Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta ceramiczna - prośba o dobre rady

Anna Zygmunt

Recommended Posts

Co do płyt ceramicznych: my mamy Gorenje (od 4 lat i działa bez zarzutu) i jak kupowaliśmy to usłyszeliśmy, ze Gorenje produkuje dla bardzo wielu firm np. dla Whirlpoola (czy dla też - tego Aristona to nie wiem).

A co do okapu: kilka dni temu nabyliśmy takowy i rozważaliśmy Fabera i Siemensa (nie pamiętam jaki model), z dużą przewagą dla Fabera. Na pytanie o porównanie tych dwóch usłyszeliśmy od sprzedawcy, że wszystkie okapy robi Faber, a inni tylko przyklejają swoje naklejki..

Czy tak jest tego nie wiem, ale znajomi mają Mastercooka, który jest prawie identyczny jak nasz....

Aniu- ja ma, płytę Aristona- nie wiem jaki to model ale jest to płyta szkalana z 4-ma palnikami. Fajna tylko musiałam się przyzwyczaić, żeby nie strącać garów z palników- palniki są osobno każdy i są dość wysokie. Ogólnie to jest na +. Wizualnie na 6 z plusem :lol:

Witam

też sie zastanawiam nad zakupem takiej płytą, tylko jakos nie moge sie do końca przekonac, stylistyka OK, tylko jak jest z praktycznoscia tzn. podobno bardzo sie brudzi i widać na niej każdą kropke, no i podobno jak cos wykipi to oczywiscie rozlewa sie na cały blat i jak sa pokretła na płycie to równiez mozna je zalać

janus_z

Ja za nic nie zamieniłabym płyty ceramicznej na gazową.

Jednym z powodów jest właśnie łatwość utrzymania jej w czystości: na mojej nie widać "każdej kropki" (może na innych płytach jest inaczej), a czyści się ją bardzo łatwo: odrobinę preparatu do czyszczenia płyt (ja używam Vitro Clean) i szorstka strona gąbki do mycia naczyń załatwiają brud w ciągu kilku sekund :D Potem przetarcie ręcznikiem papierowym i już jest błyszcząca :D

Jak zdarzy się, że coś wykipi to wcale nie rozlewa się po całej płycie (ale może w innych jest inaczej :( ) a palników mi nie zalewa, bo ich nie mam - mamy sterowanie dotykowe.

A żeby mieć mniej czyszczenia, to jak mi coś "poważnie" wykipi, to przestawiam garnek na inne pole grzewcze, żeby to co wykipiało nie uległo przypaleniu.

gorgu77 czy Twoja płyta to też płyta ceramiczna? Bo jakoś tak mi nie pasują te wysokie palniki.....

Maria