Tambala 07.11.2002 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Mam ogromny kłopot. Dojazd do mojej działki prowadzi przez teren, który teoretycznie jest drogą publiczną (własność gminy). W praktyce jest to droga polna, na środku której stoją drzewa. Samochód osobowy slalomem przejedzie, ciężarowy ma ogromne trudności. Zwróciłem się do Gminy o usunęcie drzew, odpowiedziano mi, że OK, jeżeli zapłacę dość dużą kwotę. Podobno Gmina nie ma obowiązku usunięcia tych drzew. Gdy budowałem dom, musiałem usunąć kilka drzew z działki. Otrzymałem zezwolenie i zwolnienie z opłaty, gdyż za usunięcie drzew z działek osób fizycznych nie pobiera się opłat. Usunięcie drzew z drogi gminnej podlega opłacie, tylko kto ją powinien płacić? Dlaczego ja, przecież nie jestem właścicielem drogi! Gmina sama sobie? - To chyba bez sensu! A przecież gmina powinna umożliwić mi dojazd do działki. Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi coś doradzić? Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 07.11.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 sprawdź kto jest zarządcą drogi i do niego wystąp pisemnie z żądaniem umożliwienia przejazdu.nieprawdą jest, ze od osób fizycznych nie ma opłat za wycięcie, może wycinałeś drzewka owocowe, one są zwolnione z opłat; inne-nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 07.11.2002 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 ja musiałam wyciąć klona przy drodze by zrobic zjazd z drogi powiatowej. Najpierw musiałam złozyc wniosek w zarządzie dróg, potem u wojewódzkiego konserwatora zielenii, jak od niego dostałam zgodę to musiałam udać się z powrotem do dróg i tam ekipa za wycięcie wzięła 500 zł. z wycięciem problemów nie robią, ale trzeba płacic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 07.11.2002 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Dzięki za rady. Teren drogi należy do gminy, ale jak mówią "nie mają jej w ewidencji dróg", więc nie muszą (tak twierdzą) jej utrzymywać. Co do opłat - nie wiem jakie są przepisy. Ja otrzymałem w decyzji zwolnienie, mimo że nie były to drzewka owocowe, a dęby i sosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ena 08.11.2002 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 u mnie byl podobny przypadek, ale w zagosp. terenu byla wytyczona tam droga dojazdowa do dzialek. Obecnie zagospodarowane sa 2 i... trzeba bylo ich prosic i przypominac sie. Po 6 m-cach przyjechali i spychaczem przejechali. Usuneli wszystko (na prosbe 1 osoby , a dwie dopiero wykupily tam dzialki) nikt nic nie placil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts