Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat gazowy (GZ50 vs PB)

Cypek

Recommended Posts

Jeszcze rok temu gazonia nawet nie chciała słuchać o dociągnięciu do nas gazu przewodowego. Tym czasem wyrosło tu około 50 domów i nagle zaskoczyli nas decyzją, że gazyfikują. Koszt na 1 dom max 5.000,- zł wraz z instalacją wewnęrzną. Mam obecnie własny zbiornik na PB i gaz kupuje po około 1,- zł. Za poprzedni sezon wyszło mi 2500,- zł za gaz + około 300,- drewno. Czy warto wobec tego przesiadać się teraz na GZ. Kiedy mi się te 5000,- zł zwróci przy takim układzie. Podpowiedzcie, bo mam dylemat.

powiem Ci tak że te 2500 zł przy gazie z butli to dość mało i nie sądzę aby gaz ziemny wyszedł taniej. najlepiej jest porozmawiać z ludźmi którzy posiadają ogrzewanie z sieci i maja podobne warunki mieszkaniowe do Twoich (porównać koszty). 8)

Możesz udać się do gazowni i z miłą panią porozmawiać i popytać jakie mogą być koszty (z doświadczenia) :wink: może Ci powie

pozdrawiam

Dać Ci telefon ?? Na pierwszy raz dostaniesz po 1,10 zł, jak zostaniesz po 2 razach "starym klientem" masz 10% rabatu. Przypominam, to PB a nie propan i nie dzierżawię zbiornika więc nie jestem związany z żadnym dostawcą. Takie są ceny na "wolnym" rynku !!

Ale wróćmy do pytania.

No to do kosztow dolicz przekucie sciany i ponowne zatkanie, zamalowanie, przezbrojenie kotla (dysza). No i rure, która Ci byc moze będzie przez pół domu na wierzchu wisiec na scianie. W sumie drobne zmartwienia, ale skoro juz zainwestowales w plynny gaz (cokolwiek PB znaczy) - to chyba nie warto?

Ześmiałam się jak pszczoła czytając tego posta. :lol:

1) jeśli gazowni nie chce się ciągać gazu gdziekolwiek to znaczy, że to ich interes. Interes!

2) twoim interesem jest korzystać z LEWEGO źródła PB. Powtarzam-lewego! Inaczej - tańszego. I dobrze. Możesz palić śmieciami lub wiatrołomem - będzie taniej. Zapewniam.Każdy patrzy na własny INTERES.

Jeśli dożyjemy czasów, że kiedyś zniknie szara strefa - zajdzie potrzeba szukania innych źródeł zaopatrzenia w paliwa - jak najbardziej zgodnych z pojęciem własnego interesu. Kwestia czy 5000 za podłączenie do gazu ziemnego to dużo czy mało jest więc relatywna.

2) twoim interesem jest korzystać z LEWEGO źródła PB. Powtarzam-lewego! Inaczej - tańszego. I dobrze. Możesz palić śmieciami lub wiatrołomem - będzie taniej. Zapewniam.Każdy patrzy na własny INTERES.

Jakie LEWE źródło ?? Piłaś ?? Firma nazywa się ZALGAZ, zarejestrowana, wypisuje faktury, muszę podpisywać cyrograf, że używam do ogrzewania (podać telefony ??).

Taka jest wolnorynkowa cena PB jeżeli nie wiązesz się umową o dostawę i dzierżawe zbiornika.

Jakimi śmieciami mam palić ?? Powiedz co paliłaś to sobie kupię.

Czytaj wyraźnie pytanie. Opłaca mi się instalować GZ czy nie ??

Odpuść sobie te głupie komentarze.

Nie powiem, lubie wypić - a ty nie? Mogę nawet przyjechać do Ciebie na jednego...Czytasz odpowiedzi tak jak Ci wygodnie. Przy tak skomponowanym pytaniu dostałeś swoją odpowiedź. Póki ta rewelacyjna firma będzie istniała (z PB za 1 zł/litr lub do ogrzewania za 1kg) tak trzymaj! Gdybyś jednak choćby pobieżnie przejrzał choćby nawet MURATOR-a, dowiesz się, że GZ jest NAJTAŃSZYM ŹRÓDŁEM PRZEWODOWEJ ENERGII. oczywiście nikt nie równa się z Twoim dostawcą. Nie kwestonuję, że jest legalny! Nie kwestionuję też,że PB ma z białoruskiej bocznicy kolejowej. No i co kiedyś będziesz przechowywać w tej bańce na działce - spirytus?

Jasmina, naogladałś się wykresów cen PB w Plattsie i teraz lejesz żółcia po Cypku. W zeszłym roku na wolnym rynku ceny PB były w okolicach złotówki. Prawda że jak sie sprzedaje GZ to do kalkulacji najlepiej przyjąc ceny z shella ale cypek kupuje gaz na wolnym rynku i ma to w głebokim poważaniu.

• 2 months później...

ja zakładam gaz ale nie dlatego że chcę nim ogrzewać dom, chcę mieć po prostu cieplutką wode bez palenia pod piecem czy też bez elektrycznych podgrzewaczy. Wię na Twoim miejscu chyba bym założyła.

Chciałabym jeszcze dodać na marginesie, facet zadał konkretne pytanie a wy głupiutko komętujecie nienawidzę tego,

foru powinno się opierać na udzielani konkretnych odpowiedzi a nie na pogaduszkach przekupek na targu