Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym rozprowadzić sam kable do alarmu przed tynkowaniem. Mam pytanie czy centralke należy umieścić gdzies na strychu? Czy może być na dole przy schodach? Radzili mi abym umieścił na strychu. Domek mam z poddaszem urzytkowym i małym stychem. Chciałbym aby w nocy można było załączyć tylko alarm (czujki) na dole i dwa kontaktrony na górze, a resztę czujek na górze aby była nie aktywna, czy można tak zrobić w przypadku centrali Satel? I jaką do takiego domku centralę Satela polecanie może ta najnowszą Integra? Gdzie najlepiej umieścić manipulator LCD na dole czy na górze?

Czy kupując centrale na 8 wyjśc moge podpiąć się np jeszcze dodatkowymi czujkami do manipulatora lub klawiatury i jednym kablem z manipulatora do centrali? Bo mi powiedzieli że w przypadku Integry można tak zrobić? Jaki jest kąt i pole widzenia czujek? Co sądzicie o czujkach sufitowych, sż dobrym rozwiązaniem?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Sławek

https://forum.murator.pl/topic/35732-prosz%C4%99-o-pomoc/

.... heeey !!! ufff temat rzekaaaaaaa......

Post w cyklu 100 pytań do... :lol: na 99% pytan odpowiedż znajdziesz tu: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=13001

PO krótce to powiem tobie tak z tego co wiem to:

Chciałbym rozprowadzić sam kable do alarmu przed tynkowaniem

... no i brawo popieram , sam tez to robiłem

Mam pytanie czy centralke należy umieścić gdzies na strychu? Czy może być na dole przy schodach?

centralki ciepełka nie lubią a na strychu latem to "sauna" ja mam w piwnicy w pomieszczeniu gdzie tablica rozdzielcza prądowa.

Chciałbym aby w nocy można było załączyć tylko alarm (czujki) na dole i dwa kontaktrony na górze, a resztę czujek na górze aby była nie aktywna, czy można tak zrobić w przypadku centrali Satel?

Mozna i w przypadku SATEL i innych poprostu swój obiekt (dom) dzielisz na strefy...np parter strefa nr1, pietro strefanr2 idziesz sobie spać na pięterko i zazbrajasz strefę nr1

I jaką do takiego domku centralę Satela polecanie może ta najnowszą Integra? ... przemysl do czego ma cetrala służyć czy tylko jako alarmowa czy tez do sterowania róznych urzadzeń w domku integra to bardzo rozbudowana maszynka z duzymi mozliwościami ...jesli tylko do alarmu to mysle ze ca10 by ci starczyła ....

Czy kupując centrale na 8 wyjśc moge podpiąć się np jeszcze dodatkowymi czujkami do manipulatora lub klawiatury i jednym kablem z manipulatora do centrali? ...jak mało wejsc dokupujesz expander wejsc. do manipulatora (mam na mysli produkty satela) mozna dołaczyć dwie czujki (kontaktrony, itd ma dwa wejscia) generalnie jedna czujka = jedno wejscie i tego nalezy się trzymac, a nie kosmiczne kombinacje po kilka czujek na jednym wejsciu .... nieporozumienie :evil:

Jaki jest kąt i pole widzenia czujek?

a to zalezy jaka czujka, jakie mają soczewki (trudne słowo) Fresnela (jeszcze trudniejsze słowo) jak z soczewą szerokokątną to chyba do 150st "pociągną"

Co sądzicie o czujkach sufitowych, sż dobrym rozwiązaniem?

ną sa takie czujki :lol: a czy dobrym to nie wiem nie miałem do czynienia z nimi....

Poczytaj wątek (link na poczatku mojego postu) tam być dużo dobra rad. W razie co "molestuj" :D GURU Zbycha on dobry w te klocki ....

Niech MOC bądzie z Tobą ... :lol:

https://forum.murator.pl/topic/35732-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-709590