vitosam 22.06.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 Pytania do wiedzacych mam takie: 1. jakie wymagania musi spelnic projekt domu (pelny zestaw rysunkow) aby dostac pozwolenie na budowe (czy musi calosc byc wykonana przez architekta)? 2. czy ktos probowal budowac z zagranicznych planow (amerykanskich), tu rozumiem, ze jesli dom ma byc budowany w innej technologii to plany musza byc dopasowane do nowej konstrukcji 3. zakladajac, ze odpowiedz na pytanie 1 jest TAK, architekt jest konieczny, czy sa tacy, ktorych duma zawodowa nie poniesie i pomoga opracowac oficjalny projekt na podstawie rysunkow klijenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.06.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2005 1. wymagania okresla rozporządzenie: http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/0/49BE188E185F522EC1256E390037EFE7?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=n&Cat=apcałość musi być wykonana przez osobę z uprawnieniami 2. piszesz o zwykłej adaptacji projektu - mozna adaptowac takze zagraniczneprojekty - architekt adaptujący projekt odpowiada w pełni za dopasownie go do lokalnych warunków 3. są. więcej, po prostu zaprojektują razem z Tobą Twój dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vitosam 23.06.2005 00:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Dziekuje Panie Robercie, to dokladnie czego szukalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 16.07.2005 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Z formalnego punktu widzenia jest konieczny - może nawet sprzedać TWÓJ projekt nad którym siedziałeś kilka lat - setce swoich klientów. To tak jakbyś nie mógł zagrać skomponowanego przez siebie utworu, tylko dlatego, że nie masz szkoły muzycznej, albo powiesić na ścianie własnego obrazu, bo nie masz papierka z uczelni artystycznej.To jest bez sensu! Jeśli mam jakąś wizję to przekładam ją na papier, idę z tym do konstruktora i tworzymy projekt. Ja dbam o formę, a konstruktor przekłada to na beton, cegły i inne budowlane duperele. Nie mam wizji, potrzebuję artysty, idę do architekta.Ktoś uszczęśliwia mnie na siłę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.07.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 ged, czasy kiedy technicy i konstruktorzy robili projekty już były i dość długo trwały... co do sprzedazy projektu innym - przeciez mozna zastrzec w umowie, że ten projekt nie bedzie sprzedany komu innemu, mozesz nawet zażyczyc sobie przeniesienia majątkowych praw autorskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 16.07.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Co wtedy było w tym złego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 16.07.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 no cóż.. nie mi odpowiadać na Twe pytanie, bo zaraz zostanę posądzony o korporacjonizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts