Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak sobie "pitonimy" a ja czełam sie zastanawiac, czy sam nie mozesz zrobic tej studzienki

No dobra może i mogę tylko czy to coś radykalnie zmieni? Największa oszczędność wynikałaby chyba ze zrobienia wszystkiego jednym zamachem miast etapować pracę. Najpierw wcinka, studzienka i kranik. Potem przyłączenie domu. Ktoś mi mówił, że dużo taniej byłoby zrobić od razu nitkę do domu i już. No ale widzę, że to chyba niemożliwe.

Da się zrobić wodę bez studzienki - ja tak mam.

Budowałem z wody "zza płotu" (od sąsiadki ;) ) - a jak już budynek miał strop nad

parterem - ruszyła budowa naszego przyłącza. Rura wchodzi do budynku i tam dopiero

mam wodomierz.

Pozdrawiam

Ja się przymierzam do wykonania instalacji od studzienki do domu z wejściem do kotłowni oraz samej studzienki. Z jednej strony nie bardzo chce mi się inwestować na wyrost bo za płotem rury jeszcze nie ma (jest w odległości ok 200m), ale z drugiej strony później nie trzeba by niszczyć trawnika aby się podłączyć.

Początkow chciałem zakopać samą rurę i w kotłowni na jej końcu założyć zawór i wodomierz, ale gość z którym się skontaktowałem aby uzyskać poradę w tej sprawie otworzył mi oczy na jeden aspekt sprawy, o którym nikt tu nie wspomniał, a mianowicie: jeżeli zdecyduję się na wodomierz w kotłowni to cały odcinek od rurociągu do wodomierza będzie własnością wodociągów, więc będę musiał podpisać papier aby umożliwić im wejście na działkę w celach konserwacji itp, co mi się nie uśmiecha. Z daleka to pachnie konfliktem. Doradził mi więc wybudowanie studzienki tuż przy ogrodzeniu, w której było by rozgraniczenie własności.