalnego (nie letniskowego tak jak my) jest kolega, który listę koniecznych odbioru posiada następującą: - odbiór geodezyjny - elektryczny - wodociągi - kominiarski - kanalizacja/szambo - dziennik budowy + oświadczenie kierownika. ...ufff....sporo tego, ale nie wiem czy faktycznie wszystko powyższe jest konieczne przy letniskowym, ale pewnie tak, skoro pozwolenia na budowę i cała początkowa procedura jest taka sama. Jeszcze jedno krótkie pytanie - czy kierownik budowy odpowiada za to, że nie zostało wykonane zgodnie z projektem, planem,decyzją? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 23.06.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Koszt odbiorów 1000 - 1500 zł w zależności od regionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Gdyni 23.06.2005 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Dziękuję Odbierał ktoś dom w powiecie Wejherowskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.06.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 nie rozumiem u was kwesti kosztów wszystki dokumenty pownny byc dostarczone w trakcie przecie jak ktos robił prąd to musi miec wszelkie dokumenty bo inaczej nie podłaczy zakład, wiec odbiory musza byc.podobnie z geodezja na szambo i wodę, to sie płaci przy okazji wykonywanych pracnie podacza wody jak nie masz geodetyjezeli masz to wtedy podlaczajacy musi napisac w dzienniku i dac protokół zdawczo odbiorczyjezeli chodzi o kominairza to oczywisciea geodeta ma jeszcze zrobic rysunek ostateczniej wersji scian z ociepleniem lub bez no i czy stoi równo w działce (zgodnie z planami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Gdyni 24.06.2005 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 czekaj, czekaj...moment, bo byc może to ja czegoś nie rozumiem juz tłumaczę. Decyzja o budowie została wydana 4 lata temu, domek stoi ale do końca nie jest wykończony. Brak np balustrad -przy schodach co podobno jest bardzo ważne. W domu prąd jest (budowlany), woda jest, umowa na wywóz śmieci jest - wszystkie dokumenty widziałam. Szambo jest - zapisy w dzienniku budowy są i kierownik budowy też jest. Domek jest przed odbiorem - nie ma nadanego numeru. Wiem, że musi byc przeprowadzony odbiór geodezyjny....ale (i tu namieszał nam kolega, ktory właśnie skończył budowę domu) podobno musi byc wykonanych kilka odbiorów, takich jak wspominałam powyżej i za każdy trzeba płacić 250-450 zł. Czy jeżeli w domu jest woda i umowa z wodociągami to oznacza, że będę musiała robić jeszcze jeden odbiór końcowy czy też już nie? Ze sprzedającym i kierownikiem budowy spotkam się dopiero za tydzień i chciałabym się jakoś do tej rozmowy przygotować, a nie wystąpic jak taka zielona żaba Przepraszam za może naiwne pytania, ale dopiero sie uczymy domku Wytłumaczcie proszę jak dziecku literki, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 24.06.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 cześć. czy pozwolenie na budowę wymaga od inwestora tylko zgłoszenia czy pozwolenia na użytkowanie?, domki jednorodzinne najczęściej są zgłaszane po zgłoszeniu zmień szybko taryfę z budowlanej na elektryczną będzie taniej. cześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.06.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Brak np balustrad -przy schodach co podobno jest bardzo ważne. mój kierownik budowy nie chciał podpisać gotowości domu do odbioru bez balustrady przy wewnętrznych schodach i balustrady na balkonach; musiałam zrobić przed odbiorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.06.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Dom (letniskowy) który kupujemy nie ma finalnego odbioru, z czym powinnismy sie liczyć? przede wszystkim wyegzekwuj od sprzedającego WSZELKIE dokumenty niezbędne do odbioru (albo najlepiej daj mu taki warunek - kupujecie dom, ale pod warunkiem, że zostanie oddany do użytkowania - jeśli oczywiście możecie sobie na to pozwolić). Z doświadczenia wiem, że najlepiej będzie jak ten kto budował oddaje do użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Gdyni 24.06.2005 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Brak np balustrad -przy schodach co podobno jest bardzo ważne. mój kierownik budowy nie chciał podpisać gotowości domu do odbioru bez balustrady przy wewnętrznych schodach i balustrady na balkonach; musiałam zrobić przed odbiorem Balkon i tars balustrady juz mają, pozostaje tylko wykonanie tej przy schodach. Juz od kilku osób słyszałam od tym, widac jest to ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Gdyni 24.06.2005 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Dom (letniskowy) który kupujemy nie ma finalnego odbioru, z czym powinnismy sie liczyć? przede wszystkim wyegzekwuj od sprzedającego WSZELKIE dokumenty niezbędne do odbioru (albo najlepiej daj mu taki warunek - kupujecie dom, ale pod warunkiem, że zostanie oddany do użytkowania - jeśli oczywiście możecie sobie na to pozwolić). Z doświadczenia wiem, że najlepiej będzie jak ten kto budował oddaje do użytkowania Myślimy właśnie o tym, żeby chociaż geodetę im powierzyć, (niech będzie na nasz koszt, jakoś łykniemy te 4 stówki) reszta jakoś pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia z Gdyni 24.06.2005 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 cześć. czy pozwolenie na budowę wymaga od inwestora tylko zgłoszenia czy pozwolenia na użytkowanie?, domki jednorodzinne najczęściej są zgłaszane po zgłoszeniu zmień szybko taryfę z budowlanej na elektryczną będzie taniej. cześć. ważna i cenna uwaga - sprawdzę to w przyszły weekend, gdy zobaczę się zw sprzedającymi, dziennikiem budowy i kierownikiem a jaka jest różnica? tak najprościej poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwcia245 21.02.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 POMOCY!!!!! Moi drodzy, jest tu na pewno sporo osób, które domy już pobudowały, zakończyły i zamieszkały. No i najważniejsze, domy zostały ODEBRANE. Proszę o informacje: - jakie ekspertyzy, pisma i odbiory sa potrzebne? Kominiarski, geodezyjny, architektoniczny...itd, itp??? Jakie i ile to koszutje???? Czy sa z tym klopoty? Dom (letniskowy) który kupujemy nie ma finalnego odbioru, z czym powinnismy sie liczyć? Czy w przypadku domów letniskowych wymogi sa identyczne jak przy mieszkalnych? Dziękuję za wszystkie uwagi i podpowiedzi. czy aby odebrac dom trzeba miec dom ocieplony od zewnatrz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 21.02.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 czy aby odebrac dom trzeba miec dom ocieplony od zewnatrz??? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 21.02.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 czy aby odebrac dom trzeba miec dom ocieplony od zewnatrz??? wg PINB w moim powiecie nie trzeba dopytac w PINB i u kierownika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 22.02.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 jeszcze świadectwo energetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwcia245 22.02.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 mam dom do odbipru, mury grube 40 cm,pustak chasiowy. Czy do odbioru musi byc dom ocieplony?? powiat mikołowski-Śląsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts