Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić z drzewami na drodze publicznej?

Tambala

Recommended Posts

Mam ogromny kłopot.

Dojazd do mojej działki prowadzi przez teren, który teoretycznie jest drogą publiczną (własność gminy). W praktyce jest to droga polna, na środku której stoją drzewa. Samochód osobowy slalomem przejedzie, ciężarowy ma ogromne trudności.

Zwróciłem się do Gminy o usunęcie drzew, odpowiedziano mi, że OK, jeżeli zapłacę dość dużą kwotę. Podobno Gmina nie ma obowiązku usunięcia tych drzew.

Gdy budowałem dom, musiałem usunąć kilka drzew z działki. Otrzymałem zezwolenie i zwolnienie z opłaty, gdyż za usunięcie drzew z działek osób fizycznych nie pobiera się opłat.

Usunięcie drzew z drogi gminnej podlega opłacie, tylko kto ją powinien płacić? Dlaczego ja, przecież nie jestem właścicielem drogi! Gmina sama sobie? - To chyba bez sensu! A przecież gmina powinna umożliwić mi dojazd do działki.

Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi coś doradzić? Z góry dziękuję!

ja musiałam wyciąć klona przy drodze by zrobic zjazd z drogi powiatowej. Najpierw musiałam złozyc wniosek w zarządzie dróg, potem u wojewódzkiego konserwatora zielenii, jak od niego dostałam zgodę to musiałam udać się z powrotem do dróg i tam ekipa za wycięcie wzięła 500 zł. z wycięciem problemów nie robią, ale trzeba płacic.

u mnie byl podobny przypadek, ale w zagosp. terenu byla wytyczona tam droga dojazdowa do dzialek. Obecnie zagospodarowane sa 2 i... trzeba bylo ich prosic i przypominac sie. Po 6 m-cach przyjechali i spychaczem przejechali. Usuneli wszystko (na prosbe 1 osoby , a dwie dopiero wykupily tam dzialki) nikt nic nie placil.