mieczotronix 23.06.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 5-cio klapowy, zczerwieniał, ale nie usycha, listki poskładał wzdłóż grzbietu, jakby nie ciciał więcej światłą. Nic go nie żre - listki całe, plam nie ma. Zaczęły brązowieć listki i łodygi. Nie wiem o co mu chodzi? Mogłem go co najwyżej za dużo podlewać. Sadzony w zeszłym roku na jesieni. W zeszłym roku postał 2-3 tygodnie i zrzucił liście. W tym roku, w kwietniu się czaił, a w maju i w czerwcu rósł jak szalony. Poprzyrastał po 1 1,5 metra. Nagle wrzucił hamulec. jakieś 3 tygodnie temu podsypany został korą podczas robienia ogrodu, ale to chyba raczej takiemu badylowi nie powinno zaszkodzić.Robić coś, czy poczekać aż zrzuci liście?Obok rośnie 3-klapowy, który miał ciężkie przejścia na wiosnę (wymroziło go) i odbija praktycznie od zera. I temu nic się nie dzieje - ładne duże zielone listki.mmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.06.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Mieczu a z której strony masz takowego, jeśli to strona zachodnia lub południowo-zachodnia to sprawa może być zupełnie prozaiczna. Gościu ma dość upału i zmniejsza powierzchnię transpiracyjną składając liście i zapewne to też jest przyczyną zmany zabarwienia. Ale dla pewności mam propozycję cobyś ścioł gałązkę (taką przebarwiającą się i więdnącą) i zobaczył co jest w środku. Zobacz jak wyglądają nerwy, czy nie są brązowe albo czarne.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 23.06.2005 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 mam go od stron: płd-wsch płn-wsch i płn-zach - jeden szpaler jest za domem, gdzie światło świeci po 15-tej. Czerwienieją wszystkie jednakowo. Pójdę ściąć tą gałązkę. Gdzie są te nerwy, w trzonku listka, czy w listku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.06.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 mam go od stron: płd-wsch płn-wsch i płn-zach - jeden szpaler jest za domem, gdzie światło świeci po 15-tej. Czerwienieją wszystkie jednakowo. Pójdę ściąć tą gałązkę. Gdzie są te nerwy, w trzonku listka, czy w listku? Nie w listkach a w łodydze, zaraz pod skórką. Na przekroju nie powinny się zasadniczo różnić od reszty kolorem, a jeśli tak to będziemy się martwić dalej. Choć myślę za to ich taka uroda. Ale pisałeś że mogłeś go "przelać" dlatego prowadzimy śledztwo z wiązkami przewodzącymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 23.06.2005 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 odkroiłem jeden listek pięcioklapowy jego łodyżka jest zieloniutka w środku, tylko skórka jest czerwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.06.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 odkroiłem jeden listek pięcioklapowy jego łodyżka jest zieloniutka w środku, tylko skórka jest czerwona To już spokojnie. Teraz sekator i łodyga a nie jeden listek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 23.06.2005 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 No nie, łodygi to nie ruszę! I tak miałem straszny dylemat jak ten listek obcinałem. Moje bluszcze mają 1-ną, 2 łodygi. Jak utnę to będzie masakra. Serce mi się kraje. Pozatym obciąłem taką małą łodyżkę z której wyrasta 5 listków. To to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.06.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 No nie, łodygi to nie ruszę! I tak miałem straszny dylemat jak ten listek obcinałem. Moje bluszcze mają 1-ną, 2 łodygi. Jak utnę to będzie masakra. Serce mi się kraje. Pozatym obciąłem taką małą łodyżkę z której wyrasta 5 listków. To to? Tłoszku mało ale powiedzmy, że obadałeś sprawę. Z tego wynika, że uroda. Miałam podejrzenia, że jak "przelałeś" to mogło się przyplątać jakieś paskudztwo tj. np. Fuzarium. Ale jeśli wiązki Ok to to uroda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 23.06.2005 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 czyli nic nie robić? A może azofoską sypnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.06.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 czyli nic nie robić? A może azofoską sypnąć? To możesz zawsze, ale też bez przesady. Nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts